Зима

Зима
Пролет

19 октомври 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (12-16 октомври)

Понеделник, 12 октомври

Главният прокурор Цацаров поиска имунитета на Сидеров и Чуколов заради хулиганство и нанесени леки телесни повреди на двама полицаи. Сидеров е бесен: Предишния път аз не си открих фронт, сега ще си открия фронт. Те не са ме виждали какво става, като си открия фронт... Ако трябва, ще се лее кръв - както се казва образно.”

Наистина, малко кръв трябва да се пусне. Лично ние обаче винаги сме препоръчвали пиявици.

„Труд”: „Как да разпознаем психопат по лицето”. Опа, викам си, сега това упътване ми идва като отговор на молитва. Некои си учени установили, че хората с широки лица по-често са психопати. Изследователите дали на студенти и на затворници да попълнят стандартен тест за психопатия. А после ги заснели в анфас и измерили съотношението ширина-височина. И установили, че тези с по-широки лица проявяват повече белези на психопатия.

Направихме някои замервания и с удивление установихме, че лицето на Сидеров не е по-широко от лицето на един друг политик. Еле пък както го рисува Комарницки… Верно, че той малко се е нагуцал през последните години, но въпреки това в лице е бая широчък, за да е нормален.



На снимката е показано как се измерва лицето. Обаче да не седнете сега да измервате лицата на българските политици! Ще разберете какво се има предвид под „познанието носи печал”
„Фрогнюз” писа оня ден, че в Лихтенщайн разследвали трима видни български политици  за пране на милиони. Публикуваха и документ, в който имената на разследваните бяха замазани. Уж не били сигурни за кои хора ставало дума. И как не са сигурни, след като им има имената? Страх ги е било да ги напишат. Обаче медиите на Пеефски побързали да съобщят за разследването, за да го омаловажат. Разследваните са Бойко, Доган и Пеефски.  Само го съобщавам, за да знаете, че и такова нещо има в публичното пространство. А и българската прокуратура да научи, щото явно не знае. Ако знаеше, и тя щеше да е почнала разследване.

Първи случай на смяна на пола по социални, а не сексуални  причини. Сръбската лекарка Мира Станойчик от Горни Милановац, подала молба за смяна на пола, тъй като смята за дискриминация мъжете да се пенсионират по-късно от жените.

Интересно тя като стане мъж, към коя продължителност на живота ще се придържа – към мъжката, или към женската. Щото има сериозна разлика. Оня ден от МТСП съобщиха, че у нас мъжете живеят средно по 70 г. и 6 м., а жените - 77 г. и 6 м.

Представяте ли си?! Седем години му живее париците и имотите, дето ги е трупал… И получава пенсия, та че и част от неговата. Като ще сме равни, хайде да сме равни! Не може като е дума за работа, да сме нежния пол, а пък като става дума за другите работи, да сме равния пол! Така, де, не е ли така?!

Вторник, 13 октомври

„Речта на премиера”. Късометражна продукция, представена на кръгла маса на Американската търговска камара в България. На пръв поглед е комедия. Но като се замислиш, като осъзнаеш, че  това е собственият ти премиер и става трагедия. Аристотел казваше, че причините за трагедията са в добродетелите на героя, не в недостатъците му. За съжаление не е прав древният пич. И  комедията, и трагедията се раждат от недостатъците на герой, напъващ се да надскочи боя си. А дали ще ревеш или ще се смееш, то зависи само от мястото, откъдето наблюдаваш. Колкото по-далече си от мястото на действието, толкова по-смешно е. И обратно, ако си в епицентъра, съвсем не ти е до смях. Допускам, че вчера във Вашингтон например здраво са се веселили, като са прочели как САЩ може да се поучат от Горанов, защото "ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има". Ако пък направим и такава икономика, направо ще поискат да ги присъединим… Американският амбасадор гледа и не вярва на ушите си. Как е възможен такъв удар под интелекта?!

На моменти „Речта на премиера” грубо плагиатства от онзи велик конгрес на профсъюзите, където ставаше дума за снишаването, в други моменти се втвърдява като нотата на Костов когато американска ракета удари Горна Баня. Ту им подава моркова, ту им показва тоягата…

Големите личности в историята са имали и големи учители. Алкивиад е учил при Сократ и е бил в един випуск с Платон, Александър Македонски е учил при Аристотел… А Бойко – при Тодор Живков. Пак много е постигнал, не ли?

Ето някои извадки, колкото да добиете представа:

"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме.”

"Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин. Признали сме военното крило на "Хизбула" за терористична организация, спрели сме три големи руски проекта, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите, кои ще са?"

Партньори са, тия са. Обаче излиза, че ние сме им отпред, ако ме разбирате… Представям си го като нещо подобно на изображенията на детските обувки, които са пуснали в търговската мрежа.



Между другото, тия детски обувки с картинки от Кама Сутра не можели да бъдат спрени от продажба. От КЗК рекли, че случаят не може да се разглежда като нелоялна търговска практика, тъй като не е свързан с накърняване икономическите интереси на потребителите. Не се премълчавала информация, нямало и заблуда… От АЗД рекли, че обувките са  неподходящи за деца, но отговорността е на родителите и търговците. Те не можели да ги забранят. Можели само да апелират. От КЗП пък рекли, че могат да забранят една стока само ако е опасна, а обувките не били опасни. От ВГЗ пък казаха… Опа, ВГЗ май няма? Макар че е нужен.

Представяте ли си? Върви една петокласничка, а на лявата ѝ обувка doggy style position, на дясната missionary position... А бомбетата щамповани на малки хуйчета.

Сряда, 14 октомври

Руският външен министър Лавров коментира откровението на Борисов, че сме спрели руските енергийни проекти под натиска на САЩ: „Просто съм поразен как хората не се срамуват от такива изявления. Мен би ме било срам пред избирателите ми, пред страната ми…“

Едно време на село викаха: „Що да го е срам, да не се е насрал?!”

Е, от една гледна точка може и така да изглежда, но важното е, че на него не му дреме. Като оня действителен случай в рейса: Извинете, да не сте се насрал? Да, защо? И веднага с чувство на пълно достойнство връща ресто на казаците: “Аз също бих се обърнал към тях, не ги ли е срам от техните братя православни българи да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така, че с цялото ми уважение към тях, да слушат по-внимателно какво съм казал.”

На руснаците най-скъпия газ, на американците най-скъпия ток… Братушки и брадърушки! Ние имаме само едно дупе, бе! Ще трябва да се редувате, няма как!

От президентството ми казаха, че научили от някъде, че Лавров спешно отлетял за Вашингтон да обсъдят с Обамата как да неутрализират този нов играч на геополитическата сцена.

Пак казвам, важното е да не ти дреме. И Европа да е зад теб. В Брюксел се открила изложба на варненското злато. И била уважена от тримата големи в Европа: Юнкер, Шулц и Доналд Туск. Казват, че за последен път тримата се били събирали заедно на изложба на червеи. Не знам каква е била тая изложба. Юнкер рекъл, че Борисов е златното момче на България.

Тпу, да не са му уроки!

Спират „реставрацията” на Ларгото в София. Гражданството протестира, щото май се получава бутафория. Както каза господин министърът на културата, малко бутафория не пречи, но не е малко. Строителите изглежда са амбицирани да предадат обекта на шпакловка и замазка. Божо Димитров рекъл: "Римляните са градили с нови тухли, защо да показваме сега съборетини, рушевини." По този повод Николай Слатински коментира: „Никога толкова много хора на толкова много управленски постове не са говорили толкова много глупости... Не знам дали всички имат моите наблюдения, но простотията във властта се превръща в явление с мащаба на природно бедствие!”

Да, ние имаме същото наблюдение. Даже сме казал, че по-просто нещо на по-високо място не сме имали. Сега можем да разширим обхвата: Толкова прости неща на толкова високи места никога не сме имали.

Четвъртък, 15 октомври

Преди седмица Радан предложи обща кандидатура за президент. Днес добави: Аз. Сериозно обмислял да се кандидатира догодина. Даниел Вълчев, като чул, че Радан ще става президент, рекъл: „И аз, и аз…” Зер така ще остави той костококите да вземат президентството. "Не съм знаел, вика, че РБ е започнал да набира кандидатури за президент. Ако е така, аз също съм склонен да се замисля.”

Освен, братя, да вземем и ние да се замислим. Нали все пак някой трябва да ги избере? Макар, че ние тая работа сме свикнали да я правим без много-много да му мислим. Средата не предполага. Както сме казвали, да му мисли, който мисли!

Проучване на агенция “Алфа рисърч” показва, че 48% от българите смятали, че изборите няма да са честни. 35% били на мнение, че ще са честни, но не съвсем. И само 17% се надали на напълно честни избори.

Изследователите открили интересна зависимост: Колкото по-склонни са хората да възприемат практиките за директно въздействие като нормални за политиците, толкова по-малко оценяват изборите като честни.” Тоест, ако си готов да вземеш някой лев, няма как да вярваш, че изборите ще са честни. Това се има предвид, когато се казва, че човек е мерило за всички неща. Човекът е това, което мисли по цял ден. В това отношение сме много близо до Бъркли, ако и да е отречен отдавна. „Светът се състои от умовете на хората.” Което обяснява нашия български свят напълно задоволително.

Зарадвах се, че 58% от българите щели да гласуват. Но за кратко. Най-висока била мобилизацията сред възрастните, в малките селища и особено сред симпатизантите на ДПС (90%). А електронното гласуване отива в киреча. Едва 49% от българите възнамеряват да гласуват на референдума, а от тях 77% са „За” електронното гласуване.

"Гардиън" пише, че гневни граждани линчували кмета в гватемалския град Консепсион. Гражданите подозирали, че е организирал атентат срещу основния си опонент, в който са загинали дъщеря му и племенницата му. И затова го пребили, залели с бензин и подпалили.

И като сме почнали с намеците… Само за една седмица в Буенос Айрес са усмъртени девет съпруги. В осем от деветте случая заподозрените са настоящи или бивши партньори на жертвите.

Пък в САЩ 2-годишно дете простреляло баба си с пистолета на баща си. Дето се вика, за него баба, за баща му тъща.

Петък, 16 октомври

Проф. Генчо Начев защитава пръстовата система на министър Москов. „Използването на пръста - това е вид биометрични данни, това не е влизане в личното пространство…”

О, с пръста така може да ти се влезе в личното пространство, че да се почувстваш направо проникнат…

Както и да е. Професорът обяснява, че пръстовият отпечатък може да бъде много полезен при катастрофа, ако жертвата няма документи. Тогава по пръста парамедиците, които също щели да бъдат оборудвани с четец, можели да видят всичките данни. Обаче водещата, ачигьоз момиче, веднага контрира: Стига да му е запазен пръстът, обаче. Дай, Боже, пръстът му да е там, съгласява се професорът. Та искам да кажа, че  в случай на катастрофа, трябва много да внимавате за пръста.

Не знам, обаче от „Монитор” изчислили, че един такъв четец за пръстови отпечатъци струва от 20 000 до 45 000 лева. Тоест, трябвали едни 305 млн. лв., за да се турят такива устройства навсякъде.

Като стана дума за вестниците на медийния империалист Пеефски… Гл. редактор на "Телеграф" Васил Захариев бил агент на Шесто на ДС. Доносник сиреч. Вербуван през 1988 г. с псевдоним Викторов.

Виолета Станичич, която е работила с него в Стандарт”, потвърди чак от Загреб: „Никога не съм се и съмнявала в принадлежността му. Човек, който с еднаква всеотдайност и раболепие служеше на Москов, Бозукова, Кръстева и цялата кочинка.” Има такива хора. Погледнеш го и веднага разбираш, че е доносник. И после Виолета го обвинява в „ехолалия”: „Седеше им мирно и винаги повтаряше с оживление последното им изречение. Мачкан отгоре с густо, обичаше да го направи надолу по веригата.”

Там такива ги ценят особено. Мисля, че съм ви казвал как, когато Пеефски купи «Експрес», а с него и нас, преместиха редакцията в ИПК. И като се нанасяхме, докторът взе един компас и обърна бюрата така, че да гледат към Мека. Така де, не можеш да работиш в пресгрупа „Доган хабер” и най-демонстративно да седиш с гъза към Мека. Обаче някой подлец отиде и ни натопи, че ги иронизираме. А ние бяхме напълно добронамерен. Да ни беше тогава сегашният ум… Нека си седят с гъза към Мека, нас какво ни интересува…

Нова ТВ съобщава, че тунелът, който свързва метростанциите "Джеймс Баучер" и "Витоша" е прокопан. Двата екипа, които копаеха от двата края, се срещнали. Подобно нещо се случвало за първи път в България.



Така си е. Обикновено планираме един тунел, а получаваме два. В цялата ни история няма друг случай когато един екип, който копа на изток, да се срещне с друг екип, който копа на запад. Ако греша, поправете ме.

Дядо патриарх Неофит празнува 70-годишнина и не щял подаръци, а събира пари за родилния дом "Шейново". Браво!  Менят се времената и дядо поп се променя. Спомняме си как през 2007 г. във връзка с 75-годишнината на дядо Дометиан Видински, «близката до сърцето му» рускиня Юлия Таран прикани спонсорите към целево дарение: "Дядо владика има нужда от нов автомобил, а затова трябват много пари. Вие все му подарявате картини, а те вече не му трябват, защото той си има много". И спонсорите събраха и му купиха „Ситроен” С5. За толкова събраха... Пък за 80-годишнината му фирма „Видахим" му подари шкода.

Запомнил съм ги тия работи, щото когато дедо Дометиан получи ситроена, ректорът на СУ Биолчев си купи мерцедес. И рече: „Ректорът не може да се вози на москвич. Аз съм се возил на тоя мерцедес по-малко от година. Единственото ми намерение е било да оставя на моя наследник символ, какъвто равнището на университета заслужава.»

Заслужава, заслужава… Дано не получи всичко, което заслужава. Вчера мярнах някъде, че СУ натрупал къде 45 млн. дългове.

Хилари Клинтън припомня във видео, публикувано на официалния ѝ сайт, най-смешните си срещи със световните лидери. Нъмбър уан е срещата през 2012 г. с българския премиер Борисов, който ѝ споделил: „Като ви видях да слизате от самолета, много се притесних. Казаха ми, че когато косата ви е опъната назад, значи сте в лошо настроение.”

Тогава тя "погледнала оплешивяващия премиер, усмихнала се и казала: "Просто ми отнема малко повече време да си оправя прическата отколкото на Вас.”

Случката беше разказана по-подробно в книгата на Хилари „Трудни решения”, за което вие сте информирани своевременно. Тогава стана малък скандал, ако си спомняте. Натегачите от „24 часа” и „Стандарт” се направиха, че бъркат bald и bold, и преведоха „оплешивяващия” като „смелия”. Той не, че не е смел. Но е по-плешив, отколкото смел.

Любопитна подробност във новото видео е, пише OFFNews, че Клинтън нарича Борисов "бившият министър-председател на България".

Не виждаме нищо любопитно. В една по-далечна перспектива всички сме бивши. А в случая на Борисов може и да не е толкова далечна… Не е невъзможно Хилари просто да не е отчела часовата разлика.

Ало, пенсиите, щях да забравя да ви кажа най-важното. "Парите следват старците", пише "24 часа".  Замсоцмин Лазаров съобщил, че се готви нов законопроект, който ще влезе в сила от началото на 2017 г. И в него се залагало при социалните услуги да действа принципа “парите следват клиента”. Така че се оглеждайте, недейте да гледате напред като бици! Напред нищо не ви чака! Каквото и да дойде за вас, отзад ще дойде. Това малко двусмислено се получи, но вие ме разбирате.


 
Тони Филипов, д-р reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар