Зима

Зима
Пролет

12 юли 2015 г.

НАТО се страхува да отстъпи Гърция на Русия

Кризата в Гърция подкопава доверието на трансатлантическата общност в собствените й сили
 
 Русия ще спечели от излизането на Гърция от еврозоната и това е само една от причините НАТО да се страхува от подобно развитие на събитията, пише американското списание Politico.
 

"Владимир Путин се стреми да отслаби единния европейски фронт в разгара на действието на вредните санкции срещу Русия. И разочарованието на Гърция ще му даде идеална възможност да проникне в разширяващите се политически пукнатини и разломи, в инициираните дискусии за излизане на страната от еврозоната", посочват авторите.
Те припомнят, че Русия вече е започнала сближаване с Гърция чрез иницииране на съвместни енергийни проекти, които по думите им са в нарушение на "трансатлантическата солидарност".
 

Самият Путин сам е заявявал за възможна помощ за гърците в случай на отправено искане от тяхна страна. По-дълбоки икономически връзки между Русия и Гърция биха могли сериозно да подкопаят опитите на Запада да действат като единен фронт срещу Москва, подчертават авторите на материала.
 


Politico припомня два други такива случая на сближаване на Русия със страни от Източна Европа като Унгария и Чехия. По-специално, ситуацията, когато американският посланик в Прага разкритикува чешкия президент Милош Земан за решението му да посети Парада на победата в Москва. Президентът на Чехия след това каза, че няма да позволи на „никакви посланици" да се намесват в решението му да пътува до други държави.
 

Сред другите причини на НАТО да се опасява от излизането на Гърция от еврозоната е, че и без това изтънелият портфейл на Алианса щял да стане още по-тънък.
 

Politico посочва още две причини: вероятното увеличение на миграционната криза, както и евентуалните щети върху европейския "проект", чиято реализация започна след Студената война. Кризата в Гърция подкопава доверието на трансатлантическата общност в собствените й сили, а това може да доведе до по-сериозни последици за НАТО, обобщава изданието.


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар