Зима

Зима
Пролет

6 юни 2015 г.

В Кюстендил изключиха циганите от избори

Мероприятието ще струва не повече от 800 лв. и за него няма да се похарчат обществени пари
 
 Циганите в Кюстендил няма да имат право да гласуват на предстоящия местен референдум за кмет. Допитването е насрочено за 5 юли и гражданите трябва да отговорят на въпроса дали сегашният кмет Петър Паунов (дясна коалиция) да се кандидатира за трети мандат.

„Многократно в кюстендилския ромския квартал „Изток" са констатирани корупционни изборни практики и нарушения на честността на вота, които твърдо смятаме за неприемливи и вредни за цялото общество" - това е официалният мотив, с който местната дясна коалиция изхвърля малцинството от допитването.

Макар то да се нарича референдум, на практика е избор за кмет преди вота през октомври. Организира се от дясната коалиция, в която влизат 14 партии. Де юре е социологическо проучване и не е нужно разрешение от държавата за провеждането му. Затова и организаторите могат да го проведат както си искат. 


Наскоро кметът Паунов съобщи, че мероприятието ще струва не повече от 800 лв. и за него няма да се похарчи и стотинка обществени пари.

Жителите на Кюстендил, които не са цигани, са около 60 хиляди. Ще се гласува в 90-95 секции - в училищата в града и в по една секция в селата, каза общинският лидер на СДС Анелия Мандалска. Няма никакъв проблем с „бюлетините". „Ще купим шест топчета хартия и на принтер ще извадим необходимия брой бюлетини, които ще се попълват саморъчно от всеки участник в допитването. Не ни трябва никаква печатница. Разчитаме на активното участие на гражданите", каза Мандалска. Изборният ден ще започне в 6.30 и ще приключи в 20.30 часа. Секционните избирателни комисии ще са от двама доброволци.

След новината, че циганите ще бъдат зачеркнати от гласуването за кмет, не последва никаква реакция от тяхна страна. Ромски лидери казаха пред „Труд", че повече ги интересува кога техният именит съкварталец Сашо Кръстев-Яо ще отвори обществената баня в квартала, която взе на концесия.

Ромското изключване идва на 4 юни, на все още неутихналата голяма болка на местните - депутатът от ДПС Александър Методиев - Бат Сали, влезе в парламента от избирателния район на Дупница и Кюстендил. 800-те цигански гласа, които той получи миналата година от региона, се оказаха достатъчни да стане депутат.

Обидени, кюстендилци и дупничани правиха митинги и искаха промени в законите. „Уви! Пращахме писма и искания до всички инстанции. Отникъде не дойде отговор. А дали Бат Сали вече е забравен за Кюстендил, ще се види", каза загадъчно шефът на Общинския съвет Иван Андонов. Самият депутат Методиев не дразни излишно кюстендилци - идва рядко, но само в махалата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар