Зима

Зима
Пролет

11 юни 2016 г.

Колмар - очарование и блясък, имащи над 1000-годишна европейска история (галерия)

Разхождайки се по улиците, туристите имат възможност да се  насладят на многобройните красиви знаци и ярко оцветените покриви

Колмар е град, принадлежащ към департамента Долен Рейн в района на Елзас, Североизточна Франция. 

Колмар несъмнено е изключителен град, който предлага на посетителите си разнообразия от места за отдих и множество забележителности с историческа и архитектурна стойност. 

Столицата на Централен Елзас, разположена на границата между Германия и Швейцария, между  Вогези и Рейн, Страсбург и Мюлуз,  изобилства  от очарование и блясък, имащи над 1000-годишна европейска история.

Със своите 67 000 жители атмосферата, в която е потопен градът, напомня чара на провинциален тип град. Красиво съхранен от разрухата на времето, историческият център на града се определя като ''защитена област'' и се ползва  от редовна реставрация и текущи подобрения в продължение на повече от 20 години.

През вековете е имало множество предположения за произхода на името Колмар. Те включват и теорията, че името  произлиза от това на  храма, посветен на Марс, разположен на върха на  хълм, от който произлиза  "Колис Мартис", а по-късно - Колмар. Най-убедителна хипотеза е, че произходът на името идва от термина ''Columbro'' и ''Columbarium '' (гълъбарник), свързан с отглеждането на гълъби в района. В средновековните документи  Колмар е споменаван с производни названия, като ''Columba, Columbra, Columbaria, Colmir, Colmere and Kolme'',  което означава, че вероятно тази  хипотеза е вярна.

Архитектурно наследство на Колмар

Пешеходната зона в историческата част на Колмар позволява на туристите да се възхитят на  огромното и  богато наследство на града, което е забележително. Влиянието на Средновековието е оставило своя отпечатък върху облика на стария град и готическата архитектура, характерна за църквата Сейнт Мартен и Доминиканската църква, които свидетелстват за чистите и семпли форми на изкуството. Построена в стила на Романската архитектура, църквата Сейнт Мартен датира от 1235 година, когато  е направена реконструкция с цел да се увеличи площта й.

Редица граждански сгради свидетелстват за архитектурно великолепие на Колмар през Средновековието, например Maison Adolph, която датира от втората половина на 14 век, а също и "Huselin Zum Swan" Rue Schongauer.

Сградата на Koïfhus, Старата митница, чийто строеж е финализирал реализацията си през 1480 година, е най-старата обществена сграда в града. В миналото е играла важна и основна роля в икономиката на Колмар. През 1370 тя е била използвана за съхранение и транзит на всички стоки, внасяни в Колмар.

Първият етаж от сградата е зает от офиси с политическа и административна дейност. Тук се намира и голяма зала, която се е използвала за  заседанията на Съвета. Тя е украсена със стъклописи, изобразяващи Декаполис и е разработена в края на 15-ти век.

Ренесансът е завладял атмосферата в стария град. Пример за това е добре позната сграда Maison Pfister (1537), символ на Колмар и един от най-красивите буржоазни домове, които  са съхранени и до днес.

Сградата на "Maison des Têtes", носеща името си от 111 глави и гротескни маски, които красят фасадата й, отразява процъфтяването на търговските занаяти и свидетелства за охолство, характерно за буржоазията в Колмар. Градът наследява от  френския класически период голям брой сгради - Palais Du Conseil Souverain и Ancien Hôpital. Те изпъкват със  своите  балансирани пропорции и по план в рамките на няколко години е предвидено там да се помещава новата градска медийна библиотека.

Разхождайки се по улиците, туристите имат възможност да се  насладят на многобройните красиви знаци и ярко оцветените покриви, както и да се отпуснат в квартала Poissonnerie -   важно пристанище за риболов и рибен пазар. Поради красотите си  този живописен квартал е наречен "Малката Венеция".

Магията на светлините на Колмар

Колмар е първият град във Франция, чиято иновация през 1997 година получава  специалната награда на Académie des Arts de la Rue (Академия за уличните изкуства) за наистина изключителното си постижение. 900  компютърни източници на светлина, с помощта на оптична кабелна мрежа, са  разпределени на територията на  града и по този начин се е сформирало оригинално светлинно шоу, вариращо по интензивност и цвят, което продължава целогодишно.

Сякаш с магическа четка градът е ''очертан'' със светлини, които подчертават красотите на архитектурните детайли на сградите. Градът е осветен всяка привечер в петък и събота през цялата година, както и  всяка вечер по време на големи събития, имащи важно значение за културата и историята на Колмар: Международен фестивал, Панаирът на виното Коледа и др.



Няма коментари:

Публикуване на коментар