Зима

Зима
Пролет

18 април 2016 г.

Черната каса на всяка власт

Щетите в случая са за европейския и държавния бюджет, а облагите - за определени кръгове...
 
Спекулациите около фонд "Земеделие" винаги са били много, но напоследък започнаха да се изливат от всички посоки.

Трудно е дори да се обхване спектърът на потенциалните измами и нередности, за които се говори - яхти, джипове, къщи за гости, общински нередности, надписани поръчки, финансови корекции от Брюксел. За агенция, която е раздала 15 млрд. лв., не е учудващо да има толкова съмнения.

Лошото е, че поне някои от тях са оправдани. Разследване на "Капитал" установи съмнителни практики при оценяването на общинските проекти във фонда, които възлизат на над 1 млрд. евро.

Трудно е да се докаже умисъл и корупция само по документи, но някои от случаите определено изглеждат съмнителни и водят през оценителите, експертите, общините, до изпълнителите и дори по-нагоре. Щетите в случая са за европейския и държавния бюджет, а облагите - за определени кръгове.

Това не е изненадващо. От години източници на "Капитал" твърдят, че в ДПС например има специална схема, според която директно Ахмед Доган спуска изпълнителите, а подизпълнителите по поръчки на общините са се определяли от Лютви Местан.

Наивно е да се мисли, че в другите партии няма подобни схеми. На този фон интересно е дали фонд "Земеделие" ще преживее своя "катарзис" или ще подмине всичко с махване на ръка.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар