Зима

Зима
Пролет

5 март 2016 г.

Евгений Дайнов: Властта разбира, че идва края на управлението ѝ

"Трябва да изгоним варварите от републиката"

"За малко повече от ден сме събрали над 1800 подписа под манифеста („За Рапубликата"), което е абсолютен рекорд. Това са 1800 души, които стоят зад нас и отказват да участват в лъжи. Властта разбира, че идва края на управлението ѝ. Затова са и тези смешни мятания - ще спираме поръчки, няма да го спираме." 

Това заяви политологът проф. Евгений Дайнов по bTV.

В четвъртък, 3 март, Дайнов, заедно с Огнян Минчев, Александър Кьосев и Антоний Тодоров представиха манифест „За Републиката".

Като повод за манифестът политологът посочи словото на Лозан Панов от декември 2015 г., което доказало, че се е натрупала умора от „ръмжене и празни приказки", от самоизтъкването на политици и рязането на ленти. Има нужда от „цивилизовани, възпитани думи".

Според Дайнов е време хората отново да правят истинска политика, т.е. гражданите да обсъждат важните за тях въпроси. За да се върне разговора за ляво и дясно, трябва да изгоним варварите от републиката, смята политологът. По думите му управляващите само „мимикрират" ляво и дясно.

Запитан кои са „враговете", Евгений Дайнов поясни, че това са всички онези, които вместо да се занимават с общото благо, превръщат България във феодално зависима. Олигарсите пък са „група хора, които имат власт, пари и възможности, които управляват в свой интерес", допълни той.

Един от примерите за разтрогнатия обществен договор е присвояването на природата от конкретни хора, смята експертът. По думите му със спирането на обществените поръчки премиерът Бойко Борисов „имитира катарзис".

„Това е варварско поведение, защото онзи, който спира порциите ги е раздавал преди това. Тези хора, които ни управляват не рабират защо има институции и правила, след като може днес да пуснем поръчка, утре няма да пуснем. Това е поведение на племенен вожд, а не на председател на Република", категоричен е политологът.

Той посочи, че правителството трябва да застане на пътя на всяка несправедливост. Дайнов разказа случай от миналата година, при който е сигнализирал за незаконен строеж при къмпинг „Юг". След сигнала получил обаждане и заплахи.

„Обаждаш се за незаконен строеж, местните бандити чуват какво си говорил по телефона, първото, което им хрумва, е че могат да ти счупят кокалите. Това нормално ли ви изглежда?" възмути се Дайнов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар