Зима

Зима
Пролет

11 юни 2015 г.

Ген. Шивиков: Подавам твърда оставка, обратен път няма

Скандалите около ген. Шивиков се разразиха, след като той бе обвинен в злоупотреба със служебно положение
 
 "Подавам твърда оставка, обратен път няма." 

Това заяви бригаден ген. Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска бригада – Карлово, от трибуната на централния площад в Карлово, предаде Радио Фокус.

Ген. Шивиков заяви, че решението му е окончателно. „Няма да чакам разрешението, за да се изказвам”, каза ген. Шивиков. 


Той обясни, че е взел своето решение веднага след срещата му с министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Той поиска прошка от хората за това, че е сгрешил и символично падна на колене пред събралата се тълпа. Изтъкна, че явно не се смества в рамките наложени у нас. Ген. Димитър Шивиков заяви, че продължава да носи отговорност за тази грешка и понеже не е съгласен военнослужещите от неговата бригада да търпят унижения - той си отива.

Шивиков обеща пред мнозинството, че ще се бори и заяви, че днес се е освободил от една рамка, но остава лоялен към Българската армия. На няколко пъти в изказването си той се обръщаше към анонимните и недостойни хора, които по думите му служат за подлоги и са готови да минат през трупове, за да се издигнат в кариерата си.

Скандалите около ген. Шивиков се разразиха, след като той бе обвинен в злоупотреба със служебно положение. Според прокуратурата на 12 март представителят на висшия команден състав от Българската армия бригаден генерал Шивиков неправомерно е използвал труда на четирима подчинени му военнослужещи, отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в град Карлово. 


Извън служебните им задължения четиримата военнослужещи са извършвали ремонтни дейности в жилището на Шивиков, което се намира в София. По този начин Шивиков се е облагодетелствал не по установения от закона ред и е уронил престижа на Министерството на отбраната и Въоръжените сили на Република България. Самият генерал обаче заяви, че това са били негови приятели.

Заради повдигнатото обвинение достъпа до класифицирана информация на генерала беше отнета. Така той не може да работи и заради това реши да хвърли оставка.

Шивиков е командос от кариерата, парашутист, командир на четвъртия български батальон в Ирак. В момента командва най-многобройното подразделение в сухопътните войски. Новината за повдигнатото обвинение отприщи вълна от коментари в защита на командира на карловската бригада.

В социалната мрежа се появи група в негова подкрепа, към която са се присъединили над 1000 души.

От прокуратурата засега отказват подробности за хода на разследването, но обявиха, че събирането на доказателства напредва.


Няма коментари:

Публикуване на коментар