Зима

Зима
Пролет

17 август 2015 г.

Маршрутът на бърбъна (галерия)

Бардстаун е фактически столицата на бърбъна

 Силният, кехлибарен на цвят бърбън, вид уиски, дестилирано почти изключително в девет дестилерии в щата Кентъки (останали от 22 преди Сухия режим), е опияняващият продукт от местна царевица и богата на варовик местна изворна вода.

Около 95 процента от световното производство на бърбън идва от щата, а всяка марка се гордее със свой уникален вкус и характер, определян главно от обгорените бъчви от нов бял дъб, в които то трябва да отлежи минимум две години (макар че повечето отлежават най-малко четири години).

Възраждането на уискито, което започва през 80-те години на ХХ в., дарява бърбъна с ново внимание и уважение, като изключителните малки партиди първокласен бърбън помагат за издигане на публичния образ на напитката; те обикновено са с по-висок алкохолен градус и отлежават шест до осем години.

Седем дестилерии в Кентъки са отворени за публиката. Бардстаун е фактически столицата на бърбъна, като в самия град се намират дестилерии като „Бартънс“ (Bartons’s) и „Хейвън Хил“ (Heaven Hill); „Джим Бийм“ (Jim Beam) е само на 20 км на запад, а „Мейкърс Марк“ (Maker’s Mark) е на 27 км на юг (и на 104 км южно от Луисвил). Последната, днес национална историческа забележителност и най-стара работеща дестилерия в страната (датираща от 1805 г.), е закътана сред повече от 4000 пасторални декара; нейният продукт се разпространява в национален мащаб едва от 1982 г.

Световноизвестните „Уайлд Търки“ (Wild Turkey) и „Фор Роузис“ (Four Rouses) са на 65 км източно от Бардстаун, близо до Лорънсбърг, а в близкия Версай е „Удфорд Ризърв“ (Woodford Reserve, до 2003 г. Labrot & Graham), която датира от 1812 г. Нейният еликсир е възхваляван от всеки – от Марк Твен до Уолт Уитман. 


Поклонниците на бърбъна не пропускат ежегодния Фестивал на бърбъна в Кентъки, петдневно събитие, изпълнено с жива музика, танци, исторически турове, дегустации, превъзходна храна (включително много специалитети с аромат на бърбън – и не само десерти) и огромна доза кентъкско гостоприемство.

Къде: Бардстаун, Кентъки, САЩ
Най-добро време: септември-октомври, особено по време на Фестивала на бърбъна.


 Nasamnatam.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар