Зима

Зима
Пролет

21 февруари 2016 г.

Следователят, който може да разбърка блатото

Бойко Атанасов е от малцината, които не спазват омертата в прокуратурата

Преди две години, когато Висшият съдебен съвет (ВСС) се готвеше да изпълни волята на главния прокурор Сотир Цацаров и да назначи близкия до ДПС Христо Динев за началник на ключовата Софийска градска прокуратура, до него застава следователят от столичното следствие Бойко Атанасов. 


Той е известен в системата като вечния кандидат за всеки конкурс.

През 2011 г. беше кандидатствал за същия пост, но получи само един глас. В началото на 2014 г. Бойко Атанасов постави личен рекорд - събра пет гласа в своя подкрепа. Причината, разказва член на съвета, подкрепил кандидатурата му, е, че той е впечатлил с това, че в концепцията си е изложил същинските проблеми на ключовата градска прокуратура, за които никой преди него не е посмял да говори, защото е знаел, че това е сигурен начин да убие и малките шансове за подкрепа.

Незабелязван до този момент, следовател Бойко Атанасов тази седмица попадна отново под прожекторите с едно свое интервю за сайта bivol.bg, в което заяви, че в столичното следствие има "шпиц команда" от шест-седем следователи, "на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления, извършени от служители на МВР, членове на Министерския съвет, депутати". 


И уточни, че "всички дела, които попадат в ресурса за разследване на следствения отдел, попадат само между тези пет-шест човека. А какво попада там? Обикновено тези дела, които се образуват, са срещу неизвестен извършител. Има дела срещу министри, неизвестни извършители. Министър-председател. Може да има и него. По времето, докато е бил кмет, може би. Това са тайни, които се използват, когато наближи моментът да се случат важните събития около съдебната реформа. В този момент се възобновяват тези дела. И се започва да се работи. Когато адресатите, неизвестните извършители, в кавички, разберат, че биват разследвани, променят политическите си възгледи, за да не се случи съдебната реформа, делата биват спирани. Това е една малка мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата."

Кой е този следовател
 

Бойко Атанасов е от Кюстендил и е на 43 години. Завършил е право в Благоевград. Влиза в системата през 2002 г., когато е назначен за следовател в Четвърто териториално следствено отделение на Столичната следствена служба, а седем години по-късно, когато териториалните звена се закриват, той става следовател в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. 

Още в началото на кариерата си показва, че не е от магистратите, които проявяват раболепие. През 2004 г. заедно с двама свои колеги той разгласява  данни за корупция и нарушения, извършени от тогавашния пряк ръководител - Христо Станчев, който впоследствие е заловен с подкуп. Инициативата на Бойко Атанасов не остава без последствия. Срещу него започва репресия от тогавашния директор на следствието Ангел Александров и по думите на Атанасов, а и от атестацията му се вижда, че той е бил по-натоварен от колегите си.

През 2008 г. Бойко Атанасов, очевидно разочарован от случващото се в системата, подава документи в конкурса за съдии. Въпреки че е посочил ясно, че иска да бъде класиран в съдилищата около София, той изненадващо е назначен за съдия в... Дулово. 


"Можеше да ме прати в Ардино и Мадан, които са по-близко до София, но не го направи. Бях като интерниран. Ако не встъпех в длъжност там, щяха да ме уволнят. Подадох жалба до Върховния административен съд и сигнал до Европейската комисия. В крайна сметка отмениха назначението ми", разказва Атанасов пред "Капитал".

Това не го отказва да се впуска и в други конкурси: "През 2011 г. се кандидатирах за ръководител на Софийската районна прокуратура. Направих го, защото в крайна сметка съм убеден, че тези конкурси са състезания на идеи. Същата година се явих на конкурса за градската прокуратура. Николай Кокинов спечели, аз обжалвах, защото той дори не представи концепция. Жалбата ми беше отхвърлена, Кокинов ме осъди да му платя 500 лева адвокатски хонорар, който си събра с частен съдебен изпълнител. Малко по-късно записаха в закона, че концепциите са задължителни."

През пролетта на 2013 г. Кокинов е уволнен заради записите от дома на Бойко Борисов в Банкя. Постът на градски прокурор отново е овакантен. На първия конкурс - през лятото на 2013 г., Бойко Атанасов отново кандидатства, но без успех.

И така се стига до конкурса през 2014 г., когато се изправя срещу фаворита на ДПС Христо Динев. Бойко Атанасов представя концепция. В нея той говори за хаос при разпределението на преписките и делата в СГП и нарушения на принципа на случайно разпределение: "С неясна цел и "многократно" със заповеди на административния ръководител на СГП следователите се обособяват в сектори, като магистратите постоянно "мигрират" от един сектор в друг сектор по неясни причини и въз основа на неустановени критерии, но вероятно това номадство има връзка и със случайния избор при разпределянето на делата." 


И още по-важното - липсата на резултати в работата на СГП в борбата с корупцията. Причината според него е ясна: "Когато политическата конюнктура е нова - прокурорите от СГП се впускат в яростни разследвания на предишния политически елит, като това се повтаря и преповтаря във времето многократно. От това произтича един от най-важните въпроси: СГП независима ли е да проведе едно обективно, всестранно и пълно разследване. Отговорът е много прост - при смяна на политическата власт приоритетните до този момент дела се прекратяват или спират; и се започва нова серия от дела, и т.н. Което означава само по себе си, че прокуратурата до момента не изпълнява предвидените в закона функции, а се употребява за политически цели." 

Във визията си следователят посочва, че, за да има независими разследвания срещу лица с имунитет и министри, трябва да има отдел, в който обаче да не работят командировани магистрати, защото на тях най-лесно може да се въздейства. Той критикува също така и работата на СГП по данъчни разследвания.

Именно тези негови констатации донасят на Бойко Атанасов пет гласа "за" от членовете на съвета. За да покаже, че възраженията му срещу структурата на прокуратурата не са само украшение в концепцията, през 2015 г. той обжалва пред съда заповед на градския прокурор Христо Динев, с която е създадена организацията на работата на следствения отдел. "По всякакъв начин ми беше показано, че трябва да я оттегля", разказва Атанасов пред "Капитал".

Шило и в работата, но с цена
 

В малкото случаи, когато попада по погрешка по важно дело, той бързо е отстраняван. Такова например е разследване по дело за корупция, водено срещу митничари от Капитан Андреево, по което той е работил, но изведнъж изчезва в прокуратурата. Наскоро той пише нарочни писма, за да разбере какво се случва с делото, но без резултат.

Активността на Бойко Атанасов далеч не се ограничава само до участието в конкурси, има я и в работата по дела. Когато не е съгласен с налаганата от прокурорите посока на работа, той просто отказва да бъде безгласен съучастник. В такъв сблъсък влиза например с прокурор Иван Гешев, който води делото за източването на КТБ.
 

През 2015 г. той подава сигнал заради случващото се по досъдебно производство за данъчни измами от 2009 г., което се наблюдава от Гешев. Атанасов иска да бъде отведен по делото заради "липсата на комуникация и екипност между мен и един от наблюдаващите прокурори". Желанието му не е удовлетворено. Той подава сигнал до Инспектората на ВСС, в който уточнява, че процесуални действия по делото - разпити на свиделите и обвиняеми, очни ставки и други, не се извършват повече от пет години. На следващия ден е отстранен от делото "заради невъзможност да осигури правилно провеждане на разследването". И така в края на 2015 г. срещу него е образувано дисциплинарно производство заради неоправдано забавяне на производството, което е още висящо.

В петък следобед главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до ВСС, в което е предложил на членовете да "извършат пълна проверка на твърденията на следователя към Следствения отдел на Софийската градска прокуратура Бойко Атанасов" за "неравномерна натовареност на следователите, както и за това, че образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи, които не изпълняват разпорежданията и на главния прокурор, е "нещо, вече обичайно в структурата".

Няколко часа преди това съобщение по собствените му думи Бойко Атанасов научава, че "отгоре" са започнали да събират информация за работата му през последните четири години. Пред "Капитал" казва, че това няма да го откаже.

Бойко Атанасов

Няма коментари:

Публикуване на коментар