Зима

Зима
Пролет

11 януари 2016 г.

Д-р Николай Михайлов: Тази „стратегическа дълбочина", за която говори Лютви Местан, не е блъф

"Това, което ни е необходимо в този момент на европейска криза, е здрав национален разум.

Здрав разум на Изток, здрав разум - на Запад, здрав разум - на Юг. Отговорни хора - тук. Но де ги, питам."

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия д-р Николай Михайлов. Той анализира случващото се в ДПС на фона на геополитиката като заяви, че темата какво се случва с ДПС е много любопитна за публична обработка и храносмилане, но тази „стратегическа дълбочина", за която говори Лютви Местан на пресконференцията си и за която пише турският премиер Ахмед Давутоглу, не е блъф.

"Няма никакво съмнение, че южната ни съседка има много голяма амбиция, свързана с неоосманизма", заяви Николай Михайлов.

"Местан беше в криза, той се наслаждаваше прекомерно. Това даже в някакъв смисъл, да не казвам дразни, но съдържаше комични ефекти. На тази пресконференция той показа същинския си стил - говори много, но не каза нищо.

Но това, което говори от покрива, няма нищо общо с това, което той ще говори на ухо на неговия електорат, привържениците на неговия нов политически подход, защото те нямат ухо за евроатлантическите абстракции.

Такава радикализация сякаш им е спестена. И на нас. Въпросът е, че тези хора, доколкото са турци, имат и особено чувство към южната ни съседка", коментира д-р Михойлов.

"Това, което Местан и неговите хора говорят, е реториката на евроатлантическата реалност и изтръгването на ДПС от проруската лоялност", допълни той.

От тук нататък, смята д-р Михайлов,  тези две условно казано крила ще съществуват във взаимна безкромпомисна схватка.

"Хората около Доган играха агресивно. Във вилаетите хората на Доган ще бъдат безкромпомисно сблъсквани, защото става дума за електорат.

Това, което предстои на г-н Местан е много остра игра на риск. И аз не знам дали и той не е заложник на така наречената „стратегическа дълбочина", коментира анализаторът.

На въпрос не е ли всичко това бизнес д-р Николай Михайлов отговори:

"Бизнес има, но около този бизнес се разиграват и големите рискове за страната."

Що се отнася до опитите за възстановяване на проекта „Южен поток" той каза:

Въпросът е дали този „Южен поток" е в национален интерес. Ако е - точка.

"На мен ми се струва, че рисковете от груба идеологизация на проблематика, която има национален интерес, характер на страната ни, се политизира и много грубо идеологизира."

д-р Николай Михайлов

Няма коментари:

Публикуване на коментар