Зима

Зима
Пролет

4 август 2015 г.

Подпомагането на безработни е нож с две остриета

Решение на проблема може да е въвеждането на практиката човек да продължава да получава обезщетение дори и след като си намери работа
 
Системата за подпомагане на безработните е нож с две остриета, твърдят икономисти. 

Безработните у нас имат право да получат 77 на сто от чистата си заплата в рамките на една година. За сравнение този процент в ЕС е около 50. Преди страната ни се нареждат Латвия и Естония. У нас най-високи са обезщетенията в София, а най-ниски - в Пазарджик.

Зоя Григорова от София от месец разчита единствено и само на обезщетението от борсата. „Аз съм глава на семейството и обезщетението не ми е достатъчно, предпочитам да работя", призна тя пред Нова телевизия.

"На борсата взимам 280 лева и не повече. 50 лева разлика да е, тя се усеща веднага", коментира Албена Розалинова от Монтана. И ако и двете жени желаят не да чакат на държавата, а да работят, според икономистите подобен тип обезщетения не стимулират търсенето на работа, а само засилват капана на бедността. 


„Ако един човек остане безработен, той по- скоро има стимул да взима тези пари, без да работи, докато му се полагат", смята Зорница Славова от Института за пазарна икономика.

В едно от бюрата по труда в София месечно се регистрират средно около 800 души. „Хората с по-дълъг стаж изчакват по-дълго да получават обезщетенията си, докато младежите максимум до 6 месеца си намират работа", коментира Станимир Василев, директор на бюрото по труда.

Според Зорница Славова решение на проблема може да е въвеждането на практиката човек да продължава да получава обезщетение дори и след като си намери работа. 


„Ако може да ги получава и да работи, тогава той ще има стимул да си намери работа, защото така ще получава двойна заплата реално", коментира тя.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар