Зима

Зима
Пролет

1 октомври 2015 г.

Симеон Сакскобургготски: Русия е една много значима и важна страна

Сакскобургготски призна, че е с лично предубеждение за бежанската криза
 
Бившият български премиер Симеон Сакскобургготски нарече Русия важна и значима страна, без която не може да мине в Сирия.

"Участието на великите сили е желателно. И ако някой си е представял, че може да се мине без Русия в този край на света, е голяма грешка", каза той пред БНР. 


Затова според него е много положително да се стига до участието на Москва в преговорите или в решението на проблема.

"Всеки знае, че Русия си е, където си е и представлява една много значима и важна страна политически", каза още Сакскобургготски. Той призна, че има големи симпатии към района на Близкия Изток е загрижен за ситуацията там.

Според бившия премиер може да се спори дали сегашната бежанска криза е най-голямата. Той върна времето през 1984 година. "България я напуснаха над 300 000 души, което е доста по-малко", коментира той.

Сакскобургготски призна, че е с лично предубеждение за бежанската криза. Той припомни, че самият той е бил много години бежанец и обясни, че знае какво е да се чувстваш "немил-недраг".

Бившият премиер обаче даде да се разбере, че бежанският поток в Европа не е толкова страшен. "Чух, че в ЕС съотношението бежанци към население е 1 към 1000. В Ливан са около 60 на сто бежанци. Докато стигнем до такива цифри, много трябва да извървим и едва ли това ще се случи", каза той.

Някогашният лидер на НДСВ се застъпи за Европейския съюз и обясни, че според него той е най-доброто за Европа и България.

"Имам впечатлението, че нашият глас не се чува достатъчно в Европа и са ме питали моите приятели в Брюксел защо не се чува", каза Сакскобургготски. Той изрази надежда, че ако страната ни се подготви добре за председателството в на ЕС, може би ще наваксаме това.



Няма коментари:

Публикуване на коментар