Зима

Зима
Пролет

8 януари 2016 г.

Светът на най-добрите ски курорти (галерия)

Тонове бял пухкав сняг, хубави възвишения, обширни skiable област и много лифтове - това са необходими условия за един планински курорт.

Когато говорим за най-добрите ски курорти по света имаме предвид местата, които съчетават отлични условия, живописни маршрути, достатъчни възможности извън пистите и уникални глезотийки за тялото след всичко това. 

Цермат, Швейцария (Zermatt)
 

Цермат е един от най-известните планински курорти в Швейцария с легендарната писта за ски шус през цялата година, невероятни алпийски гледки, удобно настаняване и брилянтна кухня за завършек. 

Намира се в полите на връх Матерхорн, в немско говорящия кантон Валез в Южна Швейцария, в близост до границата с Италия. Матерхорн е един отличителен фон за Цермат. 

Друг любопитен факт е, че в селото шофирането е забранено, за да не се замърсява въздуха. Може да се стигне до там или със зъбчата железница, или с такси, които може да се вземат от намиращото се на 7 километра селище Теш. Но това не трябва да ви плаши, тъй като още с пристигането си там ще се изненадате от многото таксита и автобуси, разбира се захранвани с батерии, които ще ви отведат до хотела, в който сте отседнали, или до ски пистите.
 

Максимална надморска височина: 3820 m 
Денивелация: 2200м
Маркирани писти: 245 км 
Най-дълга писта: 13 км
Планински железници и ски-лифтове: 73  



Гулмарг, Индия (Gulmarg)
 

Може да не е толкова обаятелен като Шамони и толкова добре поддържан като Зермат, но ски курорта е един от най-добрите в Индия. Гулмарг е самотен хълм-село, разположено в северния индийски щат Джаму и Кашмир. 

Курорта се гордее с най високия лифт в Света, достигащ 3 979 м и осигуряващ незабравими гледки Сезонът обикновено продължава от края на декември до средата на април. Има около 40 хотела от всички стандарти и няколко наистина добри ресторанта.
 

Максимална надморска височина: 3979 m
Денивелация: 1350 м
Маркирани писти: 70 км
Най-дълга писта: 2,2 км
Лифтове: 6 




Шамони, Франция (Chamonix)
 

Разположен в подножието на Горен Мон Блан масив, ски курорта със сигурност е един от най-добрите. Заобиколен от покритите със сняг гиганти, картината завинаги ще остане в ума ви и ще ви примамва да се връщате тук отново и отново. Горд домакин на първите зимни олимписйки игри в света през 1924 г. алпийския курорт е един от малкото такива в този район, които процъфтяват през цялата година, но това е благодарение на неговата позиция. 

Има много добре развита система от лифтове, което предоставя на туристите достъп до всички писти и курорти в близост, както и да преминат целия масив Мон Блан с лифт. Зимният сезон продължава от декември до май. 

Mark Twight описва града като "смъртоносната спортна столица на света", защото тя е основа за почти всички видове дейност на открито, особено техните по-крайни варианти, като ледено катерене, скално катерене, екстремни ски, парапланеризъм, рафтинг и каньонинг .

Максимална надморска височина: 3842 m
Денивелация: 2807 м
Маркирани писти: 150 км
Крос кънтри: 42 km
Най-дълга писта: 21 Км
 Лифтове: 47



Портильо, Чили (Portillo)
 

Ски център Портило в Чили е един от най-старите ски курорти в света, който поддържа консервативно величие. Разположен е в Андите, на 160 км североизточно от столицата Сантяго де Чиле. Тук няма шумен нощен живот и гостите на курорта имат три възможности за настаняване - хотел Portillo, Octogon Lodge и Inca Lodge. 

Всички цени, независимо от типа настаняване, включват неограничен достъп до ски-лифтовете, четири хранения на ден, ползване на басейн, фитнес център, кино, зала за игри, дискотека, пиано бар. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на юни до началото на октомври, в зависимост от продължителността и дълбочината на снежната покривка, която може да достигне 7 м.
 

Максимална надморска височина: 4020 m
Маркирани писти: 23 трасета
Най-дълга писта: 2,5 км
Лифтове: 13



Кортина д'Ампецо, Италия (Cortina d'Ampezzo)
 

Сгушен в алпийската котловина в сърцето на Доломитите, Кортина е толкова съблазнителен, че дори Джеймс Бонд трябваше да се изяви там. Без съмнения, Кортина е един от най-добрите ски курорти в света, най-вече благодарение на високата красота на Доломитите, широките ски писти, страхотното време, уютното настаняване и оживените après-ски места. 

Градът е дом на някои от най-престижните имена в модата, традиционни занаятчийски магазини, антиквариати и занаятчийски дюкяни, така че не само скиорите ще се влюбят в това място. През 1956г. става домакин на Олимпийските игри. Има писта за ски бягане и един сноуборд парк. Допълнителните възможности за забавление и спорт в планината включват преход със снегоходки, спускане с шейна, пързаляне, кърлинг и ледено катерене.
 

Максимална надморска височина: 2930 м
Денивелация: 1715 m
Маркирани писти: 150 км 
Най-дълга писта: 11 км
Лифтове: 51



Уислър Блеккомб, Канада (Whistler Blackcomb)
 

Гарниран с великолепна природа, Уислър Блеккомб е най-големият ски курорт в Северна Америка и се радва на някои от най-красивите ски спортове, които можем да си представим. Преди те са били отделни курорти - Уислър и  Блеккомб, но през 1997г. се обединяват в един общ. Фактът, че е бил домакин на част от събитията по време на Зимните олимпийски игри през 2010 говори много за потенциала му за една незабравима ски почивка. 

И двете планини - Уислър и Блеккомб  са достъпни, а на върха на едната гордо стои талисманът лого на игрите  - каменна статуя на Ilanaaq, което значително допринася за магическиските качества на това място. Зимните спортове тук включват ски спускане, ски бягане и нощно спускане, както и каране на кънки на закрито и открито, хели-ски, каране на кучешки впряг, каране на шейни, на сноуборд и каране на джетове по сняг.
 

Максимална надморска височина Уислър 2182 m / Блеккомб 2240 m
Денивелация: Уислър 1530 m / Блеккомб 1609 м
Маркирани писти: 200 +
Най-дълга писта: 11 км
Лифтове: 39








Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар