Зима

Зима
Пролет

3 август 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (27-31 юли)

Понеделник, 27 юли

Вижте, копелета, тая със съдебната реформа нема да стане. Не се обиждайте от обръщението, "в София, като се сближим с някого, си говорим на копеле". А ние с вас трябва да сме се сближили за толкова години. С некои се знаем от 2002 г.  А има и такива, дето ни знаят още от преди Раздвоението.

Както и да е. Радан Кънев, дето викаше, че основната цел на РБ щяла да е да извади ДПС от властта поне за 10 г., да им скрие държавната нянка, да ги лиши от услугите на ВСС и цялата съдебна система… Сега същият Радан им пише индулгенция за бъдещите грехове - „ДПС спечели привилегията да бъде част от съдебна реформа, за която е обвинявано че е върл противник… сега вече никой няма да може да каже, че ДПС не е национално отговорна партия”.

Скъпо ще им излезе тая индулгенция!

„Папа Лъв Х страшно притеснен за пари и от желание да раздвижи заглъхнала по негово време търговийка с индулгенциите, решил да изпрати в чужбина специален човек, надявайки се да поизтърси джобовете на състоятелните чужденци… Този човек, монахът Тецел, обиколил всички германски владения, като продавал енергично документи за опрощаване на греховете – минали, настоящи и дори бъдещи… Един германски рицар срещнал монаха в гората. И купил ордер за опрощаване на греха, който смятал да извърши. След това напердашил монаха и му задигнал парите.” (По Зошченко)

Ама нищо, ще се научат от собствен опит. Щото той опитът е точно това – „школа, в която човек разбира, какъв глупак е бил по-рано”.

Каза ми един приятел от Драгалевци, че Костов тичал по двора и си скубел косата: „Аз, аз съм виновен…”

Това, което прави Радан е направо идеен парицид. Политическият му татко изповядваше възгледа, че „ДПС е проклятието на България!”, а той се измята като чамова дъска…

Това е положението, Минке! Кой ще прави съдебната реформа. Не ви питам, казвам ви! Съдебната реформа ще се прави от Кой.

И как дружно преебаха президентчето! Реформаторите прецакаха мажоритарния вот, ГЕРБ – задължителното гласуване. Десито Атанасова вика по телевизора, че  на някои от депутатите от ГЕРБ им били развалени пултовете, затова не могли да подкрепят задължителното гласуване. „Вие вече ни взехте за пълни идиоти!”, преведе на учтив език Виктор Николаев устноматерните сквернословия, които се чуха от моята страна на екрана…

Не са прави да ни вземат чак за пълни, не ли?

„Не мисля, вика Деси, че има уговорки между моите колеги и други политически формации”.

Още една, дето не мисли… Как го беше казал Оскар Уайлд? Тържество на материята над мисълта… Направо пир.

Цецерон: „Задължителното гласуване би могло да ограничи контролирания и купения вот. Това, което беше заявено от РБ и впоследствие и от другите партии още преди да влезем в пленарна зала беше, че този текст няма да мине…"

И верно не мина.

От „Сега” питат генерал Наско удовлетворен ли е от "историческия компромис" за съдебната реформа. Вика: „По-добре птичка в ръката, отколкото Сокол в сараите.”

Без да оспорваме това вярно в „сърцевидността си” твърдение, ще предложим на вашето внимание друга парадигма, която е много по-вероятна, особено за РБ. Моля дамите да ме извинят, но случаят го налага. В Пазарджик, в Чиксалън по-точно, казва: „По добре п(т)ичка в ръката, отколкото к.. в г…” Това предупреждение отнасям и към Борисов, който доста смело палува с ДПС. Опитът показва, че след игрички с ДПС шансът да си с празни ръце е доста голям…

Прав е Комарницки. Но пък и премиерът е прав да му се сърди за начина, по който го изографисва - дебел, с лакома уста, нос като клюн на граблива птица, свински очички. Нищо интелектуално. Снимка Христо Комарницки, в. „Сега”.

От „Сега” влизат в тона на ген Наско: „Да, но според един виц "малшанс" е, когато ти падне камък от сърцето и ти заседне в бъбреците. Дали няма същото да сполети и съдебната реформа - да мине в парламента и да заседне в Конституционния съд?”

„Това, вика, ще обезсмисли напълно съдебната реформа.”

Именно. И не е нужно да си Лещански, за да предвидиш, че ще стане точно така. И реформаторите ще се озоват в рамките на пазарджишката парадигма…

Осман Октай вика: „Убеден съм, че играчите, фалирали КТБ, ще последват съдбата на Кюлев и Илия Павлов… Фирмите, които изгоряха около КТБ ще искат от портфейлите на Мама и Пеевски това, което са загубили.”

И ние бяхме убеден. Даже написахме текст такъв – „На брега на Перловската река”. Нали така казват китайците – ако стоиш достатъчно дълго на брега на една река, все някога ще видиш по нея да плува трупът на твоя враг. Това само като метафора, не във физическия смисъл. Не изпитваме чак толкова лоши чувства. Дори го предупредихме, че ако сме на негово място, бихме се чувствали като оня котарак, дето живеел в месокомбината, но непрекъснато се притеснявал, че ще го кастрират – не може всичко да е чак пък толкова хубаво…

Към момента изглежда по-вероятно Перловската река да тръгне наобратно, отколкото да понесе Пеевски. Но ние сме свикнал да чакаме. Вече четвърт век стоим на брега и наблюдаваме текучеството по течението… Бая народ мина и замина. И най-странното е, че никой не носеше нищо, плуваха с отворени уста и празни ръце…

Обаче с медиите нещо нещата почват да буксуват. Доде имаше КТБ, беше лесно – теглиш кредит и даваш на Тошев, теглиш друг за Венелина, трети за Блъсков, четвърти за Базукова… А сега всичките чакат на Булгартабак. Простия човек си коли кокошката и яде веднъж месо, вместо да яде всеки ден пържени яйца…

Картинката в медиите е толкова отчайваща, че „никоя фантазия не би могла да преувеличи”. Трябва някой ден да направя специално изследване, в което да покажа какви подлеци притежават и правят българските медии. Всъщност, то друго май няма какво да кажа…

Германският канцлер Ангела Меркел колабирала на Вагнеровия фестивал в Байройт. Инцидентът се е случил по време на първия антракт на операта „Тристан и Изолда".

От Марк Твен съм запомнил, че с Вагнер трябва да се внимава. „Слушал съм и много съм се наслаждавал на първото действие от всичко създадено от Вагнер. Но то винаги има толкова силно въздействие върху мен, че се оказва съвсем достатъчно. Когато изгледам две действия, след това се прибирам физически изтощен. А ако се случи да видя цяла опера, в ума ми започват да се прокрадват мисли за самоубийство.”

Но, както се вижда, дори и едно действие може да е опасно.

Вторник, 28 юли

Във вестника пише, че Григор върнал поршето на Шарапова. Понеже нали скъсаха окончателно, та сега ѝ връща подаръците. Още една зависимост от Русия е прекъсната! Разправят, че сме загубили нам колко си милиона от селскостопанска продукция, та за едно порше сега ще съжаляваме.


Но не бива да се отпускаме. Чака ни още много работа. На централния плаж в Поморие 46-годишен руски турист и 38-годишен българин от Плевен се сбили, докато се опитвали да разрешат спор между наследниците си. Засега водим на казаците с два зъба.

 „Най-бедните българи намаляха със 173 хил. за година”, съобщава „Сега”. Браво! С тия темпове ще ги ликвидират за няколко години. Лошо се изразих. Така излиза, че физически ще ги ликвидират. Което е невъзможно, щото те в момента са къмто 2.5 млн. И ще отнеме най-малко 14 години.

„Разбивката на разходите показва, пишат колегите, че лице от най-бедните домакинства заделя 167 лв. от общия си доход за поддръжка на жилището - ток, вода и осветление. (Което ме кара да мисля, че явно са на свещи, щом осветлението е извадено в отделно перо – бел. Т.Ф.) Останалите 127 лв. отиват за храна, без да се включват алкохол, цигари и забавления.”

Ако включат удоволствията, ще трябва да се изключи храната. Бахти живота, разбираш ли… Дето викаше един пич, животът е хубав, но е скъп. Има и по-евтин, но не е така хубав… Но така е при демокрацията. Всеки сам си избира какъв живот да води. И сам си го финансира.

Шведи откриха на дъното край източния бряг на страната потънала подводница, съобщава агенция ДПА. Дълга е около 20 метра, широка около 3.5 метра и на корпуса ѝ има надписи на кирилица.

Изключено е да е българска. Наскоро проф. Веселин Пейчев от Института по океанология към БАН каза, че тяхната миниподводница е единствената останала българска подводница след бракуването на подводния флот на ВМС. И в момента тя изследва водораслите в Черно море.

Сряда, 29 юли

Ало, пенсиите. „Рахманинов води до оргазъм”, съобщава „Новинар”. Не целият Рахманинов, а концерт за пиано № 2. Учените от университета Мидълтаун в Кънектикът установили, че при слушането на определена музика 80% от слушателките изпитват силни физически реакции. „Някои от тях получават тремор, потене, изтръпване и дори елементи на възбуда, позната и като "кожен оргазъм".

Къде кожен, там и подкожен! Обаче кожният е подходящ за всяка възраст.

Пак там пише да разнообразявате скучния сексуален живот. Като опитвате на нови места и нови пози. Под нови места не значи да я качвате на пералнята или масата. А да я заведете на луксозен курорт. И там да и направите поза „Надолу с главата”: „Жената трябва да легне по гръб на земята и да постави ръце на пода. След това трябва да се изправи като за поза свещ.” Кръвта се стичала в главата и оргазмичните усещания били много по-силни…

Позата е определена от zajenata.bg като една от трите най-вълнуващи пролетно-летни пози.
Според нас най-голямото предимство на тази поза е, че докато при другите трябва да вдигате, тука можете само да спускате.

Ако не ви се пътува за един път чак до морето, ще ви кажа нещо интересно за в къщи. Един приятел, д-р Буренаков от Троян, измисли позата „Батерия-душ”. Слагате обекта пред вас под струята, хващате ръкохватките за топла и студена вода и почвате да правите контрастен душ. И тя се вие и усуква като 18-годишна. Таман и докторите разправят, че контрастните душове са полезни за нервите…

Между другото френски археолог открил човешки зъб на около 560 000 г. Което означава какво? Че преди 560 хил. години хората са имали зъби. А вие нямате…

Вицепремиерът Калфин вика, че след пенсионната реформа, която готви кабинетът “Борисов”, пенсиите щели да се повишат. Първо ще има увеличение на новите пенсии и постепенно на старите. Щото старите пенсионери все едно са свикнали и могат да почакат. Е, някои могат, не всички…

Калфин дава пример с 40-годишна жена, която в момента се осигурява върху 650 лева. Според изчисленията му тя щяла да се пенсионира през 2040 г. с пенсия 1100 лева. Като му проверихме сметката, щото ние всички сметки по вестниците ги проверяваме, макар и априори да знаем, че са сбъркани, излиза, че примерната госпожа ще се пенсионира на 75 г. И се чудя вестникът ли е сгрешил, или Калфин е казал истината. Абе, работата отива на пенсиониране с поп, да знаете!

ГЕРБ и ДПС си избраха и подуправители на БНБ. Всъщност, те по-преди са си ги избрали и Радев ги предложи. Сега само ги утвърдиха. И тримата са от екипа на Искров:  Димитър Костов, Нина Стоянова и Калин Христов.  При обсъждането Румен Гечев сподели, че именно Калин Христов е бил човекът, който след фалита на КТБ е предлагал да се въведе банковата ваканция. Но благодарение, че скочили Гаврийски и други банкери, тази простотия ни се размина. Но иначе казват, Мента например, че бил голям специалист. Явно това е бил моментен изблик на липса на професионализъм.

Четвъртък, 30 юли

Чета, че експерти от басейнова дирекция в Плевен съветвали гражданите, които имат кладенци, да си монтират водомери, ако ползват по повече от  разрешените безплатни 10 куб. вода дневно. Преразходът ще се плаща по 75 ст. на кубик. Присетили са се защото в последно време имало бум в копането на кладенци по дворовете. А бумът няма нужда от обяснение.

Доколкото си спомням тая простотия я измисли Долорес Арсенова по царско. Тогава много се възмутихме и попитахме дали не иска да ни тури и на друго място водомер. Немаше кой да я спре, ако беше решила… Прогнозата ни, ще ви напомня, е, че много скоро ще вървим с водомер отпред и катализатор отзад. Може и да не ви се вярва, но пак ще си говорим. Които останем, де…

Ех Балкан ти роден наш… В Сърбия манипулирали тотото на живо, както го предават по телевизора. След изтеглянето на четвъртата топка в играта 7 от 39 на екрана се изписва и петата топка. И тя след малко наистина се пада. И накрая с облекчение съобщили, че няма познал 7-числената комбинация. Явно играта е била във фазата натрупване на джакпот…

Ало, пенсиите! Верно ли, че в 9067 епизод на „Дързост и красота” Брук пак се оженила за Рич? Тя сега била на 70 г., възрастта на кожните оргазми, ама ще се жени! Ние много отдавна я разбрахме що за стока е. Още преди 4-5000 епизода, когато Стефани каза на Ерик: "Но скъпи, Брук е спала вече с всички мъже в семейството..." После ги повтори, а някои и потрети... И сега на 70 г. още ѝ се ще...

Петък, 31 юли

Мая Манолова стана омбудсман. Което ме подсеща нещо.

В „Мидълсекс” Джефри Юдженидис пише: „Като цяло американците предпочитат президентите им да имат в имената си най-много две гласни букви. Труман. Джонсън. Никсън. Клинтън. Ако има повече от 2 гласни (Рейгън), тогава съгласните не бива да са повече от две. А още по-добре да има само една гласна. Тогава го избират два пъти…”

Може и да е верно. Буш беше толкова глупав, че само едната гласна може да обясни защо го преизбраха. В момента Доналд Тръмп (1 гласна) е с най-висок рейтинг сред номинантите на Републиканската партия. На второ място е Джеб Буш. Който и да е, има шанс за два мандата…

Кръвта вода не става. Обамата танцува с родата си в кенийски хотел. До него е президентът на Кения Ухуру Кениата.

Отплеснах се. Исках да кажа, че забелязвам, след известно подсещане от страна на ФБ, че у нас се издигат главно хора с еднакви инициали – ББ, ЦЦ (Тетка), ЦЦ (Цецерон), ЦЦ (Цотир Цацаров), ММ (Миков), ММ (Сестра Галева) и т.н. Не знам, просто търся някакво обяснение. Защото още помня как Бойко виеше като флекс за Костинбродската афера… Засега няма още да вярвам, че Пеевски си има и омбудсман…

Пък във ФБ някой беше цитирал Фаина Раневская: „Под опашката на най-красивия паун се крие обикновен пилешки задник. Контекстуално се визираше Мая, но може и да не съм прав.

Хептен се объркахме братя кои бяха нашите, и кои вашите…

Тетка Цачева: „Аз съм християнка и простих на Мая Манолова.”

Вероятно в сходна ситуация апостол Павел е написал Първо послание към коринтяните: „Що искате? С тояга ли да дойда при вас? Или с любов и кротък дух?”

Заплетоха се като свински такова… Депутатът от РБ Борис Станимиров написа във ФБ: С риск да скандализирам много свои избиратели, на база на впечатленията си от 8 м в НС мога да кажа, че г-жа Мая Манолова би била един прекрасен омбудсман. Дамата е сърцат политик… защитава социални каузи, винаги е отворена за болките на избирателите…”

Къв риск, бе! Никакъв риск няма! Скандализира си ни отвсякъде. Но най-скандалното е друго - че Радан Кънев е харесал (лайкнал) мнението му. При това положение не ми остава много да кажа. Даже хич.

Във ФБ Димитър Стоянов честити избора: "Със здраве да си я ползвате!" За каквото там си я ползват, той не уточнява. Обаче ми каза верен агент, че в неформален разговор премиерът на два пъти се объркал и я нарекъл Моя Манолова… Приказки всякакви. Друг разправяше, че Борисов и Миков се скарали за Мая. И всеки викал вземи я ти…

Евала на БСП. Лишават се от партийната си ястребица, така да се каже, за да я дадат на народа! Не всяка партия може да направи такава жертва.

„Слагат умни пейки в столични паркове”, пише „Новинар” в едно от последните си съобщения. Тези умни пейки дава дават възможност за зареждане на мобилни телефони и други електронни устройства чрез енергия, добита от алтернативни източници.

Едни от пейките ще се зареждат с фотоволтаици. Другите пък ще добиват ток от движенията на седящите върху нея.

Умни пейки на прости хора не се слагат. Ако ме питате какви пейки се слагат на прости хора, ще ме затрудните. Ако са метални, ще ги откраднат. Ако са дървени или пласмасови ще ги запалят, ако са бетонни – ще ги счупят. Та май на прости хора не се слагат пейки. Простите да седят прави… Но тези пейки, дето правят ток от мърдането на стоящите, ми се виждат перспективни. Грубо казано, тя е опит да се впрегне вандализма в служба на обществото. Всички сме виждали как малките келеши скачат по пейките, как се друсат със и без причина…

Айде, стига. Много е хубаво последния ден от месеца да се случи в почивен ден. Не ли? Лично нас не ни засяга, но се радваме за вас…


Тони Филипов, д-р  reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар