Зима

Зима
Пролет

2 март 2016 г.

УЕФА изхвърли Галатасарай от Европа

Европейската футболна асоциация (УЕФА) отстрани турския шампион Галатасарай от участие в клубните турнири на УЕФА за срок от една година.
 
Новината първо беше разпространена от турската телевизия NTV, но след това и от клуба я потвърдиха.

Причината е, че Галатасарай не е изпълнил условията на финансовия феърплей, като е надхвърлил границата на допустимите финансови загуби. Ако Галатасарай през следващия сезон не спечели място в турнирите на УЕФА, то наказанието автоматично се анулира.

Пред агенция АП един от ръководителите на клуба Искендер Байдар е потвърдил за наличието на такова писмо, както и за събрание на Борда, на което ще се разгледа писмото. В момента обаче от УЕФА не са потвърдили за подобно наказание.

В момента жълто-червените заемат 5-о място в първенството. Квотите за Европа в турското първенство се дават на първите четири отбора в крайното класиране, както и на носителя на Купата на страната. Именно там Галатасарай чака втория четвъртфинален мач с Акхисар Беледие, след като спечели с 2:1 като гост и изглежда доста близо до полуфинала.

През този сезон Галатасарай игра и в Шампионската лига, и в Лига Европа, където отпадна на 1/16-финал от Лацио след равенство 1:1 у дома и поражение с 1:3 във Вечния град, напомня Gol.bg.

Правилото за финансовия феърплей гласи, че клубовете не могат да харчат за покупка на футболисти повече пари, отколкото заработват. При нарушаване клубовете са длъжни да плащат глоби, които в някои случаи стигат и до десетки милиони евро.

Това е второ подобно наказание за Галатасарай, след като те бяха глобени с 200 хиляди евро през 2014-а година и предупредени за изваждане от УЕФА за три години.




Няма коментари:

Публикуване на коментар