Зима

Зима
Пролет

28 септември 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (21-25 септември)

Понеделник, 21 септември

Проф. Михаил Мирчев, кандидатът на БСП за кмет на София, пусна във Фейсбук предизборния си плакат и го обясни. Щото той верно се нуждае от обяснение. „Снимката е доста провокираща. Едни харесват много, спонтанно… И погледа. И закачката. И силата… Други са смутени и дори ме съветват веднага да го сваля и да сложим стандартен образ в костюм… Но това ще бъде. За да се види, че аз не съм поредната мекица и лигльо в политиката. За да се проумее, че аз съм умен и четящ мъж, а не простак недоучен от Банкя…”

А това няма как да се проумее без очилата, този наложил се още от Възраждането и валиден и до днес символ на четящите. Да сте виждали циганин с очила? И аз не съм. Всъщност, аз и Бойко не съм виждал с очила…

По същество не мога да оспоря тезата на професора. Най-малкото трябва Борисов да млъкне за известно време. Вчера рекъл на срещата на министрите по пътна инфраструктура във Варна: „Бежанската вълна чертае нови транспортни коридори.” Не ме гледайте така, не мога да ви помогна! Разбирайте го както искате. И аз не съм от Банкя.

Но плакатът определено е много декадентски! Да се правиш на учен пред българския избирател е все едно сам да си режеш процентите на десетици, на десетици. „Масата винаги е склонна към антропоморфизъм, боготвори тъкмо ония кумири, които имат нейните слабости.” В това отношение Борисов ежедневно доказва на масата, че той е нейният човек.

Като информирали Борисов за грозните думи на професора, той рекъл само: „Ще ги шибам през гащите!” На диалекта на племето това означава… Сещате се какво означава.

Соня Момчилова, която  от доста години се занимава с PR, коментира снимката на професора: „Или аз нищо не разбирам от предизборни визии или професорът много го докарва на рецидивист със съмнителни сексуални вкусове...”

Не сме съгласен с това „съмнителни вкусове”. Първо, тази поза професорът е откраднал от колегата Иван Бакалов. Той обича така да гледа над очилата. И, второ, това, което днес изглежда съмнително, утре може да стане общоприето.

The Washington Post съобщава, че Обама предложил гей за военен министър. „Номинацията на Ерик Фенинг е огромна стъпка напред за Пентагона, който само допреди броени години не позволяваше хомосексуалисти да служат в армията”, пише вестникът.

Никак не сме изненадан. Още през 2005 г., когато оня филм за каубои гейове, „Планината Броукбек“, получи най-много номинации за Оскари, разбрахме, че работите отиват нататък. Американският начин на живот се измисля в Холивуд. Казвал съм ви многократно как Холивуд подготви съзнанията за черен президент.

„Индипендънт” съобщава за некой си Тод Никърсън, който написал отворено писмо до съгражданите си от щата Тенеси, в което ги моли да приемат педофилията като „сексуална ориентация”. Той самият бил педофил, но никога не бил докосвал детенце и не ползва детска порнография. И тази му сексуална ориентация го карала на самоубийство, но в интернет се свързал с групата „Добродетелни педофили”, които много му помогнали.

 „Добродетелни педофили”… Като се замислих, педофилите наистина имат много добродетели. Например те никога не карат бързо покрай училища и детски градини. Те са първите, които в претъпкания автобус ще ви предложат да подържат детенцето ви в скута си. Те се заемат с неблагодарни професии като възпитатели в сиропиталища. Ако се замисля още, ще се сетя и за други техни добродетели.

Абе, братя, тъкмо стана дума, да ви питам. Според вас, ако мъж над 50 г. харесва 20-годишни девойки, педофил ли е? За един приятел питам. Според мен от една възраст нагоре жената си е просто жена. Не ли? Така е, така е… Спорове може да има само по въпроса коя точно е тая възраст. Например в „Хайка за вълци” (стр. 23) Ивайло Петров твърди: “Жената, като я туриш в газова тенекия, покаже ли й се главата, става за оназ работа, тя е като ластик…” Струва ми се, че тук класикът направо ни призовава към педофилия. Не ли?

Върховният касационен съд отмени по давност присъда на бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев. Тошко получи една от най-скромните накради, извинете, награди, които НПК предвижда за тежките случаи на безстопанственост – 4 г. „Софийски имоти”, да го кажа за младите, които няма как да знаят как се наливаха основите, беше т. нар. „касичка на Антоан Николов”. Колко софийски имота се дадоха за без пари на наши хора, днес никой не знае. И най-интересното е, че София се управлява от ГЕРБ от 2006 г., но нито веднъж не бяха споменати тези грандиозни кражби.

Знаете ли какво си мисля? Ние копаме надолу и очакваме да стигнем дъното. То дъното е в обратната посока, бе, нагоре! Иначе щяхме да сме го стигнали отдавна, както ентусиазирано копаме.

Вторник, 22 септември

При тържественото поднасяне на венци на паметника на Независимостта на Царевец представител на генералния консул на Русия в Русе безцеремонно нарушил държавния протокол, съобщава Faktor.bg. Според протокола първо се поднася венецът от президента на РБ, който единствен се поставя отгоре на паметника. Под него се подреждат венците на шефа на НС, на премиера, на партиите, дипломатическите мисии и т.н. Обаче казакът изчакал всички да си турят венците, заобиколил отзад и турил руския венец върху президентския. С което вероятно е искал да покаже, че независимо от независимостта пак сме зависими. Присъстващите били потресени. Но на ум, на глас нищо не казали. После някой дискретно свалил руския венец от президентския.

На връх празника в комплекс “Камчия” край Варна тамошните рубладжии турили паметник на маршал Толбухин. Полани в Стрелча туриха на Жуков. Да, както казваше психиатърът Тимур Тимурович от „Чапаев и Пустота”, „случаят щеше да е банален, ако не беше подсъзнателното отъждествяване с Русия плюс комплексът на Агамемнон, придружен с анална динамика. Направо по моята специалност…”

Иначе тържествата минаха нормално. Само да не беше тая вълчица, дето избяга от зоопарка в Благоевград. Направо затъмни празника. Радиа, телевизии, вестници – навсякъде първа новина. "Журналистки преследват избягалата вълчица", написа "Труд". - Благоевградски журналистки се срещнаха очи в очи с животното. Хищникът се изплаши от репортерките и хвана гората…"

Помислил ги за хора и се уплашил.

Помня една година крадци бяха влезли в къщата на Малария Велева. Тя отмаряла в хола. И апашите като я видели, захвърлили всичко и побегнали, ама така побегнали, гаче Дяволът ги хапе по задника. Странно, защото Велева, поне на снимки, не изглежда толко страшна, че да обърне апаш в бяг. Но те и снимките понякога лъжат. А може да си е била навила косата с ролки, или да си е била направила маска с краставици и кисело мляко. Те поначало българките като си седят в къщи често изглеждат страшни.

Нема толко смел мъж…

Сряда, 23 септември

Ало, пенсиите! Финмин Горанов се закле да положи всички усилия, за да спази "добрата традиция от последните години" и да ви раздаде коледни добавки. Още, вика, е рано да се коментират добавките за пенсионерите за Коледа, "но най-вероятно ще има средства за това".

Как ще е рано, бе! Изборите са след един месец. За това време Борисов едва ще успее да ги обговори.

Добрата традиция, вика! Гаче не помним как лани даде парите с клизма! Бойко му ходи на крака в министерството да го кандърдисва. Както и да е. Важното е да ги даде.

И понеже, нали, ние винаги казваме и по някой добра дума, та не можем да не отбележим, че правителството има понякога и добри пориви. Те, разбира се, са добри само като контраст на останалите…

И като стана дума. Някой си пенсионер, 68-годишен, от Бургас, подпалил колата си, защото била стара. Никой не я искал. Не го знам тоя байчо, но ако има баба, тя трябва веднагически да подаде молба за развод и да поиска съдебна заповед тоя кибритлия да не я доближава на по-малко от 100 м. Колкото и да е стара колата му, все пак е по-млада от бабата.

Четвъртък, 24 септември

Арабите имат поговорка: „И керванът от хиляда камили зависи от едно единствено магаре, което върви отпред.” Това не знам защо ви го казвам, просто се сетих…

Преди заседанието на Европейския съвет Борисов каза пред журналисти: „С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, където хората веднъж да са близо до родните си места и второ, каквото трябва да им се помага, да им се помага там. Разбира се, конфликтът трябва да се прекрати час по-скоро…”

Обаче след срещата Меркел каза, че България е поискала нещо съвсем различно – „гореща точка”: "Ние посрещнахме желанието ѝ с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем…"

Склонен съм да мисля, че Борисов е направил два вида изказвания – външнополитическо и вътрешно политическо.

Колкото до „горещата точка”, допускам, че я е поискал само за да вземем некой лев. Нема лошо, ама да не стане беля? Щото тая работа малко прилича като да събираш стотинки пред валяк.

Пък председателят на Европейския съвет Доналд Туск рекъл, че не хиляди, а милиони бежанци ще дойдат: „Те се чувстват поканени в Европа“.

Верно? Стига, бе! Да не би да са разбрали Меркел правилно? Почвам да губя доверие в здравия разум на брюкселските дебелогъзници. Не, че някога съм го имал, но тази криза показа, че те не са го и заслужавали. Не ми е от любимците Орбан, обаче не мога да отрека, че с основание упреква Меркел в "морален империализъм". Нямат право германците да си избиват историческите комплекси през бъдещето на Европа.

Не знам да ви кажа, виждам зор да си обясня цялата галиматия. Някой казваше, че като видиш зор, винаги можеш да избягаш в някоя книга. Но в случая не помага. От една книга съм запомнил, че човечността не е добродетел, тя е дълг. От друга си спомням, че „човеколюбивите идиоти” са най-лошата категория идиоти. От трета знам, че модерността е състояние на ума… И почвам да завиждам на тези, дето са чели малко и поради това имат категорични и ясни решения и на най-сложните проблеми.

Както и да е…

Туск набързо охлади ентусиазма на Борисов за турското предложение: „Искането на Турция за зона за сигурност в Северна Сирия е нещо различно от това, от което ние имаме нужда…“

Май е така. Борисов не разбра, че Ахмет Давутоглу го ползва като дилаф да му вади горещите кестени. Северна Сирия се пада малко нещо в Южна Турция…

Борисов отрича за горещата точка: „Не съм искал България да бъде обявявана за "гореща точка" за прием на бежанците…”

Неговата дума срещу думата на Меркел.

Изобщо глупости на търкалета. Бежанският въпрос ще се реши кардинално и то съвсем скоро, на 28 септември. Тогава ще има лунно затъмнение, което ще съвпадне със Суперлуна (перигей), а също и с "Жътварска Луна" (най-близкото до есенното равноденствие пълнолуние). Пенсиите, съветвам ви да видите това „чудо”, следващото ще е чак през 2033 г. Врачки, гледачки и други специалисти по бъдещето твърдят, че на 28 септември ще настъпи краят на света.

Е, очакването на края на света е едно от най-древните занимания на човечеството. Чакали са го още в Асирия, Вавилон и Египет. До сега краят на света не е настъпил поне хиляди пъти. Което, разбира се, не значи, че никога няма да дойде. Ще дойде, но когато най-малко го очакваме. Ще дойде в някой прекрасен ден, чийто изгрев не е носил нито една апокалиптична сенчица. Краят на света е замислен като изненада.

Цацаров направи обратен завой по някои въпроси. Един от онези резки завои, при които неизменно си целуваш дирника… Обявил се за явното гласуване във ВСС и за парламентарен контрол върху дейността на главния прокурор. До преди два месеца пееше в хора на ДПС и пееше верно. Тоя фалцет сега е доста съмнителен.

Четин Казак вика: „Като програма минимум е да запазим така завоюваните позиции, които не са никак малки. А като програма максимум е да разширим нашето влияние и от трета политическа сила да станем втора.”

Мисля, че ще станат. БСП усилено работят в тази посока. Само стойте и гледайте с какъв трясък ще се провали кандидатът им в София. Прогнозата на Казак съвпада и с тази на големия изборен специалист и ръководител на щаба на ГЕРБ Цветанов: „В общи линии анализът, който и ние сме направили, сочи това: първа сила - ГЕРБ, втора – ДПС…”

И ще се молим да не се разпадне и ГЕРБ, щото тогава ДПС ще стане първа политическа сила…

Петък, 25 септември

Със задъхана реч, накъсана от гневните изблици на несправедливо оклеветен човек, Борисов „хвалифицирано” обясни кое как е станало. Аз не разбрах много от обясненията му, но най-важното разбрах. Меркел и брюкселските бюрократи ползват „гореща точка” като понятие, Бойко го ползва като метафора. В смисъл и на нас ни е горещо, що за нас няма кинти… По тази причина той не е казал това, което Меркел е чула, а Меркел не е разбрала това, което той е казал. Разбира се, това е само предположение, няма как да сме сигурен. Защото Борисов каза по едно време: „Благодаря на г-жа Меркел за разбирането…” Което може да е ирония, но може да е и неразбиране на неразбирането…

Първото нещо, което всеки студент по българска филология научава е, че езикът е въпрос на конвенция. Договаряме се какво влагаме в една дума или понятие, например „гореща точка”, и не е нужно всеки път да се казва описателно. Но е необходимо всички, които участват в разговора, да са приели конвенцията. Появи ли се един, който не приема или не познава конвенцията, тя престава да работи.

Та искам да кажа, че или Борисов е поискал по същество това, което западните му колеги влагат в понятието „гореща точка”, или е поискал „гореща точка” без да е наясно какво по същество влагат колегите му в това понятие.

Цялата тази криза с бежанците ми е много загадъчна. Нещо и се губи, не е пълноценна. Проф. Иван Славов казваше, че когато в една държава работите се объркат, обикновено се прави клизма на евреите. А сега се объркаха работите на цяла Европа и Близкия Изток и няма еврейска клизма. Явно светът се променя.

Вестник „Сега” ни обостри вниманието към една дописка в „Новинар”. И ние, нали си имаме емоция към тоя вестник, отидохме да видим верно ли толкова са изпростели. Става дума за дописката за „емоционалния” робот Pepper, масово преписана от българските медии от The Daily Mail. В нея между другото се казва: „Около хиляда души са платили по 1300 паунда, за да си купят „робота компаньон” в рамките само на една минута, когато беше пуснат на пазара в Япония. След това плащали всеки месец по 250 паунда наум.”

Ето това е мечтата на живота ни – да плащаме наум! По тоя начин сме готов да платим милиарди, даже милиони. Но за съжаление това плащане на ум сме го виждал само веднъж – Блъсков навремето така ни плащаше хонорарите. Както и да е. Понеже сме един Тони Неверни, отидохме да пием вода от извора. И ето какво пише там: One thousand people paid £1,300 to buy the 'companion bot' within one minute of it going on sale in Japan this June, and then £250-a-month in rent.”

Не било „на ум”, а „in rent”.

Пак от „Сега” научаваме, че „Телеграф”, флагманът на армадата на Пеефски, се похвалил, че кореспондентът им в Благоевград извадил „сиамски картофи”: "Два сиамски картофи, но не близнаци, извади от градината си нашият кореспондент в Благоевград."

Сиамски, но не близнаци. Може би са искали да кажат, че не са едноячни. Питах Гуглето, не знае нищо за сиамски картофи. Но пък е категорично, че сиамските близнаци са близнаци. И наименованието им идва от братята Чанг и Енг (1811-1874), родени в Сиам, Тайланд.

Да ви кажа една тайна, която съм открил за десетилетията, когато съм се подмятал из вестникарските редакции. Вестниците са като кучетата. Неизменно придобиват нрава на собствениците си. Виждали ли сте тъп собственик с умно куче? Няма и да видите. Щото на такъв кучето му или ще затъпее като него, или ще избяга.

Оня ден "Дейли мейл" съобщи, че американски учени открили, че кучетата загубили интелекта си в общуването с човека. Което обяснява и защо кучето е най-добрият приятел на човека. Дето се вика, с какъвто се събереш, с такъв си се събрал…

Като споменахме Пеефски… Фрогнюз съобщава, че го пазели като чеченския президент. По 250 хил. месечно му излизала издръжката на 40 гавази. Такава параноя го друсала според жабите, че заповядал да зазидат прозорците на спалнята му в луксозния хотел "Берлин" в столичния кв. Бояна, където често преспивал. Изобщо така го страхувала народната любов, че регистрирал шефа на охраната си и още един като сътрудници, за да могат да го пазят и в сградата на парламента. Записал ги като специалисти по „връзки с обществеността“, макар че юнаците били със средно образование. Но, между нас да си остане, не са единствените без образование в тая сфера…

Дано го опазят. Чел съм за едни хора, които не вземат чак толкова скъпо, които с едни приспособления с една червена точица могат от един километър да мушнат парче олово между очите… Можете да видите как става в „Нещо лично” на Лий Чайлд. А, ако това ви се струва много белетризирано, можете да направите справка как отпътуваха от тоя свят Димата Руснака, Илия Павлов и т.н.

Физическата охрана може да му помогне само ако някой е решил да го набие. Но, според нас, той отдавна е преминал тоя етап.

Слави Трифонов събрал 70 хил. на концерта си. По тоя повод Данчо Мичев написа във ФБ: „Само Слави Трифонов, Лепа Брена и Бойко Борисов могат да съберат толкова народ.”

И аз седя сега и мисля добре ли говори това за тоя народ, или напротив.

Така си губя времето в мислене…


Тони Филипов, д-р  reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар