Зима

Зима
Пролет

4 юни 2015 г.

"Еколози" рекетирали АПИ за пътни отсечки

Дончо Иванов: Трябва да съм луд, за да искам пари от държавен чиновник
 
 Екологичната организация „Коалиция за устойчиво развитие“ рекетира Агенция „Пътна инфраструктура“. 

Това заявява в интервю за „Труд“ шефът на агенцията Лазар Лазаров (на снимката).

„Еколозите“ поискали 200 000 лв. и се заканили в противен случай да обжалват всяка обществена поръчка на ведомството за път или за магистрала.

"В момента видни „еколози“ обжалват връзката, която се опитваме да направим при пловдивското село Плодовитово. На същото място има пътна връзка, свързваща онези, които идват от „Марица“ и искат да пътуват в посока Бургас. Навремето е пропуснато да се направи и връзка с обратната посока на движение. Екоминистерството реши, че няма нужда от ОВОС по простата причина, че ние си имаме пътна връзка и само изграждаме до нея ново платно. Екологичната организация „Коалиция за устойчиво развитие“ на Дончо Иванов обаче обжалва решението на МОСВ с настояване да се прави доклад по ОВОС", обяснява Лазаров.

Председателят на управителния съвет на коалицията Дончо Иванов отрече размера на сумата, но призна, че организацията му прави мониторинг на решения на ведомства, които засягат екологията. И се е случвало да искат самите ведомства да си платят разходите за този мониторинг.

„Трябва да съм луд, за да искам пари от държавен чиновник“, заяви той. И обясни, че коалицията редовно прави мониторинг на решенията на държавни ведомства, а това са разходи, които самите ведомства трябвало да плащат.

„Само че от пътната агенция ни казаха, че ще ни помогнат за мониторинга, ако си изтеглим жалбите. Но нашият мониторинг показва редица нарушения на законодателството, които те правят, за което сме уведомили органите“, каза Иванов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар