Зима

Зима
Пролет

14 август 2015 г.

Боряна Димитрова: Незавършените реформи могат да доведат до неочаквани политически обрати

Неглижираните местни проблеми ще са източник на напрежение в предстоящата кампания

 Макар на пръв поглед политическата обстановка да е привидно спокойна, както по отношение на управляващата коалиция, така и на предстоящите местни избори, съществуват източници на напрежение, които могат да доведат до ескалиране на конфликти и обрати. 


Това прогнозира социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова в четвъртък пред БНР.

По отношение на управляващата коалиция рискове крие започнатият, но незавършен ход на реформите - съдебната, здравната и пенсионната, смята Димитрова.

"Струва ми се, че тук има все още много електрически заряд във въздуха и можем да сме свидетели, включително и на неочаквани обрати, които да предопределят хода на политическия процес в една или друга посока", заяви тя.

Иначе, по думите й, по върховете управляващата коалиция, поне към този момент, изглежда стабилна.

"Не защото няма претенции между управляващите партньори, напротив – в края на политическия сезон бяха изказани оста претенции между тях и прехвърчаха стрелички. Но поне към момента никой няма интерес – нито участващите в коалицията, нито извън нея, да я развалят. Нито една от политическите сили към момента не вижда по-добри шансове за себе си, така че да има интерес за разваляне на политическото парламентарно статукво", каза Димитрова.

Тя коментира, че по отношение на местните избори, където се очаква да се разгорят най-много страсти в следващите месеци, тепърва се очаква формирането на едни или други мнозинства, които да застанат зад сегашни кметове или да се образуват най-разнообразни коалиции, които да атакуват настоящите кметове.

"Но въпреки липсата на значими движения и политически заявки по места за размествания, има натрупани достатъчно напрежения в отделни населени места", посочи тя.
Като пример за такова натрупано напрежение Димитрова посочи Варна.

"На последната сесия на Общинския съвет се видя, че там, където зреят граждански недоволства, там, където има нерешени и натрупани с години проблеми, те в един момент излизат на повърхността, колкото и да ни се е струвало в един момент, че са успешно и ловко потушени от политиците", каза тя.

Според нея изненада на местните избори би могла да дойде от страна на местни бизнес сдружения.
 

"Ако виждам някаква изненада, това е нарастването на силата или възможността по-силни от предвижданите към момента позиции да извоюват местни партии и сдружения", заяви тя.

Според Димитрова най-голяма полза от висока активност на референдума ще имат българите зад граница.

"Полза би имало и българското общество, защото би приобщило по един по-значителен начин тези хора, за които това ще е и морален стимул един ден да помислят за връщане в България", коментира тя.
 
  Боряна Димитрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар