Зима

Зима
Пролет

6 април 2016 г.

Баневи ползвали офшорки, за да лъжат държавата

Евгения и Николай Баневи са първите българи, открити в "Панамските документи". 


Те са вписани като акционери и пълномощници на няколко фирми, регистрирани в Панама, на Бахамските и Сейшелските острови, съобщи в. "24 часа", медиен партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти. 

Една от офшорките на Николай Банев е използвана, за да се фалира "ФИК АКБ-Форес“ АД, показват документи от Търговския регистър, пише по този повод сайтът "Биволъ".

С определение 6789 от 2013 г. на съдия Румяна Ченалова от Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС) фирмата "Холандска мечта“, която е наследник на "Финансово-Индустриален Концерн АКБ-Форес“ е обявена в несъстоятелност по производство инициирано от "Хънтли Оувърсийз Трейдинг“ – една от офшорките на Баневи.

Претенциите на "Хънтли“ (Банев) към "Холандска мечта“ (Банев) са, че "Хънтли“ финансирал покупката на два самолета "Чесна“, но "Холандска мечта“ не му върнала парите. Съдия Ченалова приема, че са налице данни за допускане на обезпечителна мярка и назначава временен синдик на "Холандска Мечта“.

В същото време "Холандска мечта" има големи задължения към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), която се опитва да ги събере като запорира и продава нейни имоти.

Така чрез мними кредити от офшорки, притежавани от Банев, той лъже държавата, за да не плати задълженията си по приватизационен договор.

Името на Николай Банев фигурира и в дипломатически доклад на бившия американски посланик Пардю за българската организирана престъпност от 2005 г., изтекъл в Wikileaks, където за него е отбелязано следното: "Корпорация АКБ ръководена от Николай Йорданов Банев, участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.“

Офшорка на Баневи се е наредила и на опашката на кредиторите след фалита на друга фирма на Баневи – Полимери АД. "Дрън Асет Мениджмънт“ е претендирала за 1.15 млн. лв, но не е представила доказателства и синдикът не е приел нейните претенции.

"Дрън Асет Мениджмънт“ в момента е собственик на няколко дружества, които са в управителните съвети на фирми на Банев, сред които и "Холандска мечта“, показва справка в информационната система "Дакси“, цитирана от "Биволъ".

Банева: Плащаме си редовно данъците. Не се боя от проверка на НАП

Евгения Банева, която се води за една от видните "бизнес дами" в България и сред звездите на различни светски прояви и лайвстайл медии, коментира пред в. "24 часа", че семейството й има 120 фирми, регистрирани в България и съответно не може да знае всяка с какво се занимава.

Банева посочва, че със съпруга си имат фирми, регистрирани в Швейцария, Русия и Македония.

"Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнесмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците. Не се боя от проверка на НАП", коментира тя.

Банева определя международното журналистическо разследване като "някаква поредна международна конспирация, която пак има за цел... отклонение от важните проблеми на човечеството".

Според нея ползването на офшорни фирми би било проблем само за политиците, тъй като те официално не би трябвало да имат доходи от бизнес: "Естествено, за държавния чиновник и за политиците регистрацията на офшорна фирма е проблем, защото там доходите са с недоказан произход."

За политиците "наистина е различно", допълва Банева.

"Ако политик има такава сметка и по нея е регистрирал големи пари, това определено е проблем. Защото те нямат доходи от бизнес. Но всички останали, които не са в политиката, които не са на държавна служба, не са държавни чиновници, това са нормални търговски практики", обяснява Банева.

Според нея проблем би било ако в тези списъци има имена на чиновници на високо ниво или политици, защото те разполагат с власт, която евентуално биха могли да използват срещу пари за добри услуги.

За съпруга си Банева обяснява, че "изобщо не е на тази вълна в момента" и едва ли би си вдигнал телефона.

През уикенда семейство Баневи гостува в Нова телевизия и Банев обяви намеренията си да се кандидатира за президент.

Евгения и Николай Баневи

Няма коментари:

Публикуване на коментар