Зима

Зима
Пролет

19 юли 2015 г.

Десетки членове на Ку Клукс Клан протестираха в Южна Каролина

Южна Каролина свали на 10 юли от парламента конфедеративното знаме

 Десетки членове на Ку Клукс Клан протестираха пред сградата на парламента на щата Южна Каролина срещу свалянето на спорното знаме на конфедерацията, предадоха световните агенции.

В близост беше организирана контрадемонстрация на противници на расизма. Полицията беше разположена в Колумбия, щатската столица, но въпреки това имаше малки сблъсъци.

Членове на Ку Клукс Клан, които защитават превъзходството на бялата раса, развяваха знамена пред местния парламент. Те носеха и знаме с пречупен кръст. Речи нямаше, но те скандираха лозунги срещу участниците в контрадемонстрацията. Последва замеряне с обидни думи и бутилки с вода, а накрая се стигна до сблъсъците и полицията се намеси.

Южна Каролина свали на 10 юли от парламента конфедеративното знаме. Решението беше предизвикано от убийството на 9 цветнокожи поклонници в църква в Чарлстън миналия месец. Нападателят, 21-годишният Дилан Руф беше обвинен за всяко едно от убийствата. Преди нападението той позирал със знамето на конфедерацията, което беше емблема на военните от Юга по време на войната между Юга и Севера в САЩ. Днес много американци възприемат това знаме като символ на расизма

Процесът срещу Дилан Руф ще започне идната година.


Няма коментари:

Публикуване на коментар