Зима

Зима
Пролет

2 ноември 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (26-30 октомври)

Понеделник, 26 октомври

На пресконференцията на Борисов в Брюксел неизвестно как се промъкнал провокатор. И задал въпрос на английски! Подлец! Нима не знае?! Но премиерът е печен. Правени са опити да му се задават въпроси на немски, френски, испански и никой не е успял. Елиминира ги с пунт и пластика: „На вас по-късно ще ви отговоря“. Но времето изтекло и не успял да отговори.

Но по-смешното е друго. Борисов нали си тръгна пръв от срещата. И направи едно мъжествено изказване за това как той е против да се теглят заеми, за да се посрещат бежанци. Обаче после се оказа, че е подкрепил общата декларация. И както справедливо ще отбележи Светослав Терзиев, «Когато си тръгва пръв, а на другия ден разбираме, че е подкрепил общата декларация, става ясно, че пръв се е съгласил с нея, а не че пръв я е отхвърлил. Сърдитият му тон към европейските лидери има предназначение да го оправдае пред собствения му народ...»

Както ви казах наскоро, за всяка тема Борисов има по две изказвания: вътрешнополитическо и външнополитическо. Но българите това не ги притеснява. Поне като гледам как гласуват.

Волен Сидеров явно вече огребва дъното на своята находчивост. Започва досадно да се повтаря. Вчера преследвал наркотрафиканти из НАТФИЗ. Министър Москов категорично му отказва статут на луд. Прави се, вика. Москов е анестезиолог и не ги разбира тия работи. Д-р Филипов отдавна наблюдава Сидеров и смята, че той е една много сложна личност. Толкова сложна, че на практика не може да е една. Сидеров със сигурност има МЛР – множествено личностно разстройство. Много рядко и много интересно заболяване, при което в един човек има две или повече личности, всяка от които си води собствен живот. Едната от личностите може да се събуди с махмурлук, без да подозира, че това се дължи на друга от личностите, която е пияница. Има случаи, когато едната личност е страстен пушач, а другата пълен въздържател. И най-интересното е, че при един такъв случай измерили кръвното на пушача, то било с двадесет единици по-високо от това на непушача. Има случаи също така, когато едната личност е хетеросексуална, а другата хомосексуална.

Та казвам, че в един Волен може да има един Волен, който е наркоман и пияница, пък другите да са въздържатели. Може да има Волен побойник и Волен пацифист, Волен на Чуколов и Волен на Деница.  Един който мрази циганите и турците и друг, който им е приятел и приема дори финансова помощ от тях.

Десито Атанасова вика по телевизора: «Това е гавра и с нас нормалните народни представители. Защото аз много съм обидена от факта, че в институцията, която представлявам, има такива хора, които си позволяват да правят каквото си искат. И няма кой да им се противопостави изглежда!»

Десито е депутат от управляващата партия. Тази партия назначава и вътрешния министър, и шефовете на полицията, и главния прокурор и, ако не пресилвам, патриарха дори... И те чакат някой друг да се противопостави на Сидеров. Значи  появата на Камен Бушидото е не просто логична, но и очаквана. Затова и ние повтаряме от години, че народът трябва да вземе гьостерицата. «Нормалните» политици го очакват от нас и ще го приветстват.

Идентичен случай и със заложниците в „Арена Армеец”. Слушам Тетка Цачева. Тоя бил виновен, оня бил виновен... Те предупреждавали, но никой не ги чул. Но пропусна да каже, че двамата представители на ГЕРБ в ЦИК Георги Баханов и Йорданка Ганчева са гласували срещу решението да се увеличи състава на ОИК-София. И това е основната причина за тази невиждана заложническа драма.

Шефката на ОИК-София Диляна Иванова от ГЕРБ подозира, че сред припадналите имало симуланти. "На вас не ви ли се струва, че бройката на хората, потърсили медицинска помощ, е внушителна?"

Не бяхме се замислял. Струваше ни се, че броят на потърсилите помощ кореспондира с броя на заключенците и времето, през което са заключени. Но сега, като ни обърна внимание госпожата, се замислихме. И се сетихме за  Минка и нейната майка. Но за това после.

"За какво причиняване на страдание говорим? Имаше седалки за всички, а който искаше, можеше да си легне на земята. Недоволството беше от определени лица, но имаше и доволни.»

Дето викаше дядо ми навремето, и сянката да й биеш на такава!

Когато сложиш прост човек на висока позиция, от това страда само позицията. Човекът не страда.

Европарламентът щял да обсъжда ползата и вредата от смяната на времето и евентуално да го отмени. Добрутро! Господин Борисов още в началото на първия си мандат предложи да се прекрати тая глупост. Но никой не го подкрепи. Да се оправят сега сами. Него времето вече не го интересува. Времето за него спря. Съществуват дори мнения, че тръгнало назад, но това ми се струва пресилено.

Дори „Атака” е по-прогресивна от европейските бюрократи. Още през 2014 г. аутсидерите предложиха законопроект за отмяна на лятното часово време.

Вторник, 27 октомври

Сега да кажа за Минка. В Смолянско върху табела, указваща кой поддържа пътя, се появил надпис: "Минке, майка ти деба строших си колата!" Минка е директорката на фирма "Интегрирани пътни системи", която поддържа тоя участък.

Госпожата си турила името, та че и телефона, на табелата. И става малко имената на глупците... Снимка 24smolian.

По тоя повод във Фейсбук се появиха призиви: «Спасете майката на Минка!» Даже група се създаде. Но ние сме на мнение, че първо трябва да се попита майката на Минка желае ли да бъде спасявана. Защото имаше един такъв действителен случай:

- Алоoo, Митьо, да ти е.. макята, коги ше ми врънеш парите, бе?

- Макя му е на телефона - пари нема, ама тизе мини, мини...


Ало, пенсиите! Учените от университета на Мичиган открили, че сиренето води до пристрастяване като наркотиците. Млякото съдържало химикала казеин, който в сиренето и кашкавала придобивал опасни концентрации. Той освобождавал опиати, наречени казоморфини, които въздействали на рецепторите за пристрастяване. Майка му стара, накрая ще излезе, че тия, дето правят сирене от палмово масло, ви правят услуга. Предпазват ви от зависимости.

Пък д-р Папазова, член на Нюйоркската академия на науките, твърди, че хлябът, направен от хибpиднoтo житo (днес всичкото е такова!) също води до пристрастяване. Чacт oт глyтeнoвите пpoтeини ce cвъpзвaли c ecтecтвeнaтa oпиятнa cиcтeмa в мoзъкa. Taкa чoвeк ce пpиcтpacтявa, a oткaзът oт тeзи пpoдyкти вoди дo тeжкa aбcтинeнция.

Като храна, която не предизвиква пристрастяване, учените посочват сьомгата. Но само бялата мечка може да яде непрекъснато сьомга, не ли?

Та казвам, че до тук можете да избирате между наркоманията и паяжината на дупето. От СЗО добавиха вчера още една опция – рак. Прекомерната употреба на червено месо, наденици, шунки и т.н. предизвиква рак на дебелото черво.

Послушайте ме, ей! Станете слънцеяди. При нашия климат ще ви се падне да ядете по-често от сега.

Полицията в Китай заловила фетишист, който крадял дамско бельо с въдица. При обиск на колата му полицаите намерили 285 сутиена, 185 бикини, чорапогащи, бодита... Мъжът признал, че е пристрастен и не може да се контролира. Крадял сутиените с въдица. Какво ли няма да измислят. В Пазарджик имаше един Ванката. Той пък си беше научил котката да краде бельо. Метне я на нечий простор и тя се връща “Триумф”, “Ъндербра”...

Не знам защо някои хора така си падат по носеното бельо. Една година на търг в Добрич продадоха гащите на премиера Борисов за 1 500 лв. без даже да им минат една вода… Верно, че търгът беше благотворителен, но все пак…

Вероятно и сред политиците има фетишисти. Щото всеки път, като идва някоя държавна глава, общинските власти предупреждават да скриваме бельото от просторите. Например когато дойде Буш вестниците писаха: „Буш иде, сваляйте гащите!” И ние ги свалихме...

И като стана дума. Доналд Тръмп, кандидат за президент на републиканците, вика, че свалянето на Саддам Хюсеин и убийството на Кадафи са основната причина за нестабилността в региона. «С Хюсеин и Кадафи, вика, светът беше 100 % по-добър».

От Си Ен Ен питат Тонката Блеър дали войната в Ирак е била грешка. „Извинявам се за факта, че разузнавателната информация, която получихме, бе грешна. Също се извинявам за някои грешки при планирането и, със сигурност, за нашата грешка в разбирането на това, което може да се случи след свалянето на режима”.

И за Ислямска държава признава: „Разбира се, че не може да се каже, че онези, които свалихме Саддам през 2003 г., не носят отговорност за ситуацията през 2015 г.”

И изобщо пътят към ада е покрит с демократични намерения…

Искам да чуя сега нашите пуделчета как ще се извинят. Царя, Паси, Кунева, председателя на НС, президента. Да не пропуснем Станишев, дето за едното „Мистър Клийн” наложи в БСП позицията от Рибарица – да се присъединим към коалицията на желаещите и без одобрението на удара от ООН. Дълга щяхме да си вземем, милиарди щяхме да правим от възстановяването на Ирак…

Извинетесебе!

Сряда, 28 октомври

Нилс Бор веднъж казал, че на съвременната физика вече не са и достатъчни обикновени концепции, а ѝ трябват безумни. Същата вопиюща нужда усеща и съвременната българска политология. Само с някоя безумна концепция може да се обясни преизбирането, при това с внушително мнозинство, на някои кметове. Например автоманиаците. Гражданите на Балчик преизбрали с 58% Николай Ангелов, този, дето си купи кола за 150 бонки. И нагло заяви, че ако го преизберат, ще си купи и совалка. И сега ще си купи. Подкрепили го БСП, ДПС, ВМРО и, не мога да повярвам, РБ! Шегувкам се, след като подкрепиха хасковския кмет, хич не ми е трудно да повярвам.

БМВ-то на кмета на Балчик Николай Ангелов. Луксозната красавица струва 150 хил. лв., има "многофукционален кожен волан" и 310 коня под капака. Защо са му на кмета 310 коня? „Защото така сме решили!“

Явно на избирателите им харесват кметове салтанатлии. Щото в Неделино преизбрали Стоян Беширов, който с техните пари си купи марков джип за 130 000 лева. С 64% е преизбран за трети път и кметът на Созопол Панайот Рейзи, който се вози на автомобил за 110 000 лева.

Вино се налива, акъл не може!

Известна склонност към поумняване показва електоратът във Велинград. Там водената от Пеефски листа на ДПС взела само 2054 гласа (12,67%), наполовина от предишните общински избори. Все пак трябва да зачетем истината и да кажем, че Пеевски не се появил на  нито едно от предизборните мероприятия. Замествала го бившата министърка на спорта Мариана Георгиева. А тя е способна готов да го развали. Избор имам предвид. Другото е проблем на Местан. Така разправят. Понякога си мисля, че той го прави от етническа злоба. Ако е вярно, де...

Защо на този свят има такива неземни нахалници? Станишев например! Рекъл: «Обезпокоен съм от концентрацията на твърде много власт и възникването на еднополюсен модел, доминиран от партия-хегемон. От създаващия се монопол в управлението, който е заплаха за демокрацията. От опасността левицата да загуби важни позиции по места. От противостоенето вляво, което отблъсква и разочарова левите избиратели..."

Но аз нямам нищо общо, да не си помислите! Аз не съм виновен, че по мое време БСП дръпна назад. Така, де, каква вина може да имам, че ГЕРБ спечели 9 избора срещу мен? Да, невинен съм. Аз не бях подготвен. Първанов знаеше. Но рече, не бой се, ще седиш там и ще ми пазиш стола. Да, бе, как позна? Аз може и да не съм подготвен да управлявам партията, но съм подготвен да я използвам...

Четвъртък, 29 октомври

Пуснах отзарана телевизора и ми стана едно овчо... Зам.-шефката на ЦИК Мария Мусорлиева (Атака) вика: "Ако майка ми и синът ми бяха в "Арена Армеец", щях да удуша първия срещнат от властта". Тая е невероятно перде. Когато в ЦИК се решавало дали да се увеличи съставът на ОИК-София, тя гласувала против. А сега вика, че ОИК е трябвало да си наеме повече експерти. След Сидеров, Чуколов, Ташева, тая е поредното доказателство, че Атака е партия, създадена на нервна почва. Виктор Николаев рече: «Не мога да повярвам, че всичко това се случва!» Ама се случи. В ефир му каза: «Ще ви цитирам Киркегор, за който вчера случайно се сетих. (...) Киркегор казва следното: предпочитам дъщеря ми да е лека жена, проститутка, отколкото синът ми да е журналист. Ей това искам да ви кажа. Айде, благодаря ви... И ме поканете наистина в качеството ми на нормален човек!»

Ама Виктор верно ли я е поканил в качеството на ненормален човек! Мръсник! Еми тогава ще му каже за Киркегор, в правото си е.

И в тази жена има поне две жени. Между другото, пропуснах да ви кажа, че има случаи при жени с множествено личностно разстройство, когато всяка от личностите си има отделен мензис. И на жената ѝ идва по няколко пъти в месеца. Да, не се шегувам.

Мария Мусорлиева. Не сме изгледист, но за нея ще направим изключение

Ято розови фламинго са открити в Сибир, във водите на река Том. Районът никога не е обитаван от фламинго. Орнитолози допускат, че птиците са се загубили по пътя и тази грешка може да им струва живота заради суровия климат.

Естествено, че са се загубили. Никой не отива в Русия съзнателно. Правилно каза президентчето: «Днес 1,5 млн. българи живеят и работят в чужбина. Те емигрираха в САЩ, Канада, Германия, Италия, Испания, Гърция, но никой в Русия. Народът на България е задал ясно посоката.»

Да, народът е задал посоката. Но има едни, нека ги наречем „кривогледи визионери”, които вървят на запад, а гледат на Изток. И объркват хората.

«Тъща почерпи зет с мухоморки», напипва невралгията на половината българи «Стандарт». Подло! Защото и нас подведоха да си помислим: «Ах нейната кожа мръсна!» Но от дописката разбираме, че и тъщата е яла, а също и дъщерята. И всички заедно са в токсикологията. Един приятел, тоя, дето твърди, че тъщата му изпускала газ гризу из устата, вика, че тази вероятно е била камикадзе. Медиите непрекъснато съобщават за случаи на самоубийствени атентати. Възможно е. Една тъща е способна на всичко. Особено във фантазията на зет си...

Петък, 30 октомври

«Новинар»: «Нероден близнак се оказа баща на детето на брат си». Семейство от Вашингтон се подложило на тест, тъй като кръвната група на сина им не съвпадала с тази на нито един от родителите. Детето било ин витро и хората се притеснили, че някой може да им е подменил материала. При изследването на бащата се оказало, че той има едно ДНК в слюнката и друго в спермата. ДНК-то на детето имало само 10% съвпадение с ДНК-то в спермата. Обаче 100% съвпадение с ДНК-то от слюнката. Но понеже нали забременяването през езика все още не е доказано, лекарите стигнали до извода, че бащата е химера (организъм, който произхождат от две или повече оплодени яйцеклетки, които са се слели в утробата).  Затова от кръста надолу «бащата всъщност е чичо на сина си».

Идентичен случай в наше село. Връща се Асан от казармата и гледа Айше дундурка бебе. Какво е това бебе, ма?! Чакай Асан, сега ше ти обясним. Ти нали ми прати снимка от казармата. И аз я гледах, целувах и така съм забременяла... Кой лъжеш ма, твойта мама! Аз на снимката бях до кръста! И така се оказало, че от кръста нагоре бебето е на Асан, а от кръста надолу – на брат му. Тоя лаф, че у нас никой не си губи жената, само реда, се отнася и за циганите. Даже те най-много се пререждат.

Депутати от БСП и ПФ поискаха СЕМ да бъде закрит. Червеният Георги Божинов обяснява: „СЕМ харчи абсолютно излишно и паразитно публични средства.“

Папионката обаче вика, че закриването на СЕМ би било «едно от най-големите посегателства срещу свободата на словото». Което ми се струва доста самомнително и дори арогантно твърдение. Но и на мен да ми се падне некоя такава синекура, и аз така ще викам. В тия времена все си е друго човек да си тури гъза на завет. Между другото моя настолен приятел Ю Несбьо, който ме открехна за множественото личностно разстройство, казва, че дрехите са един от най-силните ни сигнали. Специално за папионката вика: «Интелектуална небрежност и арогантност.»

Дали е прав?

«Труд» помества класация на свалячите според автомобила който карат. На първо място с 20% са собствениците на Рено, следвани от собствениците на Опел (14%) и Ауди (13%). Цветът на автомобила също издавал склонността на собственика да прелюбодейства. Най-големите кръшкачи карали зелени (51%), черни (45%), сребристи (39%) и сини (38%) автомобили. Значи, дами, видите ли зелено или черно Рено, бягайте. Или не бягате, вие си решавате.

При това положение просто сме длъжен да съобщим на уважаемите почитателки на д-р Филипов, че докторът кара Пежо, червено. Пък те да си решат дали  да пишат «Докторе, обичам те!» във ФБ и да дишат тежко в телефона. Разбира се, това са само отделни случаи. Все пак ние не сме Бойко Борисов та да ни обича и пъшка целият народ…

Тони Филипов, д-р   reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар