Зима

Зима
Пролет

13 август 2015 г.

Кого пази ДАНС? Прокуратурата вместо да ги разследва ги прави удобни "защитени свидетели"

Този тип „защитени свидетели“ се ползват с „правилни“ показания, за да могат да бъдат приложени „безспорни доказателства“ от прокуратурата при арест и последвало досъдебно производство, и дело, срещу всеки, който е „посочен“...

 Бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски от вчера вече бил с назначена охрана от ДАНС. Което с думи прости означава, че българските данъкоплатци ще плащат от джоба си спецслужбите да охраняват Ламбовски. Ламбовски бил „защитен свидетел“ на прокуратурата и затова бил толкова „ценен“.

Години наред АФЕРА вади на показ порочната практика прокуратурата да ползва лица, като „защитени свидетели“, които трябва да бъдат разследвани, лица, които биват употребявани „правилно“ срещу умишлено нарочени „мишени“, само защото са затънали до гушата в действия, заради които самите те трябва да бъдат арестувани. Този тип „защитени свидетели“, а ла „дежурният“ „Близнака“ /понастоящем пребиваващ в Германия/, се ползват с „правилни“ показания, за да могат да бъдат приложени „безспорни доказателства“ от прокуратурата при арест и последвало досъдебно производство, и дело, срещу всеки, който е „посочен“. От кого – е ясно на публиката. Последвалите „знакови“ съдебни процеси се пукат като балони, но докато се стигне до финала, лицата, които трябва да бъдат „отстранени“ от бизнес или друга публичност, вече са „сготвени“.

Преди ден бе разиграно твърде евтино като драматургия „активно мероприятие“ с поставена уж „бомба“/ „взривно устройство“, а всъщност стара ръчна граната, върху дръжката на предната врата на джипа на Димитър Ламбовски. Контролираните медии раздухаха „опита за атентат“ подобаващо, така че да пласират внушението, че видите ли „защитеният свидетел“ Димитър Ламбовски бил обект на покушение от „лошите хора“ срещу които свидетелствал.
 

ДАНС моментално му назначила охрана. И ние за пореден път плащаме зловещите „водевилни сценки“ на определени кръгове в държавата, които опъват чадър точно над тези, които трябва да разследват.
 

Ламбовски се ползва със статута като „защитен свидетел“ по делото на Румяна Ченалова, в което още при гледането на мярката на съдия Ченалова „свидетелските му показания“ бяха окачествени като гротескови. Но това не пречи сега отново да бъде изваден на сцената, на светло, този път като „жертва“, за да бъдат „заловени“ „поредните килъри“, плод на пореден болен мозък.

АФЕРА направи свое разследване по хронологията на това КОГО ВСЪЩНОСТ ПАЗИ ДАНС. Вижте фактите и си направете изводите.

През 2008 година Ангел Божилов, който е мажоритарен собственик и управител на фирма „ОЕТ“ ООД предоставя кредит, по сключен договор, на фирма „Имобилиенфервалтунг“ ЕООД. Първоначален собственик на „Имобилиенфервалтунг“ ЕООД е Димитър Милков Ламбовски, като Ламбовски е управител на дружеството съвместно с Милко Димитров Ламбовски. През 2012 година като управител на дружеството е вписан Димитър Иванов Попов, след като баща и син Ламбовски са заличени като управители. За периода 2012-2013 година Димитър Попов и Димитър Ламбовски представляват и управляват дружеството в различни комбинации, заедно и по отделно.
През 2013 година 25 състав на Софийски районен съд осъжда „Имобилиенфервалтунг“ ЕООД по гр. дело №:46664/2013 година да заплати на „ОЕТ“ ООД сумата от 1 007 413,22 евро, като главница по горепосочения договор за кредит, заедно със законната лихва и разноските по делото. На 15.11.2013 година СРС издава изпълнителен лист за присъдената сума пари.
 

Ангел Божилов е мажоритарен собственик и на фирма „ОЕТ-Електрик Енержиси Топтан Сашън Итхалят ве Ихраджат Лимитед Ширкети“, със седалище град Истанбул, Турция. Фирмата има неуредени търговски отношения с фирма „Вивид Пауър“ ЕАД. От началото на 2012 година съвета на директорите на дружеството се състои от трима членове, двама от които са Димитър Попов и Димитър Ламбовски. Попов представлява фирма „Вивид Пауър“ ЕАД. С решение от 16.08.2012 година Арбитражния съд при БТПП е осъдил „Вивид Пауър“ ЕАД да заплати на турската фирма на Ангел Божилов сумата от 3 093 590, 98 евро като обезщетение, 10 456,34 евро мораторна лихва за забава и 95 877,46 евро разноски по делото. Решението на АС при БТПП е окончателно и подлежи на принудително изпълнение.
 

На 13.11.2014 година Ангел Божилов подава сигнал Вх.№:469/2014 година в Специализираната прокуратура за организирана престъпна група, съставена от лицата Димитър Ламбовски, Димитър Попов, доведения син на Попов – Ангел Узунов, както и брата на Димитър Ламбовски – Юлиан Ламбовски за извършени различни престъпления – като изнудване, присвояване /обсебване/, документни престъпления с цел увреждане на имуществото на фирмата му „ОЕТ“ ООД и на други фирми, негова собственост, както и извършването на данъчни престъпления.
 

В сигнала е описано, че Димитър Попов чрез други лица е отправил заплахи за живота на Божилов – че може да бъде взривен автомобила, който ползва, или да се случи „случаен“ инцидент с него. Това се случва след постановяване и влизане в сила на съдебните решения за общо над 4 000 000 евро срещу горепосочените фирми, към които имат пряко отношение Димитър Ламбовски и Димитър Попов.
 

В такива случаи прокуратурата обикновено ползва формулировката, че е налице е пряка причинно – следствена връзка между постановените съдебни решения и действията на горепосочените лица, както и че има сериозен мотив за извършване на престъпления срещу Ангел Божилов от страна на Ламбовски и Попов, както и от приближените им лица, както и че целта е да бъде унищожен бизнеса на един от най-големите данъкоплатци и работодатели в държавата, както и самия Божилов като физическо лице и бизнесмен.

Дали обаче прокуратурата действа избирателно?!

След получаване на сигнала Специализираната прокуратура го изпраща за проверка в Дирекция на Националната полиция, откъдето пък го препращат в СДВР. В СДВР снемат писмени обяснение от Божилов и впоследствие СДВР връща обратно преписката в Специализираната прокуратура. Чак през месец март т.г. Специализираната прокуратура изпраща отново преписката, този път в ГДБОП, където е тя е заведена с вх. №:623/21.03.2015 година. Към настоящия момент преписката се намира там и изобщо не е ясно кога ще приключи проверката и с какъв резултат.

Докато „проверката“ се лашка и влачи от институция в институция, Димитър Ламбовски и Димитър Попов продължават „да действат“.

На 09.01.2015 година Андрей Димитров, управител на фирма „Ес Ер лизинг“ ООД подава жалба в VI-то РУ-СДВР срещу Димитър Ламбовски за извършено престъпление по чл. 206 от НК – присвояване на автомобил Мерцеседес S500, СА 9952РС на стойност около 100 000 лева. Мажоритарен собственик на фирмата „Ес Ер лизинг“ ООД е Ангел Божилов. На 25.03.2015 година Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство №:10763/2015 година по описа на СРП, №:15078/2015г по описа на 6-то РУ-СДВР срещу НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ за престъпление по чл. 206, ал.1 от НК, тъй като приема незнайно защо, че стойността на автомобила е 10 000 лева.
 

По делото категорично е установено, че автомобила е продаден с неистинско пълномощно, подписано от името на управителя на фирмата собственик Андрей Димитров и заверено от помощник нотариус от кантората на нотариус Александър Чакъров. Димитров не е подписвал пълномощното, тъй като няма това право, а на датата, на която е нотариално заверен „неговия“ подпис, е бил със семейството си в Гърция, като тази дата съвпада с рождения ден на дъщеря му. На органите на досъдебното производство е известно къде се намира автомобила и това е посочено в постановление на СРП №:10763/01.07.2015г, но прокуратурата отказва да поиска разрешение от съда автомобила да бъде иззет и приобщен като веществено доказателство по делото.
 

СРП отказва да привлече и към наказателна отговорност лицата, присвоили автомобила, отказва да привлече към отговорност и помощник нотариуса, участвал в създаването на неистинското пълномощно, с което е продадена колата. Налице е абсурдна ситуация – органите на полицията и прокуратурата знаят къде се намира и от кого се ползва колата, от софийския нотариус Димитър Александров, същата кола е обявена за общодържавно издирване, но не я търсят и не предприемат действия по нейното изземване. Бездействието на СРП е обжалвано пред Софийска градска прокуратура с жалба №:12283/07.07.2015 година, която с писмо от 10.07.2015 година е изискала незабавно делото за проверка на изнесеното в жалбата.
 

На 26.03.2015 година Андрей Димитров, в качеството на управител на фирма „Ес Ер лизинг“ ООД, сезира с писмена жалба 4-то РУ-СДВР за извършено присвояване /обсебване/ на автомобил Фолксваген Туарег СА 3603 АС, собственост на фирмата, този път от Димитър Попов, едно от лицата посочени в сигнала до Специализираната прокуратура. След извършена проверка на 08.07.2015 година прокуратурата образува ДП №:16438/2015г по описа на СРП, №:1477/2015 година, по описа на 4-то РУ-СДВР срещу НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ, а не срещу реалният извършител Димитър Попов.
 

По предварителната проверка категорично е доказано, че Попов не само не желае да върне автомобила на фирмата собственик, но не се притеснява да се заканва пред служител на полицията, на когото е възложена проверката, че ще запали и унищожи колата. За тези закани е сезирана СРП с молба №:16438/11.06.2015 година и с искане за образуване на досъдебно производство и изземване на автомобила, като предмет на престъпление, както и с цел неговото запазване от унищожение, незаконна продажба, или укриване зад граница. По разпореждане на СРП молбата е приложена към преписката. Досъдебно производство е образувано, но срещу неизвестен извършител, а не срещу Попов. Досъдебното производство е образувано странно защо по чл. 206, ал.1 от НК, въпреки че стойността на този автомобил е висока и е налице квалифициращия признак „големи размери“. Не са предприети действия за незабавното изземване на автомобила, въпреки, че на органите на досъдебното производстно е известно къде живее Попов и че го ползва всеки ден. Не са предприети действия по привличането на Попов към наказателна отговорност.

В същото време Димитър Ламбовски и Димитър Попов са основни свидетели по ДП №:23/2014 година по описа на СГП, водено срещу съдия Румяна Ченалова. По същото досъдебно производство двамата „защитени свитедели“ дават показания и срещу Ангел Божилов.

С жалба до СГП №:23/2014г от 27.04.2015 година Ангел Божилов сезира прокуратурата за извършени престъпления от тези лица по чл. 290, ал.1 /лъжесвидетелстване/ и чл. 286, ал.1 от НК /набеждаване в престъпление/. Жалбата е подадена в СГП. Попов и Ламбовски са дали показания пред следовател и са набедили Божилов, че дал подкуп на съдия Ченалова за решаване на търговски спор. Близо два месеца по-късно жалбата е изпратена в СРП, където е образувана предварителна проверка №:24502/2015 година и същата е възложена на СДВР. До този момент Ангел Божилов не е извикан за разпит нито по досъдебното производство срещу съдия Ченалова, нито във връзка с подадената от него жалба срещу Попов и Ламбовски.
 

Към настоящия момент Ламбовски и Попов са под покровителството на прокуратурата като „защитени свидетели“. Ламбовски вече е пазен и от ДАНС след „мероприятието“ с „атентата“ срещу него. Никой не си мърда пръстта да ги разследва.

В България най-добрият начин да си спасиш кожата от това, което си натворил, е да станеш „защитен свидетел“ на прокуратурата. След дълго време съдът може и да оневини онзи срещу когото „правилно“ си „свидетелествал“, но ти вече си „изведен“ дори и в чужбина с данъкоплатски пари. Пито – платено.

Това се нарича „прокурорска битка“ с корупцията и организираната престъпност.

Димитър Ламбовски

Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар