Зима

Зима
Пролет

2 октомври 2015 г.

Владислав Горанов не подкрепя Стратегията за оздравяване и развитие на БДЖ

Заради отсъствието на финансовия министър, заседанието на парламентарната транспортна комисия бе отложено
 
„Имаме много бележки, които трябва да намерят отражение в Стратегията за оздравяване и развитие на БДЖ", каза финансовият министър Владислав Горанов в Народното събрание след като заседанието на транспортната комисия по темата се провали заради неговото отсъствие.

В стратегията е записано, че се предвиждат 210 млн. лв. за период от седем години за покупка на нови вагони и за погасяване на кредитите на компанията. Предвиден е и оптимистичен сценарий, при който тази сума се завишава на 430 млн. лева.

„В самата стратегия са описани много варианти за решаване на въпроса. Според мен има много резерви в приоритизирането на железопътния транспорт, които трябва да бъдат свършени в рамките на транспорта", каза Горанов, цитиран от „Дарик". Министърът посочи, че автобусните превози по един или друг начин създават натиск върху железницата.
 

Финансовият министър е скептичен и за изпълнението на оптимистичния вариант за наливане на пари в държавната компания.

Заради отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов, заседанието на парламентарната транспортна комисия бе отложено. Комисията беше насрочена за 10.30 ч. като на заседанието дойде транспортният министър Ивайло Московски, изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров и народните представители, членуващи в комисията. Председателят й Гроздан Караджов изчака 20 минути, но поради неявяването на Горанов, обяви отмяна на заседанието. Преди това депутатът от БСП Георги Свиленски поиска оставката на Ивайло Московски заради отсъствието на Горанов.

„Искаме в България да има железници, структури, които да поддържат тази инфраструктура и нещата да се развиват нормално, за да бъдат сигурни гражданите, когато използват БДЖ. Всеки ден чуваме за закъсал влак, излязъл от релси, персонал със здравословни проблеми. Може би БДЖ ще загине преди българската авиация", предположи Свиленски. Той уточни, че вкупом били излишни, но няма пред кого да подадат оставка, за да се решат проблемите.

Независимият Георги Кадиев също упрекна неспазения ангажимент от Горанов.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок поиска след като Владислав Горанов отсъства, да бъде поканен премиерът Бойко Борисов на заседание на комисията, съобщава ИА КРООС.

След отмяна на заседанието се оказа, че министър Горанов е бил в сградата на Народното събрание. Той обясни отсъствието си с това, че е наблюдавал пленарното заседание. „По правилник, когато тече пленарно заседание, не се провеждат комисии", обясни Горанов.

На въпрос, че негов представител не знае къде се намира, Горанов уточни, че е бил в кабинета си и е провеждал срещи. „Поканата беше отправена до мен за 10.30 ч. или след приключване на пленарното заседание. Аз очаквах да приключи пленарното заседание", посочи Владислав Горанов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар