Зима

Зима
Пролет

21 февруари 2016 г.

Документален филм за бежанците спечели "Златната мечка" на Берлинале

В конкурсната програма на фестивала в Берлин участваха 18 филма
 
За първи път в 66-годишната история на международния кинофестивал в Берлин, голямата награда "Златна мечка" бе връчена на документален филм - това е филмът за бежанците "Огън в морето" на италианския режисьор Джанфранко Рози.

"Огън в морето" бе един от няколкото филма за съдбата на мигрантите, показани на фестивала тази година. Той разказва за кризата на малкия остров Лампедуза.

Режисьорът Джанфранко Рози е роден в Еритрея, откъдето към Европа тръгват много мигранти.

Наградата "Златна мечка" беше връчена на Джанфранко Рози от председателката на журито - актрисата Мерил Стрийп. На церемонията по награждаването документалистът, за когото това е втора наградата от голям кинофестивал, каза:

"Това е чудесно. Изобщо не го очаквах. Когато преди две години спечелих "Златния лъв" във Венеция, смятах, че никога през живота си няма да имам възможността да изпитам отново това чувство."

Тунизиецът Мажд Мастура спечели "Сребърна мечка" за най-добър актьор за ролята си в романтичната драма "Хеди". Още един тунизиец, участвал в този филм, Мохамед бен Атия, беше отличен, в категорията "най-добър дебют". Журналисти отбелязват, че от 20 години насам това е първата поява на творба от северноафриканската държава в кинофестивала.

35-годишната французойка Миа Хансен-Льов получи "Сребърна мечка" за най-добър режисьор за своя филм "Бъдеще", в който главната роля изпълнява популярната актриса Изабел Юпер.

43-годишната датчанка Трине Дюрхолм взе "Сребърна мечка" за най-добра актриса за ролята си в датския филм "Комуна", пресъздаващ 70-те години на миналия век.

Наградата на публиката спечели филмът "Кръстовище 48" на израелския режисьор Уди Алони, в който се говори на арабски език, участват предимно палестински актьори, а действието се развива в селище до Тел Авив, в което съжителстват палестинци и израелци.

В конкурсната програма на 66-то издание на фестивала в Берлин, което завършва официално днес, участваха 18 филма. Журито оглавяваше Мерил Стрийп.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар