Зима

Зима
Пролет

10 март 2016 г.

Ще бъде ли съграден полусрутеният тютюнев склад?

Пловдивчани не вярват, че сградата ще бъде възстановена и ще върне блясъка си

След разпореждането на министъра на културата Вежди Рашидов тютюневият склад да бъде възстановен, архитекти от Пловдив реагираха остро на изказването му. 

Някои от тях са на мнение, че най-вече собствениците могат да спомогнат за това.

Сградата, която е паметник на културата, беше частично разрушена през почивните дни с разрешение на Община Пловдив.

Според шефа на Камарата на архитектите в Пловдив, собствениците на паметника на културата могат да извадят множество аргументи, че събарянето на сградата е законосъобразно, защото в България има голям хаос в законовата уредба.

"Бих изказал моето учудване от манталитета на собствениците, които не знаят какво правят в момента. Те не знаят какво богатство имат в момента. Как е по добре да се събори тази уникална сграда и да се направи една безлична стъклена сграда или да се адаптира това към нуждите на един уникален хотел, с който ще учудим цяла Европа", коментира пред Dnes.bg архитект Петко Костадинов.

Според архитекта все още има шанс сградата да бъде възстановена.

"Нищо, че е съборено това крило. за сега все още са запазени основните елементи от фасадата. Има запазени чертежи, тъй като има одобрен проект през 2010 година, като неизменна част от този проект е заснемането на съществуващата сграда. Така че има всички възможности сградата да се възстанови в първоначалния й вид", каза още Костадинов.

Полусрутеният паметник на културата трети пореден ден възмущава пловдивчани.

"Виждала съм много реставрирани сгради, но никога не добиват същия вид, който са имали", заяви пловдивчанка, която живее в района на склада.

Хората в района все още недоумяват как може подобна сграда бъде разрушена. Въпреки разпореждането за възстановяване на сградата пловдивчани не вярват, че това ще се случи.

"Не, няма да се възстанови -тя е антична сграда и ще е много трудно", твърди друга жена.

Архитект Костадинов е на мнение, че намесата на министър Рашидов е закъсняла и че не на място. В момента възстановяването на сградата зависи най-вече от собствениците.

"Смятам че ролята на министъра на културата е повече, като на омбудсман, който констатира и съветва инстанциите да си свършат работата. Няма да стане с неговата намеса", заяви шефът на Камарата на архитектите в Пловдив.

Що се отнася до стенописите в сградата, според архитект Костадинов ще е неуместно те да бъдат демонтирани и преместени. Единствената възможност е да бъдат възстановени от художник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар