Зима

Зима
Пролет

4 юни 2015 г.

По следите на изчезналите туристи

Ще дойдем, когато сте готови да посрещате с уважение най-сигурните си туристи...

Най-сигурният начин да се разнесе една реклама е безплатен – от уста на уста.

Не се изисква кандидатстване по европейски програми, няма обществени поръчки, няма и безцелно похарчени пари. 

Защото в последните години, по-точно в последните десетилетия, няма случай, в който страната ни да е направила незабравима реклама, която да привлече хиляди туристи. 

И понеже сега на мода е ретрото, а носталгията по отреченото минало ни хваща за гушата точно когато най-малко искаме, в модерния фейсбук се върти една половинвековна реклама на България от 1965 г. , която има по-голям ефект от всеки модерен трик, измислен в някоя пиарска лаборатория. Насочена към туристите от Великобритания, тя показва родината ни без грим и специални ефекти. 

Земята на скромното щастие, както ни наричат в този клип обаче, вече не е същата. Макар и петдесет години по-късно да смятаме, че България е създадена за безгрижна ваканция, така, както се казва в някогашната реклама, и да каним отново „младежи, търсещи забавление”, в наши дни нещата са съвсем криворазбрани.

Никой не рекламира страната ни като алкохолна дестинация, а младите европейци идват да се напиват тук като прасета. Вероятно точно за това са им разказвали други наши гости, онези, оцелелите след продължителните запои с некачествен алкохол. 


Никой не ни рекламира и като място за лесен секс, но за мнозина креватните преживявания остават най-яркия спомен, ако могат да помнят, разбира се. Да не говорим за наркотици и други евтини стимулатори, за чието ползване по други ширини има сериозни наказания, а и морални прегради, които не всеки прекрачва в своята държава. 

Но защо да се сърдим на пияния Джон, като го посрещаме в бетонни джунгли, откъдето отдавна прогонихме семействата, а останалите си скубят косите - заради шума и липсата на каквато и да било възможност за релакс. Сега хотелиерите искат вечерен час за заведенията, а бързаха да забучват хотелите си в дюните и да разрушат окончателно „Земята на щастието”, както ни наричат в стария клип. Дори и през тази пролет се налагаше журналисти да търчат по пясъка, за да спасяват малкото чиста природа, останала у нас. 

И защо са им на новобогаташите нови хотели, като и старите не може да се напълнят. Вероятно защото в курортите е малко шумно, по улиците е мръсно, а в леглата повръщано... Но това е истинската картина.

С високите цени пък бяха прогонени и българите, които обичат морето. И сега се пускат мухи за ваучери за море. Не искам ваучери, ще си платя сама, ако ми харесва. Но понеже рекламата се разнася от уста на уста, много добре знам колко отчаяни се прибраха от курорт по нашите ширини младите ми съседи, които искаха да плицикат детето си на брега миналото лято. Знам как ме цакаха и мен с топла бира и пренебрежително отношение нашите сервитьори две лета по-рано, когато руснаците бяха много и харчеха като деца на Крез. 


Затова сега да не питат за ваучери и посещение на морето под строй. Ще дойдем, когато сте готови да посрещате с уважение най-сигурните си туристи, тези, които може да запалят колата в събота сутрин, след като са си изпили кафето и да хванат ласкавите слънчеви лъчи навреме. 

Но за това се изисква малко повече реклама - не само от тази, дето струва милиони и има нулев ефект, но и от тази, дето се разнася от уста на уста.


Паулина Йоргова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар