Зима

Зима
Пролет

16 юли 2015 г.

Има ли по-хубаво нещо от това да живееш в неуредена държава?

Да, боговете наистина тук са полудели...
Но кой да види, кой да чуе?...

 
 В момента съм в България.

Безотговорност навсякъде. Неистово търсене на врага, подплатено с толкова много и толкова страстна... завист...
 

Народът живее като празна шейна на бобслей, пусната по нанадолнището.
 

Пълни морски курорти с най-бедните чужди летовници, удавени в алкохол и секс.
 

Пълни маси с изобилие всяка вечер по софийската "Витошка", където човек над 50-те може да бъде само... грък...
 

Изобщо - транс някакъв нездрав, с нотки на печал и налудност...
 

Който обаче българинът си... харесва...
 

Да си тарикат, да прекараш другия, да го смачкаш, и то само заради това, че той не е съгласен с простотиите ти... О, това тук е спорт обикнат, това тук е начин на живот.
 

Онзи ден един образ безподобен, качен на велосипед, се загледа в мен в центъра на София и ме простреля с поглед: "Райков, кво си се закахърил за нас, що не си гледаш Францията, ние си харесваме България. Има ли по-хубаво нещо от това да живееш в неуредена държава!"
 

Смайваща логика, смазваща... Оставаш без дъх. И ти идва само да виеш от безнадеждност...
 

Всичко тук е на основата на принципа на клана, Схемата действа безоотказно навсякъде в бг-живота, ако не си в нея, обречен си на маргиналност. Ако не приемеш да бъдеш послушник, също си "аут".
 

И навсякъде все едни и същи хора - мастити уж професори, уж политолози, уж социолози, които помня още от зората на демокрацията... Само че те тогава бяха само " юноши бледни", а сега вече са професори със заоблени от лой лица.
 

И чалга, чалга и пак чалга!
 

Я се опитай да се вредиш да кажеш една дума за нещо като нова книга, например, по някоя от водещите телевизии... Дело унизително щом не си в Схемата. Часове наред занимават ошашавения " драг зрител" с това как изгора на футболист се развела с него, правят на това всенародно "явление" разрез, анализ и тем подобни щуротии, но за теб, за една книга, нямало и минутка време?!? Защото кой днес четял книги...
 

И, о, чудо на чудесата в тази наша наистина територия на чудесата - сега той, нашенецът, се готви да събира парички от заемите, които е взел, за да ги даде на ...гърка?!? Тоест слугата, който с пъти е по-беден от господаря си и чийто задни части мие вече десетилетия, за да оцелява, сега ще подпомага чорбаджията си...
Де се е чуло видяло такова чудо голямо! Голтак да дава дреха, и то златна, на облечения до главата?!? Потомствен бедняк от единствената страна в света с КОНТРОЛИРАНА МИЗЕРИЯ, живеещ със 75 евро на месец, да отделя от пършивия си залък за оня, който плаче, че му намалили пенсията от 2500 на 1500 евро?!?
 

Да, боговете наистина тук са полудели...
Но кой да види, кой да чуе? След като никой тук не иска нито да види, нито да чуе...



Димо Райков, Фейсбук ("Нашенско "хоро" с елементи на "сиртаки" с днешна дата")

Няма коментари:

Публикуване на коментар