Зима

Зима
Пролет

21 март 2016 г.

Романо Проди: Правим много грешки в отношенията с Русия

"Трябва да се развиват търговските отношения между ЕС и Евразийския съюз"
 
 Бившият премиер на Италия и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди призова в интервю за руския в. "Известия" за възстановяване на пълноценните отношения между ЕС и Москва.

"Правим много грешки в отношенията с Русия. Сега и Русия, и Италия са заинтересовани да работят заедно за възможно най-бърза промяна в политическия климат в отношенията между Русия и ЕС, тъй като това, което правим сега, е политическо и икономическо самоубийство", каза пред всекидневника Проди.

"Трябва да се рестартират старите здрави връзки между страните, каквито имаше преди 15 години. Трябва да се развиват търговските отношения между ЕС и Евразийския съюз, което означава санкциите да се отменят възможно най-скоро", отбеляза той.

Запитан за възможна отмяна на санкциите, Проди посочи, че на последното заседание на Съвета на външните министри от ЕС е имало известно раздвижване.

"Не говоря за радикални промени, но в петте принципа имаше един пункт - избирателно взаимодействие с Русия по външната политика, както и в други области", каза той. 


"Това може и нищо да не означава, но според мен все пак е напредък", добави експремиерът.

"В такива моменти по-важно е да има добра воля, отколкото конкретни резултати - общи хуманитарни мисии в Украйна, общи решения във военен план - това понижава напрежението", подчерта Проди.

Според него най-перспективните области за двустранно сътрудничество са икономиката и културният обмен.

"Трябва да започнем политически диалог, после да възстановим икономическите отношения, а след това да се заемем с хуманитарната сфера. В условия на глобализация това би било от полза за всички страни", препоръча Проди пред "Известия".

Романо Проди

Няма коментари:

Публикуване на коментар