Зима

Зима
Пролет

7 март 2016 г.

Партията на премиера на Словакия Роберт Фицо спечели парламентарните избори

Тя обаче ще изгуби своето досегашно парламентарно мнозинство заради далеч по-слабото си представяне в сравнение с предишния вот
 
Лявоцентристката партия "Смер" (Посока) на премиера на Словакия Роберт Фицо печели парламентарните избори в страната, на които силно се представиха националистически партии, показват напълно обработените резултати от вота.

Тя обаче ще изгуби своето досегашно парламентарно мнозинство заради далеч по-слабото си представяне в сравнение с предишния вот и последните прогнози и Фицо вече предупреди, че ще е сложно съставянето на ново правителство.

Недоволни избиратели

С антиимигрантската си и популистка кампания "Смер" спечели 28.3% от гласовете, което обаче е с около една трета по-малко от предишните избори и далеч под последните прогнози за резултат между 33% и 38%. 


Партията опитва да си осигури трети мандат, след като управлява в периодите 2006 - 2010 г. и 2012 - 2016 г. Тя печели 49 места в 150-местния парламент, което означава, че ще има нужда от поне двама коалиционни партньори.
 

Премиерът Фицо превърна твърдата си позиция срещу политиката на отворени врати на германския канцлер Ангела Меркел в основна тема на изборите. Те се наблюдават внимателно от Европейската комисия, защото страната трябва да поеме ротационното председателство на Европейския съюз през юли. 

Това означава, че Братислава ще има по-голяма роля при обсъждането на политиката на ЕС във връзка с бежанската криза.
Reuters припомня, че Словакия е една от финансово най-стабилните страни от еврозоната и е популярна сред инвеститорите, особено тези в автомобилния сектор. Но безработицата стои над 10%, а мнозина са разочаровани от сериозни разлики в стандарта на живот в различните части на страната, корупцията и незадоволителното здравеопазване и образование.

Фицо помогна на други

"Смер" включи в кампанията си и обещания за популярни мерки като безплатни билети за влаковете за студенти и пенсионери, но това не успя да му запази дори контрола над парламента, който имаше досега. Резултатите от съботния вот показват, че депутати ще имат най-вероятно 8 партии и коалиции.
 

Ако Фицо не успее да сглоби коалиция, ще опитат да го направят дясноцентристки партии, които може да поканят либертарианската и евроскептична "Свобода и солидарност" (SaS), заела второ място с 11.5% от гласовете. 

Резултатът обаче ще е нестабилна коалиция като от 2010 г., обединена по-скоро от критиките си срещу премиера, отколкото от общи цели, като например започване на наложителни реформи в здравеопазването и образованието, пише Capital.bg.
 

Основните опозиционни партии споделят антиимигрантската реторика на Фицо, макар че в страната няма мюсюлманско малцинство и Словакия не е сред предпочитаните от имигрантите държави. Свидетелство, че премиерът всъщност помогна на крайни партии, е, че дясната радикална група LSNS на губернатора Мариан Котлеба събра 8% от гласовете, или три пъти повече от прогнозите. Друга антиимигрантска партия - Sme Rodina ("Ние сме родината") на предприемача Борис Колар, изненадващо взе 6.6% и прескочи 5% праг за влизане в парламента.

Роберт Фицо

Няма коментари:

Публикуване на коментар