Зима

Зима
Пролет

30 септември 2015 г.

Руският парламент разреши изпращането на военни в чужбина

Разрешението се отнася за Сирия и е само за операции на военно-въздушните сили
 
Депутатите в горната камара на руския парламент единодушно разрешиха разполагането на руски военни в чужбина.

162 сенатори са гласували "за" искането на президента Владимир Путин. 

Началникът на кабинета на руския президент Сергей Иванов поясни, че разрешението се отнася за Сирия и е само за операции на военно-въздушните сили.

Броят на руските граждани, които за голямо съжаление се включват в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава" расте не с дни, а с часове. Затова смятаме за целесъобразно да действаме превантивно, в чужбина, а не да бягаме от проблема.

Иванов категорично отхвърли вероятността от руска сухопътна операция в Сирия.

По-рано стана ясно, че сирийският президент Башар Асад се е обърнал към Русия с молба за военна помощ. Това съобщи шефът на кремълската администрация Сергей Иванов, цитиран от ТАСС.

Руският президент Владимир Путин отнесе въпроса към Съвета на федерацията - горната камара на парламента, и получи разрешение за използването на контингент от въоръжените сили в Сирия.


Всички партньори и съюзници на Русия ще бъдат информирани за решението още днес, а по линия на военните ведомства вероятно ще им бъде изпратена и "специфична информация".

„Става дума за участие в антитерористичната операция на самолети и хеликоптери на ВВС на Русия, които вече са базират на летището в Латакия и изпълняват опознавателни полети. Те ще осигуряват подкрепа по въздуха на действията на сирийските правителствени войски“, каза източник на Интерфакс.


Няма коментари:

Публикуване на коментар