Зима

Зима
Пролет

29 януари 2016 г.

Бежанците и Ангела Меркел разделиха германците

40% от германците искат канцлера Ангела Меркел да подаде оставка
 
Нападенията срещу хостели за мигранти в Германия са нараснали пет пъти през 2015 г. спрямо 2014 г., сочат данни на германската полиция. 

В същото време социологическо проучване, цитирано от Reuters, показва, че 40% от германците искат канцлера Ангела Меркел да подаде оставка заради политиката си спрямо мигрантите.

Противоречивото решение на канцлера да отвори врати за всички мигранти, бягащи от конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, предизвиква все по-голямо недоволство.

Общо 1005 атаки срещу хостели за бежанци е имало през 2015 г. срещу едва 199 през 2014 г. Заподозрени в 90% от случаите са крайнодесни активисти, уточниха германските сили на реда.

Миналата година рекордните 1.1 милиона са потърсили убежище в Германия, главно сирийци. Много от местните власти обаче изпитват трудности в настаняването им. С надежда да намалят притока властите ще разширят списъка с „безопасни държави“, пришълците от които се приемат за икономически имигранти, а не за бежанци. Управляващата коалиция смята да обяви Мароко, Алжир и Тунис за сигурни страни на произход, което ще улесни връщането на жителите им, търсещи убежище, поясни вицеканцлерът Зигмар Габриел.

През 2015 г. Берлин стори същото с няколко балкански държави, сред които Албания, Босна и Херцеговина, и Косово, за да намали огромния брой търсещи убежище. Много малък процент от молбите на гражданите на тези държави е бил одобрен.

По данни на полицията най-големият ръст в нападенията срещу хостели за бежанци м.г. е бил в индустриалната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Разследващите са забелязали и отчели нарастване и на вербалната агресия срещу мигранти в интернет, отбеляза местният вътрешен министър Ралф Йегер.

Рейтинтът на канцлера Меркел беше много висок м.г., но сега тя е все по-изолирана, защото дори членове на консервативния ѝ блок я притискат да заеме по-твърда позиция по мигрантския въпрос.

Християндемократическият съюз (CDU/ХДС) на Меркел и партньорите ѝ социалдемократи, приеха на 28 януари мерки за затягане на правилата за даване на убежище. Част от тях са въвеждането на двугодишна забрана за събиране на семействата на бежанците, ползващи се с ограничена защита, както и по-бързо депортиране на мигрантите без статут. Молбите на лицата от сигурните страни ще се обработват по-бързо, а помощите за мигрантите се намаляват.

Германските власти работят и за това сирийските бежанци да се насочват към лагери в Йордания, Ливан.

Проучване на Insa за германското списание „Фокус“, проведено сред 2047 германци между 22 и 25 януари, показва, че според 45.2% от запитаните бежанската политика на Меркел не е причина тя да подава оставка. Това е първият случай, в който социлогическо проучване проверява дали респондентите смятат, че канцлерът трябва да се оттегли.

Друго проучване – на Elector Research Group, показва, че одобрението към консервативния блок на Меркел е паднало с 5% до 37 на сто през септември. Подкрепата към социалдемократите остава непроменена – 24%, а антиимигрантската „Алтернатива за Германия“ се радва на рейтинг 11%.

Трите управляващи формации – ХДС на Меркел, партньорите й от Бавария – Християнсоциалният съюз (ХСС) и социалдемократите се стремят да покажат, че вземат мерки за овладяване на имигрантската криза преди местните избори в три провинции през март и парламентарните избори догодина.

Меркел търпи критики за бежанската си политика и от други лидери на страни от ЕС, сред които италианският премиер Матео Ренци.



Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар