Зима

Зима
Пролет

12 януари 2016 г.

Няма осъдени митничари, но има уволнени

След закриването на митницата в Свиленград може да има и други
 
"Около 150 души са изгубили работата си в Агенция "Митници" миналата година заради подкуп, но засега осъден митничар няма", призна шефът на агенцията Ваньо Танов пред БНР.
 

"След закриването на митницата в Свиленград, където бяха хванати с големи суми пари десетки митничари, в момента тече преструктуриране и на другите митнически учреждения и е възможно да има и още закривания", предупреди той.

За митница "Свиленград" Ваньо Танов обясни, че е закрито единствено митническото учреждение. Засега работата си са изгубили само трима души, които нямат достатъчно квалификация, за да работят на терен.

Работните места на митничарите, срещу които има повдигнати обвинения след разбиването на организираната им група за събиране на подкупи, са временно закрити. През декември бе разкрито, че от преминаващи автомобили се вземат между 5 и 300 евро, за да бъдат пропускани без проверки. Танов уточни, че подкупи са получавани на пункта "Капитан Андреево".

"Тече структурна реформа и аз не изключвам и друго териториално-митническо учреждение да бъде закрито. В митницата на Капитан Андреево е закрита администрацията. Закрити са тези длъжности, за които има обвинения. Докато текат съдебните дела, за тези бройки няма да бъде обявяван конкурс", каза още той.

Според него едно от средствата за борба с корупцията е повишаването на заплатите на служителите, а през периода 2009-2013 година възнагражденията на митничарите са скочили пет пъти.

Сега предстои и ново увеличаване на заплатите и те ще скочат с 200 лв. за младшия състав, което е около 30%. За другия състав, който е с по-високи заплати, няма да има такова сериозно увеличение.

"Корупция има и в други страни, въпросът е тази корупция дали се наказва. Не ми е известно митнически служител да е получил осъдителна присъда", призна той.

Засега само една компания е представила новите по-високи цени на цигарите пред Агенция "Митници", съобщи Ваньо Танов. По думите му още няколко месеца на пазара ще се намират цигари със стари бандероли, което означава – на миналогодишните цени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар