Зима

Зима
Пролет

18 юни 2016 г.

Сотир Цацаров: Стрелбата в Слънчев бряг е за наркомясто, не за паркомясто!

"Няма данни за политически чадър над Димитър Желязков, но не бива да се изключват връзки на отделни представители на МВР и съдебната власт..."
 
 "Чуха се различни думи за станалото на 8 юни в Слънчев бряг. Според мен причините би трябвало да се търсят в това, че не можем да говорим за спор за паркомясто - пресата въведе сполучливото определение за наркомясто. За нас това е спор за място, под което разбирам спор за територия, източник на доходи от престъпна дейност."

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Бургас.

Той разигра няколко варианта около причината за инцидента.

"Как изглеждат нещата, ако това не бе се случвало - спокойно море и спокоен туристически сезон. А ако това е спор за паркомясто - може би по същия начин. А ако е спор за територии? Нещата изглеждат като море, под което има заблатена среда", обобщи Цацаров, цитиран от "24 часа".

Той съобщи, че късно вечерта на 16 юни са били задържани още двама и това са хората, стреляли по Димитър Желязков. (Те са от групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата - б.а.)

За опит за убийство на Димитър Желязков е привлечен Георги Иванчев, на 31 г., от Дупница. Той е произвел 3 изстрела в тялото на Желязков - два в гърдите и един в коремната област.

Изстрелите са от "Макаров" с изтрити номера.

Единият от проектилите е заседнал в бронежилетката на Желязков. "По категоричен начин е установено, че с този пистолет е боравил Иванчев", уточни зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Другият задържан е 26-годишният Радослав Веселинов Димитров от Плевен, произвел също 3 изстрела по Желязков.

Димитров и Иванчев са обвиняеми в престъпление по чл. 116 от НК, взета им е мярка задържане под стража за 72 часа.

"Без съмнение по делото се прилагат много усилия, има сериозен разследващ екип по разкриване на всички участници в инцидента", заяви Цацаров. В хода на разследването помощ е оказал и екип от ВКП.

"Не са установени данни за извършено престъпление от хората на Желязков и изстрели от огнестрелни оръжия. Има обективни показания от чуждестранни туристи - скандинавски граждани, така че не можем да се съмняваме в обективността. Няма данни за обръщани маси и хулигански действия от страна на влезлите в заведението хора на Очите - 6-има, включително и самия той", разясни Борислав Сарафов.

"Този човек (Димитър Желязков - б.а.), излязъл от затвора, възстановява цялата си мощ и икономически потенциал под формата на легална търговска дейност.Възстановява и целия си силов потенциал под формата на нелегална дейност, включително и търговска. Това означава, че за периода, в който той е започнал да прави това или по някакъв начин е запазил съществувалото до момента в неразрушен вид, а след това го е доизградил, това не е било дори обект на наблюдение, камо ли обект на някакви мерки, длъжни да предприемат на първо място органите на полицията", заяви Сотир Цацаров.

Той каза още, че няма данни за политически чадър над Димитър Желязков, но не бива да се изключват връзки на отделни представители на МВР и съдебната власт.

В петък окръжният прокурор на Бургас е закрил работното място в РПУ-Слънчев бряг на следователя Иван Христов, срещу когото в момента тече проверка според Цацаров.

"Колегата е преместен в Бургас, но той няколко дни е в болнични. Мерките няма да приключат само с това. Колеги от СГП, които бяха около седмица в Бургас, извършиха действия по разследването, свързани с въпросния следовател, с начина по който той работи, с начина, по който упражнява фактическа търговска дейност, и с начина, по който рефлектира неговото пребиваване на територията на Слънчев бряг върху цялостната работа", заяви Цацаров.

Следователят Иван Христов е с дълъг стаж в системата, работил е по няколко знакови дела, свързани с Митьо Очите. Той бе сред водещите в разследването на атентата срещу Желязков на 9 ноември 2001 г., когато кола бомба уби съпругата на Желязков, брат и техен бодигард. Делото приключи с 4 присъди.




Няма коментари:

Публикуване на коментар