Зима

Зима
Пролет

11 май 2016 г.

Калфин излезе – да заповяда Корнелия

#КОЙ ще е новият министър на труда и социалната политика, след като вицепремиерът Ивайло Калфин депозира оставка?

 
Едва ли има по-подходяща кандидатура от тази на новия лидер на БСП Корнелия Нинова. Все пак БСП беше най-активният и гласовит критик на Калфин и работата му.

Социалната чувствителност на Нинова избликваше като гейзер всеки път, когато екипът на социалното министерство предлагаше законопроект. „Социалното осигуряване не трябва да е само финансово ориентирано, но и човешки“, е само едно от мънистата на красноречието й.

Нужна ни е победа на изборите, за да продължим да провеждаме социална политика, каза Нинова малко преди конгреса. Поради непреодолимото обстоятелство, че БСП няма как да е първа на избори – нито сега, нито в следващото десетилетие, по-добре Корнелия Нинова да пУкаже как се прави социална политика сега.

Това е единственият начин да бъде постигната целта на БСП, така както я вижда Нинова: „Да заявим, че представляваме слабите, бедните, младите, хората на труда, дребни земеделци, интелигенцията, малък и семеен бизнес“ (из интервю във Фрогнюз). Защото сега представляват само хората от третата възраст – и номенклатурата около „Позитано“ 20.

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев („Движение България на гражданите“) заподозря, че „АБВ бяга от неслучилата се социална реформа“. Там има винаги-готови-за-министри. Сигурно затова във Facebook масово и залпово се пошегуваха, че сега Меглена Кунева ще стане и социален министър. Да сме наясно – толкова работа накуп може само един човек в държавата, и той се нарича Бойко Борисов.

Май Нинова обаче изглежда по-(социално) чувствителна. А и, както казва, „в политиката личният пример е задължително условие за успех“. Лесно е да се разменят гневливи реплики в парламента с Борисов – това е част от сценария, или да се обявява курс за свалянето му, макар да е ясно, че само Борисов може да се самосвали от власт.

Да заповяда като министър – може да е генерална репетиция за по-дълготрайна връзка.


Гергана Делчева,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар