Зима

Зима
Пролет

4 август 2015 г.

НАП започна ревизии на всички печатни медии

Първи съобщиха за акцията от вестник "Сега", ядосал премиера с позициите си
 
След като в неделя критичният вестник "Сега" съобщи, че е обект на данъчна проверка след критични за управляващите публикации, в понеделник Националната агенция за приходите (НАП) уточни, че са възложени данъчни ревизии на "всички издатели на централни печатни издания". 

От агенцията казаха, че проверката не е провокирана от редакционната политика на изданията, а заради доклад за данъчните рискове от юни. От него ставало ясно, че "съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания". Друг аргумент е: "На значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата."

"Сега": Има връзка с критични статии

Всекидневникът съобщи, че е започнала пълна данъчна ревизия на издателя "Сега" АД (с мажоритарен собственик "Овергаз") за 5 години назад. В информацията се прави връзка между проверката на НАП и изразеното недоволство на премиера Бойко Борисов от публикации в медиата за това, че ГЕРБ и ДПС гласуват заедно и блокират важни за страната реформи. През изминалата седмица "Сега" излезе с няколко статии, че двете партии се "сдружават" с различни поводи - избора на подуправителите на БНБ, зачеркването на два от трите въпроса за предложения от президента референдум и други решения, свързани с енергетиката и пенсионната реформа.

Изданието цитира думите на премиера Борисов от миналата седмица в парламента: "В медиите-бухалки на газовите посредници, които стотици милиони изгубиха на година вследствие на моите действия, се манипулира общественото мнение." Думите му еднозначно се отнасят за издателя на "Сега" - "Овергаз", който беше от основните доставчици на природен газ за "Булгаргаз", преди дружеството да подпише директен договор с "Газпром". "Ако някой случайно се е познал като медиа-бухалка на газов посредник, който благодарение на мен загуби бизнеса си, който е около 200-300 млн. лв на година, аз нямам никаква вина. Благодарение на моята политическа воля махнахме трите посредника между Русия и България. Ако някой се е разпознал там, аз нямам никаква вина", заяви в понеделник премиерът Бойко Борисов по повод информацията за данъчната проверка на издателя на "Сега". В България няма друга медиа, в чиято собственост да участва дружество от газовия бизнес.

НАП: Няма връзка с публикации

На въпрос на "Капитал" от НАП отговориха, че ревизиите са били възложени в последните десет дни на юли и включват над 50 издателя на печатни медии, на значителна част от които не са правени ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата.

На въпрос има ли други сектори, в които на всички фирми да се прави едновременно ревизия, отговорът беше, че има, но не уточниха кои. Според данъчните ревизиите на издателите на печатните медии са част от рутинната им практика за оценка на риска от избягване на облагане, като от началото на годината до момента от приходната агенция са възложили над 30 000 проверки и ревизии. Вътрешният им анализ за рисковете в сектора отчитал различни параметри, които се базират на конфиденциални данни, а причината точно сега да се започнат тези ревизии е, че докладът е от тази година и сега НАП разполага с ресурсите и механизмите за тях. В момента агенцията подготвя подобен анализ и за електронните издания, като допълва, че е възможно да започне ревизии и на дружествата, които управляват онлайн издания.
Междувременно Мартин Батков, член на съвета на директорите на "Стандарт", потвърди, че в момента тече ревизия и във вестник "Стандарт".

Не е първа случайност

Това не е първата ревизия на "Сега" след критични към властта статии, припомнят от всекидневника. В края на 2008 г. НАП проведе пълна ревизия на "Овергаз инк." за периода 2003 – 2007 г., когато изданието беше една от малкото медии, критикуващи тогавашната тройна коалиция и кабинета на Сергей Станишев. Тогава не бяха намерени нарушения, но НАП отказа да признае разходите за рекламата, която фирмата е публикувала в "Сега". След оспорване на акта в съда през 2013 г. "Овергаз инк." спечели делото на всички инстанции, съобщават от вестника.

През 2014 г. НАП извърши пълна данъчна проверка и на издателя на "Капитал" и "Дневник" - "Икономедиа", но не откри нарушения. През проверки преминаха членовете на неформалната организация "Протестна мрежа", както и Българският хелзинкски комитет, повечето приключиха, но и там не бяха открити нарушения.

Сегашната проверка на вестник "Сега" можеше да се предвиди и след последвалата критиките на премиера публикация на агенция ПИК, която обвини "Нова телевизия" и собственика на "Овъргаз" Сашо Дончев в "подла комбина срещу Бойко".

Съюзът на издателите пита кои медии се проверяват

Съюзът на издателите в България обяви, че очаква информация кои медии проверява НАП. В декларация на съюза в понеделник се казва, че буди тревога съвпадението между изразеното от премиера недоволство спрямо изданието и започналата ревизия.

"Припомняме, че в началото на 2014 г. НАП извърши пълна данъчна ревизия на "Икономедиа" - издател на "Капитал", "Дневник" и "Капитал дейли", които тогава публикуваха критични материали за ролята на КТБ и финансирането й, връзките на Цветан Василев с депутата от ДПС Делян Пеевски и бяха сред най-критичните към правителството "Орешарски" и към прокуратурата. Проверките не откриха нарушения.

В същото време научаваме за сделки на медийния пазар с участието на фирми, които дължат пряко или косвено пари на фалиралата на КТБ и това не е станало повод институциите да извършат проверки, най-малкото за произхода на парите", посочват от СИБ.

Съюзът очаква информация кои печатни и електронни медии са проверявани от НАП, както и какви са заключенията в цитирания от агенцията доклад. Членовете на СИБ изразяват надежда институциите да не бъдат използвани за натиск срещу неудобни медии и редакционната политика на изданията да не бъде използвана като критерий за проверка.

Какво стана с една друга проверка

През февруари м.г. активисти на "Протестна мрежа" подадоха общ сигнал срещу Делян Пеевски, Цветан Василев, Ирена Кръстева и Николай Бареков, като един от аспектите в него беше свързан с особености във финансовите резултати в изданията на Ирена Кръстева.

В сигнала се казваше директно: "Видно от годишните финансови отчети, през следващите години фирмите издатели на вестниците успяват да погасят предходните си задължения, техните собственици - да изплатят кредитите, с които са закупени, и в същото време да реализират печалби от приходи, които по никакъв случай не съответстват на динамиката на пазара.

След продължила десет месеца проверка прокурор Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство по сигнала. От постановлението й става ясно, че в рамките на проверката са били назначени ревизии на "Балканска медийна компания" (след която е издаден ревизионен акт, с който е установена дължима сума в размер на 290 хил. лв., но и надвнесени 427 хил. лв., т.е. НАП е възстановила на дружеството 136 хил. лв.) и холдинговото дружество "Нова българска медийна група холдинг" (от издадения ревизионен акт става ясно, че фирмата държи корпоративен данък 16 хил. лв. и лихви от 54 хил. лв., които са били платени).
Държавното обвинение обаче не намира за необходимо да възложи данъчни проверки на фирмите, които издават вестниците - едноименните дружества "Телеграф", "Монитор" и "Политика", като цитира издадени през 2008 г. ревизионни актове от проверки за период, обхващащ времето, преди изданията да бъдат придобити от Ирена Кръстева. Отказът да разследва изданията е защото… са си платили всички данъци.



Сapital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар