Зима

Зима
Пролет

15 януари 2016 г.

Осъдиха на една година условно Владимира Янева по делото "Червей"

Прокуратурата заяви, че не е доволна от решението на съда и ще иска по-тежки наказания
 
Софийският градски съд осъди бившия председател на този съд Владимира Янева на една година условно с три години изпитателен срок по делото "Червей".

Ексшефът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов пък бе оправдан по обвинението за документно престъпление, а за компютърното престъпление бе освободен от наказателна отговорност и му бе наложена глоба от 3000 лева по чл.78а от НК.

Двамата са подсъдими за неправомерно използване на специални разузнавателни средства по отношение на Централизирания полицейски регистър.

Прокуратурата заяви, че не е доволна от решението на съда и ще иска по-тежки наказания. Владимира Янева и Тодор Костадинов не чуха лично съдебното решение.

Бившата шефка на СГС е обвинена за това, че е дала 4 разрешения за специални разузнавателни средства (СРС) по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", въпреки че от нея не може да се установят извършители на престъпление, както изисква законът. Разрешенията били за използване на всички способи в ЗСРС, не са били спазени изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС, а освен това те са надвишили многократно максималните срокове за прилагане.

Наказателният кодекс предвижда наказание от 1 до 5 години затвор по това обвинение (чл. 284в, вр. чл. 26, ал. 1 от НК), както и глоба до 5000 лева. По време на пледоариите вчера прокуратурата поиска наказание под средния размер, т.е. под 3 години.

Тодор Костадинов пък е обвинен за продължавано документно престъпление ( чл. 311 ал. 1, във вр . с чл. 26 ал. 1 от НК) във връзка с изготвени 4 искания за СРС с неверни обстоятелства и две справки.

Второто му обвинение е за компютърно престъпление (чл. 319 а ал. 4 във вр. с ал. 1 от НК), тъй като е влизал в информационната система на МВР с чуждо име и парола.

Владимира Янева

Няма коментари:

Публикуване на коментар