Зима

Зима
Пролет

8 ноември 2015 г.

Обществото ни дори не е втечнено. То е въздух под налягане

Този процес е глобален, но очевидно е най-напреднал у нас

Преди няколко месеца италианското списание L'Espresso публикува  есето на Умберто Еко, наречено  "Втечненото общество" . Прочетете го, ако сте пропуснали.

Там италианският философ  и семиотик  направи печални изводи за културата на потреблението и неудържимия индивидуализъм на съвременния свят, който превръща ближния в противник.

Това, за което говори е своеобразната булимия на потребителската ни страст, заменянето на образите от митологията в човешкото съзнание с образи на полуфабрикати.

„Втечнената модерност, втечненото общество - така проф. Зигмунт Бауман дефинира отсъствието при модерния човек на каквито и да било "устойчиви" ориентири“, пише Еко.   


Става въпрос за един от най-известните теоретици в социологията, поляк по произход, живеещ в Англия. С когото нашата социология няма нищо общо, разбира се.

„Единственият изход за индивида - за когото няма отправна точка - e създаването на видимост на всяка цена (тоест видимостта се преобразува в самостоятелна ценност) и потреблението“, продължава Умберто Еко.

И предрича разпадане на държавността,  идеологическата криза, което ще рече, че в наши дни е лишено от смисъл всяко уповаване на обществените ценности, които позволяваха на отделно взетият индивид да усеща своята принадлежност към общност, формулираща неговите потребности. 


Този процес е глобален, но очевидно е най-напреднал у нас. Докъде я докарахме, нали?

Да заменят митологията с потреблението могат само пълни идиоти, както съм отбелязвал. Ние очевидно сме такива. Особено в България. 


Тук обществото вече дори не е втечнено. То е въздух под налягане.


 Умберто Еко

Светослав Пинтев, No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар