Зима

Зима
Пролет

17 юни 2016 г.

Ивет Добромирова: Служебното правителство на Марин Райков завари катастрофирала държава след кабината "Борисов 1"

Въпросът, който още не е намерил своя отговор е "А вие какво си въобразявахте?!"
 
 Един малко неочакван катарзис?

Едно неочаквано признание, написано от видната пиарка и притестърка Ивет Добромирова в личния й Фейсбук профил, събра очите на по-паметливите потребители на социалната мрежа. 


Жената, която се прочу с организацията на гласовити групи, участващи в протестите срещу кабинета "Орешарски" внезапно реши да разкаже за батака, заварен от служебния кабинет на Марин Райков след оставката на Борисов на 20 февруари 2013 г. 

Не че някой се е съмнявал в мащабите на погрома, но поне досега малцина от протестиралите дръзваха да причислят Борисов и ГЕРБ сред виновните за него. Напротив, съвсем до скоро повечето пригласяха на премиера, че цялата драма е настъпила по време на "кръволока" Орешарски. Участвали в събитията свидетели твърдят, че това се дължи на уговорка между ГЕРБ и част от организаторите на протеста за бъдещо съвместно управление след предсрочни избори.

Е, очевидно има промяна в отношението им към ГЕРБ и Борисов сега. Днешните "Късчета история" го доказват.

Въпросът, който още не е намерил своя отговор е "А вие какво си въобразявахте?!"

Т.е. защо си мислехте, че ще може да се разберете само с "умната" част от ГЕРБ и няма да ви се наложи да се сблъскате с Цветан Цветанов, примерно?
 

И още - ако 4 месеца преди протеста сте знаели в какво състояние е държавата след управлението на Борисов, защо решихте, че най-добрият начин да я съживите, е да го върнете отново на власт?
 

Накрая, понеже сме на тема късчета история, ето ви и едно от нас.

Някъде през август 2013 г, когато протестът беше затихнал, в един двор в Банкя се води следният разговор:

- На 2 септември почваме пак. Може и на 9-ти, символично.

- И до 2 септември не бива да ги оставяме на мира!

- Сега сме малко, хората почиват, други работят...

- Нито ден спокойствие! Много е важно тези да си ходят възможно най-бързо!

- Да... Съсипаха държавата, ей!

- Съсипаха я, ама ако ги оставим да изкарат повече от година, ще проличи, че икономиката тръгва нагоре! И тогава нямаме вече причини за протест.

- Ами ние не сме спрели... Само сме по-малко.

- Виж там, обади се, знаеш на кого. Да организират нещо пак, нещо по-зрелищно, така...

Стига толкова засега, разговорът е реален, участниците ще ги наречем условно и хипотетично АА и ББ. Останалото, както казват, е история.

А сега да видим и частите от пъзела, споделени от Ивет:

"Никога няма да забравя първото изречение на тема енергетика, което чух и запомних от министър Асен Василев. Дойде на среща с премиера по всички въпроси, защото, помните, в държавата беше катастрофа, нищо, че я поехме от Борисов 1. И еврофондовете бяха спрени, нищо, че сега говорят други неща. И енергетиката беше пред фалит. И хазната беше празна. Пазя всички отчети на извършеното, по които ясно се вижда направеното. И Асен, много припряно и видно притеснен казва на Марин Райков: "Ами, да ви кажа, оказва се, че за Южен поток, се готвят да направят същото безобразие като с Белене".... Аз слушам и не вярвам на ушите си. Първо, не съм присъствала досега на подобен напълно формален разговор между действащ министър и действащ премиер по толкова важен въпрос. Второ - не съм присъствала на подобен разговор, в който нещата се наричат по този начин с истинските им имена. И трето: възможността да надникна зад завесата на задкулисието и да науча какво се случва в държавата в действителност... Представете си само?!

И Асен Василев продължава: Големият проблем с Белене е, за което, знаете, тече и арбитражно дело и там ще има сериозни проблеми, та големият проблем е, че никога не е сключен договор. Има някакво споразумение, според което България няма никакви права, но има куп отговорности. Е, същото нещо са направили и с Южен поток. Няма договор, цената му се е увеличила двойно само за последните шест месеца и ние нямаме никаква права, но ще се окажем задължени да купуваме оборудване, тръби и кой знае още каквото си решат руснаците...

В резултат - Марин Райков обяви официално, че проектът трябва да бъде преразгледан, така че да видим как са защитени интересите на България в него. Заговори се изобщо за това, че ключовите енергийни проекти в България, в които има участие Русия се случват без договори. Министерство на икономиката извади на светло над 200 договора в сектора, за да се знае.

Успоредно с това по идея на президента Плевнелиев стартира одит на Европейската комисия и Световната банка за състоянието на сектор Енергетика, който завърши с конкретни препоръки. Които не бяха изпълнени от следващите редовни правителства.

Целта на този кратък исторически разказ е, за да ви кажа, че всички са виновни. И за АЕЦ "Белене", и за "Южен поток" и няма такива, които да не са отговорни за безхаберното отношение на българската държава. И да, имам основателно съмнение, че за тази безотговорност има добре подплатена друга отговорност. Лична. Или към друга държава и друго правителство."

Ивет Добромирова
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар