Зима

Зима
Пролет

8 януари 2016 г.

Къде се провали Рафа в "Реал"?

Бенитес, уви, не успя да се адаптира към философията на "Реал"

Мадрид не вярва на сълзи. 

При преместване в столицата на Испания и обличане на белия екип всеки е длъжен да даде максимума от себе си – бе значение дали се е адаптирал към новия клуб и предишният му опит. Той трябва да бъде най-добрият. И това не важи само за футболистите, за треньорите също.

Рафа Бенитес, уви, не успя да се адаптира към философията на "Реал". Уволнението му изглежда прибързано и противоречиво (особено като се има предвид заместника му). Дали беше рано за този ход? 


Championat.com реши напълно да разнищи сътресенията на "Бернабеу" въз основна на цифри и факти. Разбира се, на всички е ясно, че изграждането на дългосрочен проект в "Реал" е по-трудно, отколкото навсякъде другаде.

Числата не лъжат

Карло Анчелоти промени малко неща, когато започна работа в "Реал". Бенитес опита сериозно преструктуриране, но дори след уволнението му не е ясно какво точно се опитваше да направи. Но ето няколко интересни факта.

1. "Реал" притежава топката 57.1% в мачовете си и изостава по този показател само от "Барселона" и голямата изненада "Селта". Разликата сравнение от времето на Анчелоти е едва 0,9% надолу. Но това не е фатално. Дори и при "Барса" този показател се понижава.

2. "Реал" отправя най-много удари в Испания – средно по 20 на мач. Ясно е, че голяма част от статистиката е натрупана от победата с 10:2 над "Райо Валекано". Но мадридчани не успяват да унищожават съперниците си като "Барселона".

3. "Реал" – най-добрият отбор в Испания по точни подавания. Има с 1% повече от "Барса" при този показател, а най-добрият подавач в Ла Лига е техен играч – Тони Кроос (93%).

И сега цифри, които няма да намерите навсякъде. По време на подготовката на "Реал" му бяха нужни 5 паса за гол. Ако трябва да бъдем съвсем точни 5,13. При Бенитес контрите с решаващо подаване станаха рядкост.

Ако се анализират думите на спеца за шестте му месеца в "Реал", е възможно да се разбере каква е била целта му. И тя не беше да разчита на скоростта на Гарет Бейл. "Първото полувреме срещу "Хетафе" беше едно от най-добрите ни представяния за сезона", каза Рафа в началото на декември.

Стилът

"Реал" бе спечелил с 4:1, лесно контролираше топката и въплъщаваше идеите на треньора си. Епизодът при гола на Бензема е много показателен. Отборът направи 23 поредни точни паса, използвайки цялата широчина на терена. Има подозрения, че това е целял Бенитес. Друг епизод е успеха с 5:0 над Бетис, когато отново Бензема се разписа след 21 точни подавания. И всеки действа възможно най-бързо – с едно, максимум две докосвания на топката. Това е най-добрата илюстрация за идеите на Бенитес.

Неслучайно в много компоненти играта на "Реал" заприлича на тази на "Барса". Даже в някои беше и по-добра. Но това не помогна на столичани. Те са на трето място в класирането, но ако имаше още няколко по-силни отбори, щяха да са по-надолу. 1:1 с "Атлетико", 2:3 от "Севиля", 0:1 от "Виляреал" и за капак – 0:4 от "Барселона"... Съгласете се, много тъжни резултати. И е много символично, че Бенитес загуби работата си след 2:2 с "Валенсия" на "Местая". При това феновете на домакините бяха издигнали банер с надпис: "Вечни благодарности".

Играта на "Реал" не беше съвсем клета, но имаше грешни решения. Матео Ковачич беше пуснат като атакуващ халф, при условие, че "Реал" разполага с Иско и Хамес Родригес. И за капак хърватинът получи червен картон.

Да не пропускаме и друга важна причина – Кристиано Роналдо. Той вече не бушува като миналите години и причината не е само скандал с Бенитес, какъвто най-вероятно имаше. Фактите са много прости – португалецът започва да остарява и вече не е толкова ефективен.

Храна за размисъл

Всички фенове на "Реал" сега са доволни от уволнението на Рафа, радват се от назначаването на Зидан – човек, който игра пет сезона в тима. Но ето малко храна за размисъл. Миналият януари "Барса" загуби в Сан Себастиян и всички медии съобщиха за жесток скандал между Лео Меси и Луис Енрике.

Треньорът беше пред уволнение, стана сапунена опера, но "Барса" излезе от ситуацията брилянтно – Шави сложи край на скандалите в съблекалнята и отборът спечели требъл. Година по-късно положението в "Реал" е сходно. Но решението друго. Какъв ще е изходът, предстои да видим.

Рафаел Бенитес

Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар