Зима

Зима
Пролет

3 август 2015 г.

НСО – преторианската гвардия на елита

Николай Марков: НСО не е национална служба, тя има представителство само в София и няма как бъде национална и да има закон
 
НСО е преторианската гвардия на елита, настоя пред bTV независимият депутат Велизар Енчев. 

Според него, новият закон за НСО "визира хора като Ахмед Доган, които не влизат в списъка с държавни лица за защита".

Преди да се гласува, опозицията е имала предложение НСО да предоставя охрана на лица, които не могат сами да си позволят такава, но това е било отхвърлено, обясни депутата.

"Този закон е концептуално сгрешен", смята Николай Марков (на снимката), бивш служител на службата.

"НСО не е национална служба, тя има представителство само в София и няма как бъде национална и да има закон". Според него, службата не трябва бъде към президента, защото той е освободен от носене на отговорност.

"НСО има работа с терористи. Трябва да има законодателство, което касае защитата от терористи, гражданите трябва да са под закрилата на НСО", поясни още Марков.

Според него, в момента службата се възстановява като едно луксозно украшение.

"Службата си гласува най-различни способи при масови безредици, като например използването на въжета, шокови и други палки, белезници, химически и халосни патрони, бронирани машини и др. Това жандармерия ли е, SS команда ли е?", попита Велизар Енчев.

"НСО няма отношение към масовите безредици, а към терористи", категоричен е Марков. По думите му, Националната служба за охрана е превишавала правомощията си не веднъж.

"Това е защото не е имало законодателство, което да документира дейността й", твърди екс гардът. Бившият служител даде пример: "Жена с две деца отиде през таван в полето, след като бе изблъскана от коли на НСО, пред очите на един човек, по това време държавен глава. Тогава, той махна с ръка и продължи".

Според Марков, след това са последвали заплахи срещу тези хора и те са замълчали.

"Не е логично НСО да използва Закона за отбраната и въоръжените сили, това са спортисти, озеленители и те не могат да придобиват военни правомощия", допълни още Николай Марков.


Няма коментари:

Публикуване на коментар