Зима

Зима
Пролет

15 септември 2015 г.

Дани Каназирева: В една съвременна икономика няма място за неграмотни хора

"Няма да ме видите на тайни срещи с барони и квартални мутри, за да се пазаря за гласовете на хората"

Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 г. Завършва специалност “Право” в ПУ “Паисий Хилендарски”, доктор по конституционно право, адвокат към Адвокатска колегия - Пловдив. Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж. 


През 2014 г. специализира в САЩ по програма “Младите лидери на България”. Кандидат за кмет и водач на листата за общинския съвет на “Съюз за Пловдив”.
- Пловдив е известен с най-голямото гето в България - “Столипиново”. Имате ли решение за него?

- Не е само “Столипиново”, още две големи махали има, както и по-малки. Навсякъде в тях е анархия, масово не се спазва законът, но и никой не се е опитал да наложи ред там.

Моето решение е ясно - гетата трябва да станат като останалите български квартали, а не обратното.

Строителството ще е само законно - и в гетото, и в центъра. Боклуци няма да се изхвърлят по улиците - и в гетото, и в центъра. Музиката няма да кънти денонощно - и в гетото, и в центъра.

Имаме закони, имаме правила, трябва само някой да събере смелост и да ги прилага.

- Вие лично какво правите, за да привлечете гласовете от гетата?

- Няма да ме видите на тайни срещи с барони и квартални мутри, за да се пазаря за гласовете на хората, които те контролират.

Това е феодализъм. Това е най-тежка форма на организирана престъпност - няколко мутри владеят гетото, налагат техни правила, не зачитат държавата, рекетират населението, а накрая отиват при партиите и продават накуп гласовете на зависимите от тях хора.

Аз и “Съюз за Пловдив” не участваме в такива схеми.

- Но така се лишавате от избиратели?

- Не искам някой да гласува за мен под натиск. С хората в гетата ще говоря без посредник, и то само за образование и ред.

Това са най-важните неща - налагането на закона и децата да ходят на училище, за да имат шанс утре да работят.

Ние имаме смели планове за развитието на Пловдив и те ще правят все по-невъзможно неграмотен човек да си намери работа.

В една съвременна икономика няма място за такива. Затова не се договарям с никого сега, а след изборите ще говорим директно само за ред и образование.

- Наясно ли сте с причините за това състояние на гетата?

- Това всъщност е най-важното - първо да си отговорим на въпроса защо сме стигнали дотук, за да изберем правилното решение.

Стигнахме дотук заради умишленото превръщане на тези квартали в черни дупки. Кметовете досега имаха интерес да получават наготово хиляди гласове. Те злоупотребяваха с ресурсите на пловдивчани - общински пари, общински фирми, обществени поръчки.

Част от баницата винаги отива при бароните и мутрите в гетата, а те осигуряват гласове на изборите и мнозинство в общинския съвет.

- А защо продължава толкова дълго тази схема?

- Защото е перпетуум-мобиле. Кметовете получават гласове, а мутрите получават своя територия, на която да развиват престъпната си дейност. И двете страни са доволни.

Но всичко това е за сметка на пловдивчани, които плащат по два начина за този порочен модел - първо, с парите си като данъкоплатци, и второ, с безредието и страха, които получават.

- Има ли изход от този порочен кръг?

- Може да ви звучи парадоксално, но решението на този проблем не започва от центъра на гетото, а от центъра на града - в общинския съвет.

“Съюз за Пловдив” идва с отворена и ясна политика, без тайни мнозинства, с ясно поемане на ангажименти и безкомпромисно налагане на закона.

Когато всичко е пред очите на хората, тогава няма нужда от срещи по тъмна доба с барони,
които да търгуват с влиянието си в гетото. Отрязването на посредниците е първата стъпка.

Следва налагането на ред - нулева толерантност към най-малкото нарушение. И за незаконно строителство, и за шумна музика, и за купуване на билетче в градския транспорт дори.

Правилата са за всички - и за сватбите в “Столипиново”, и за рождените дни на бизнесмени на Античния театър.


"24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар