Зима

Зима
Пролет

2 май 2016 г.

Кафяво вълнение

Как онлайн официозите на задкулисието извършиха внезапна кадрова въртележка и рязко смениха тона спрямо Делян Пеевски

Още от създаването му онлайн изданието pik.bg безапелационно зае позицията на основен интернет рупор на ДПС депутата и набеден за "успял млад мъж" Делян Пеевски. 


Ако обаче случайно нарушите медийната си хигиена и отворите въпросния кафяв сайт през последните 2-3 седмици, ще станете свидетели на странна и на пръв поглед нелогична трансформация.

"Разкритие на ПИК: Делян Пеевски пристанал на шутирания Лютви Местан!", би тревога сайтът във вторник. И продължава: "След като Пеевски окончателно е изгубил доверието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, той е решил да си отмъсти, като премине на страната на отцепниците ислямисти. Това е и причината Пеевски да посяга на различни медии през последните дни, тъй като е поел ангажимент пред Местан да му осигури медиен комфорт."

Това е само най-пресният пример за скоропостижната мутация на въпросната кафява медиа. Други, доскоро немислими за pik.bg, заглавия от последните дни гласят: 


"САМО В ПИК! Тревога от нов атентат срещу Доган! Всички се питат - Къде е Пеевски?", "Пеевски бяга като Цветан Василев. Доган обаче е вечен. Ще потънат много пари, хиляди ще останат без работа. Плутокрацията си търси нов Пеевски...", "Гриша Ганчев изригна: Самозабравилият се и много "кадърен" Пеевски е виновен за състоянието на ЦСКА!"... 

Въпросната информационна канонада срещу доскорошния благодетел на сайта се отприщи с пълна сила някъде след изказването на премиера Борисов, че "Пеевски си отива".

Въпросната смяна на пропагандните приоритети обаче е само външното изражение на очевидно по-дълбока промяна под повърхността в лагера на проолигархичните медии. Само преди около седмица стана ясно, че в pik.bg се е преместил почти целият екип на доскоро приятелския за сайта blitz.bg.

Още в понеделник ПИК обяви, че почти целият екип на "Блиц" се е преместил при тях. "Хората, които са били ядрото и двигателите на много печатни и онлайн издания, както и доскоро на агенция "Блиц", от днес работят в ПИК. Йордан Палазов, Ива Николова, Даниела Палазова, Екатерина Петрова, Асен Рашков, Калин Каменов, Красимир Тодоров, Елиана Василева, Ани Ефремова и Христо Порязов", пише ПИК.

Няколко дни по-рано на извънредно заседание на съвета на директорите на "Пи комюникейшън" АД - дружеството, собственик на сайта "Блиц", е взето решение да бъде освободен изпълнителният директор и член да борда на директорите на "Пи комюникейшън" Звездомира Танева-Мастагаркова, която беше и главен редактор на сайта. На нейно място и на трите позиции влиза Ивайло Крачунов, който до края на миналата седмица беше главен редактор на сайта ПИК.

На пръв поглед промяната изглежда странна и незначителна. Новината обаче е била съобщена на екипа на "Блиц" при доста притеснителни обстоятелства. Хора от екипа описват, че в късния следобед на 22 април в редакцията на сайта са се появили Славка Бозукова, член на съвета на директорите и акционер в "Пи комюникейшън", Ивайло Крачунов, адвокат и охранители и пред изненаданите погледи на журналистите са обявили настъпилите промени.

Отстрани погледнато, излиза, че двете издания отново се разделят в два враждуващи помежду си отбора. Това се случва половин година след като през октомври 2015 г. "Блиц" и ПИК представиха обща рекламна платформа. А месеци преди това се обединиха с общи политически и икономически врагове и често споделяха едно и също съдържание.




Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар