Зима

Зима
Пролет

11 май 2016 г.

Ще довърши ли мандата си правителството?

Стойчо Стойчев: В момента никой няма интерес от предсрочни парламентарни избори
 
"Кризата ще се задълбочава и това правителство няма да изкара мандата си. Предсрочни парламентарни избори биха поставили страната пред голяма криза."

Такава прогноза направи политологът Иво Марков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според него приятелският огън между РБ и ГЕРБ вече влиза в управленска криза. Трябва да се търсят плаващи мнозинства в парламента, за да продължи ГЕРБ да управлява, настоя той.

Политологът Стойчо Стойчев изрази мнение, че правителството сега не е много по-нестабилно в сравнение с началото на мандата.

"Страшно ще е, ако президентът или премиерът подадат оставки. В момента никой няма интерес от предсрочни парламентарни избори. Всеки си гледа хляба и българските депутати не правят изключение. Независимите депутати ще гласуват с мнозинството, за да не падне то", коментира той.

"Много е важна ролята на ГЕРБ, която досега се съобразяваше с политическите си партньори, а сега трябва да взема твърди решения. Рисковете не са свързани само с АБВ, която излиза от управлението. Сега всички ще опитват да извиват ръцете на ГЕРБ - и реформаторите, и патриотите. БДЦ би бил удобен партньор", допълни Иво Марков.

Стойчо Стойчев е на мнение, че напускането на Ивайло Калфин е очакван ход. Според него това е ясен знак, че АБВ стартира подготовката за президентска кампания.

"Без голямо значение е дали ще има стопляне на отношенията между АБВ и БСП. В момента подкрепата и за двете партии е ерозирала. Дори е възможно да постигнат по-слаб резултат заедно, отколкото поотделно", коментира политологът.

Той предложи Изборният кодекс "да бъде отменен и заменен с няколко семпли правила и закони". Марков е съгласен, че е задължителна реформата в изборното законодателство.

"В последните години се наблюдава снижена експертност в българската политика. Важните закони се правят за няколко нощи и водени от политически интереси", заяви Стойчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар