Зима

Зима
Пролет

18 март 2016 г.

Защо Русия „внезапно“ изтегли войските си от Сирия?

Редица световни медии и политици нарекоха "неочаквано" решението за изтегляне на руските войски от Сирия 

 
"Операцията на руските ВКС още от самото начало бе планирана като временна кампания и приключи след постигането на целите, поставени пред отбранителното ведомство на страната"

Това написа на страницата си във Facebook официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости, цитирана от ИА КРООС.

В социалната мрежа дипломатът преразказа разговора с един неин познат.

„Той: Знаеш ли защо така изведнъж ВКС напуснаха Сирия?

Аз (Захарова): Та нали още в началото казахме, че операцията е временна, а не дългосрочна <…>

Той: Но все пак много неочаквано.

Аз: Представям си какво би започнало, ако на 10 март диктор беше обявил: „След 4 дни ще бъде направено важно изявление за присъствието на руските въоръжени сили зад граница. Няма никакви причини за паника – всичко върви по план. Предупреждаваме специално, за да предотвратим на 14 март усещането за внезапност. Гответе се.


Официалният представител на МВнР на Русия подчерта, че не е оказван никакъв външнополитически натиск върху руското ръководство във връзка с приемането на решението за изтегляне на военния контингент. Тя поясни също, че примирието в Сирия е в сила вече няколко седмици и броят на въздушните удари е намалял. Освен това стартира и преговорният процес в Женева.

По-рано редица световни медии и политици нарекоха неочаквано решението за изтегляне на руските войски от Сирия.

Държавният департамент на САЩ заяви, че нареждането на руския президент за изтегляне на основния контингент от Сирия е бил изненада „за всички“, включително и за държавния секретар на САЩ Джон Кери. От „неочакваната новина“ били изненадани и Израел, както и редица европейски страни.

Мария Захарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар