Зима

Зима
Пролет

7 декември 2015 г.

Рекордни резултати на "Национален фронт" на местните избори във Франция

Марин льо Пен приветства победата и нарече партията си единствен изразител на републиканските ценности на Франция
 
Френската крайнодясна партия "Национален фронт" излезе начело в първия тур на регионалните избори, които се проведоха във Франция, в тежката обстановка след терористичните атентати през ноември.

Националистите водят в почти половината региони, докато управляващите социалисти понасят поредно изборно поражение. Вотът е важен политически тест за партиите преди предстоящите президентски избори през 2017 г., пише БНР.

Пробивът на френската крайна десница на първия тур на регионалните избори е в рекордни мащаби. С близо 30% гласове "Националният фронт" се налага като първа политическа сила във Франция, повеждайки в 6 от 13 региона.

Националистите оставиха след себе си дясната партия на "Републиканците", водена от бившия президент Никола Саркози, която печели в 4 района, включително Париж. Социалистите са едва на трета позиция, с водачество в 3 области.

Лидерката на крайната десница Марин льо Пен, която води с 40% в своята област Нор-Па-дьо-Кале, побърза да приветства победата и да нарече партията си единствен изразител на републиканските ценности на Франция. Тя призова всички французи да я подкрепят на балотажа след седмица.

Резултатът от втория тур ще зависи както от избирателната активност, така и от обединението на политическите сили срещу крайната десница. Докато лидерът на социалистите Жан-Кристоф Камбаделис изрази готовност за съюз с десните срещу "Националния фронт", Никола Саркози отхвърли всякакви тактически съюзи на "Републиканците" с левите сили.

Подкрепата за партията на Марин Льо Пен скочи рязко след атаките в Париж и тя привлича привърженици във всички социални слоеве. Тя периодично критикува външната политика и политиката по отношение на мигрантите, водена от Европейския съюз.

Лидерът на крайната десница напоследък поиска нелегалните имигранти и тези, които разпространяват омраза, систематично да бъдат експулсирани в страните им по произход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар