Зима

Зима
Пролет

7 юли 2015 г.

Ако не броим шубето, СИРИЗА бие с 90 на сто

Гръцкият референдум заби в Книгата на Гинес нов жалон на социологическото лъготене.

Само преди 4-5 дни анкетите ужким показваха, че две трети ще гласуват с “да”. В навечерието на вота посмалиха, че нещата са на кантар, но пак с лек превес за “да”. 

По време на самия вот започнаха да се промъкват признания, че май “охи” все пак води с някой друг процент. И то дойде не от къде да е, а от руската агенция РИА “Новости”. Истинският патриот и натовец не може да вярва на такива съмнителни източници, нали така? Но какво да правим, когато европейските СМИ мълчат като съветското радио след смъртта на поредния генсек? И чак вечерта истината лъсна – “не” бие с над 60 на сто, повече от 20 процента разлика.

Историята не познава по-грандиозно социологическо салтомортале. Лъже се с 5 пункта, лъже се с 10 пункта, но с цели 40 е световен рекорд. За не повече от 5 дни слонът стана на мишка, а мишката – на слон.

Цяла седмица социолозите гледаха фактите през обърнат бинокъл и чак в неделя вечерта го сложиха правилно.

Освен че засрами социологията, гръцкият референдум детронира телевизията, кралицата на политическите борби. Този път всички гръцки телевизии агитираха срещу правителството на Ципрас. Това е нормално, защото те са собственост на олигарси, които залагат на „Нова демокрация“ и Меркел, противниците на СИРИЗА. Ако човек иска да види другата гледна точка, налагаше се да влезе в интернет. Така се получи първата в света пряка битка между телевизията и най-новата медия.

И за първи път телевизията загуби. Царицата е мъртва, да живее царят. И не защото десните сили нямат блогове и сайтове – напротив, техните са много повече. Но за първи път се оказа, че в интернет зрънцето истина побеждава пластмасовата реалност.

За родните телевизии да не говоря, те нямат значение. Но ако си припомним кои събеседници какво говореха по сутрешните блокове, то гръцкият народ вече трябва да е овъргалял Ципрас в катран и пера. Така че ако искате да сте наистина информирани, скъпи сънародници, сложете обратен знак на всичко, което чухте от говорещите глави. И 90 на сто от пишещите.

Другият символичен сблъсък бе между високопрофесионалните европейски лидери и
“аматьорите” от СИРИЗА.

Цял куп премиери, президенти и канцлери се изказаха, че Гърция ще си изгори всички мостове, че Ципрас е откачалка, Варуфакис е смешник и скоро ще падне от власт, защото предстои “смяна на режима” и т. н. и т. н. Тук изобщо не включвам великия лидер Радан Кънев, който прогнозира уверено, че “да” ще бие с 60 на сто и идва край на цялата лява комедия.

Европейското началство заложи на куция кон. То прие желаното за действително. То направи всичко възможно, за да уплаши гръцкия избирател, та дано събори СИРИЗА от властта. Най-силният ход бе спирането на парите за гръцките банки, което принуди правителството да въведе контрол върху финансовите потоци. Няма нищо по-страшно от опашката пред банкомата, всеки народ би клекнал. Възможен ли изобщо е животът без отзивчив банкомат? Гъркът реши да провери...

Четох за един гръцки пенсионер, който още миналата година си изтеглил парите и ги скрил в мазето. И в разгара на кризата открил, че ги изяли плъховете. Явно Гърция е страната на финансово безотговорните мишки.
 

Та като сумираме всичките тези страхотии, победата на СИРИЗА се извисява поне два пъти по-високо. Дори страхът за физическото оцеляване не успя да вземе поне 40 на сто. А колко щеше да вземе, ако референдумът бе преминал в спокойна обстановка и без най-височайшето размахване на пръст? Вероятно СИРИЗА щеше да спечели с 90 на сто.

Единствената помощ за СИРИЗА дойде от най-неочакван източник – от мазето на МВФ. В четвъртък световният събирач на дългове изтърва един доклад, според който гръцкият дълг е несъбираем (unsustainable – не може да се поддържа) и че политиката на “остеритет”, наложена през 2010 г., е била погрешна. Аз откога го пиша, но друго е да го каже и МВФ.

Разбира се, Ципрас се възползва от този аргумент още в петък. Ако гръцкият дълг е теоретически несъбираем, а остеритетът е фатална грешка, то какво искат от Гърция хората на Меркел? Да я пържат в тиган или да я пекат на шиш? Да й изтръгват ноктите един по един и да й пържат гениталиите на ток с високо напрежение?

Както съобщи Ройтерс, някои водещи в ЕС държави са се опитали да потулят доклада
на МВФ, защото той доказва, че последното предложение на Тройката преди референдума е несъстоятелно и некомпетентно. Оказва се, че истинският икономист в цялата драма е бил “откачалката” Варуфакис.

Утвърдената практика на МВФ е в подобни случаи дългът да бъде редуциран до поносимото ниво. Много хора у нас са забравили, но така се постъпи и с България преди 20 години. В Европа едва ли има държава, на която през последния век да не са опрощавани дълговете. В случая с Гърция, според МВФ трябва да й се отпишат около 30 процента от дълга, вероятно някъде към 100 милиарда евро.

Но европейските лидери явно заложиха на “смяна на режима” – СИРИЗА и Ципрас падат с гръм и трясък и на тяхното място се връщат “Нова демокрация” и нейният лидер Самарас плюс обичайните колаборационисти. Днес обаче лъсна, че това са били сметки без кръчмаря. Ако сега се състоят извънредни избори, СИРИЗА спокойно може да вземе над 50 на сто. Това би й дало над 200 от общо 300 мандата в гръцкия парламент, а Ципрас ще може да каже: “Държавата – това съм аз!”

Левицата спечели голяма морална победа. Сега остава да видим това ще й донесе ли нещо материално.

Според мен най-логичното е Европейската централна банка да подобри снабдяването на гръцките банки с банкноти, тъй като по-нататъшното наплашване вече е контрапродуктивно. Ако банкоматите продължат да стачкуват, в рамките на 1 месец драхмата насила ще възкръсне от гроба и тогава нещата стават непредсказуеми, те излизат от контрола на Германия, ЕЦБ и Тройката.

Ако Гърция прокара пътя за излизане от еврото, цялата южна периферия на Европа може да тръгне по него. Не ми се вярва Меркел да е чак толкова упорита, защото загубата на контрол е много по-важна от загубата на пари. Пари в банките явно има в излишък, лихвите дори взеха да стават отрицателни.

Затова според мен много скоро ще видим ново
споразумение с Тройката, което ще отпише някаква част от дълга и ще приеме последните предложения на гръцкото правителство. В неделя Тройката се убеди, че СИРИЗА не е временно явление. Тя е тук и ще остане, подобно на “Подемос” в Испания. Тя не е нито маргинална, нито радикална, нито екстремистка партия – това е истинският представител на Гърция. Лоша новина за ПЕС (Партията на европейските социалисти), която още стои зад маргинализираната гръцка партия ПАСОК.

От своя страна СИРИЗА вече принесе своето ритуално жертвоприношение – финансовия министър Варуфакис, който така дразнеше еврогрупата, си хвърли оставката. Той сам се определи като “капризен марксист”, а Меркел не би дала и фас от цигара на марксист, който на това отгоре се явява на преговорите с шалче и без вратовръзка. Самият Маркс на портретите носи папийонка.

Оттегляйки се, Варуфакис става водещ идеолог на левицата. И може би резервен лидер. Сега остава само Ципрас да върже вратовръзката и европейският проект да тръгне уверено към следващите неизбежни сътресения...


Валери Найденов, "24  часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар