Зима

Зима
Пролет

16 август 2015 г.

Някои май се подиграват с КАТ и МВР

Нощните гонки в провинцията и в сърцето на София плюят в суратя на властта: „За нищо не ставате, не ни е страх от вас“

Трагичната гонка край Лесидрен, в която загинаха две невинни деца и пострадаха още две, ни връща отново и отново към темата имат ли воля КАТ и МВР да въдворят ред на пътя. 


Тук не става въпрос нито за глоби, нито за закони. Те са достатъчно сериозни и тежки. Репресивният апарат на държавата има достатъчно много средства, за да укроти бесните шофьори. Въпросът е защо това не се случва. Иначе енергия за глупости се харчи като ток в свирепа зима.

Когато на 24 юли министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова разреши на катаджиите да спират и проверяват без камери и звукозапис автомобили, дори и без да са нарушили Правилника за движение по пътищата, милиционерщината плъзна навсякъде. Не можеш да кихнеш, без да ти извадят палка. Охранителните полицаи постоянно си измисляха „акции“, за да могат и те да въртят палки, да изскачат от храстите като катерици и да спират куцо и сакато, но не за да въдворят ред, а... всички много добре знаем защо. Така маниаците на свирепите гонки си останаха настрана, както винаги.

Хайде да оставим провинцията, защото там примерно не достигат сили и средства (което също е проблем на отсъстваща реформа в МВР), и да се загледаме в най-випаджийския път на България - правителственото трасе от столичното летище до резиденция „Бояна“. Слава богу, сега по „Цариградско шосе“ поради ремонт няма много движение, но участъкът от НДК до „Бояна“ конкурира по скорост и шум писти като „Монца“ и „Индианополис“. Там Люис Хамилтън и Валентино Роси нямат шанс.

Има нещо символично в това да се гавриш с властта по най-важния й път, макар че последиците са за живеещите в кварталите край пистата на хулиганите и за тези, които рано или късно падат жертви.

Дали има полицаи, които да се занимават с вманиачените състезатели? Не. Те са встрани, по тъмните улички. „Добър вечер, дайте светлоотразителна жилетка! Я да видим срока на годност на пожарогасителя. А сега какво ще правим?“.

На магистрала да превишиш скоростта и с 30 километра в час не е страшно. Стига да си опитен шофьор, с хубава кола - никакъв проблем. Виж, по малките пътища в страната, в града това може да е фатално. Некролозите и паметниците сами говорят за това.

За справянето с този феномен не се изискват промени в законите и увеличаване на глобите. Трябва воля, а не самоинициатива на няколко патрула. Това трябва да е политика на МВР, не дори само на КАТ. Даже не и политика, а война в стил „Нулева толерантност“. Никак не е трудно, просто трябват малко полицаи и малко воля. Полицаите знаят много добре как могат да изпържат нервите на хулиганите. Могат да ги снимат, да ги глобяват, да ги проверяват, например, дали мотоциклетът или автомобилът не се издирва.

Същото е и в провинцията. Знаят се къде са местата за гонки, знаят се и „пилотите“. Полицаите имат един много симпатичен глагол за позитивна репресия - „респектирам“.

МВР може всичко, може дори и да респектира, стига да поиска. И е крайно време да поиска - ако не за друго, то поне за да не му се подиграват.


Емил Спахийски, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар