Зима

Зима
Пролет

6 юли 2016 г.

Тони Блеър е излъгал за войната в Ирак

Великобритания е влязла във войната с Ирак преди да се изчерпят възможните варианти за обезоръжаването на режима на Саддам Хюсеин.

Инвазията не е била последна възможност, както беше представена пред депутатите и британското общество. 

Това става ясно от дългоочакван доклад на парламентарната комисия за британското навлизане в Ирак, представен от сър Джон Чилкот.

От документа, съдържащ 2.6 милиона думи, става ясно още, че решението за инвазията през 2003 г. е взето след слабо разузнаване и погрешни оценки, които не са били оспорени.

Тогавашният премиер Тони Блеър е подценил въздействието на решението си върху Ирак и региона, въпреки изричните предупреждения за това.

Бившият министър-председател от Лейбъристката партия е поставен под все по-голямо напрежение да се извини за решенията си, а в Лондон се провеждат нови протести срещу войната. Преди излизането на доклада, той каза, че ще поеме пълна отговорност за всички грешки, които е допуснал, без да търси извинения.

През юни 2003 г. британската обществена медия BBC разпространи информация, че правителството на Великобритания е преувеличило опасността от арсенала, притежаван от Ирак, за да оправдае войната. Още тогава критици на Блеър обявиха, че той заблуждава партията си, парламента и общественото мнение за основанията за войната, съобщава Ureport.bg.

По-малко от месец след разкритията, 59-годишният микробиолог и британски оръжеен експерт Дейвид Кели беше намерен с прерязани вени на лявата ръка недалеч от дома си в Оксфордшър, Южна Англия. Кели е участвал в първата комисия по разоръжаването на Ирак. След като стана ясно, че той е бил източникът на информацията за BBС, последваха оставки на шефове в медията и протести на журналисти в тяхна защита.

Лидерът на британските лейбъристи Джерyми Корбин се извини от името на партията си за решението за британската намеса в Иракската война през 2003 г. след публикуването на Доклада „Чилкот“, в който се посочи ролята на Тони Блеър в нея. Той каза, че войната е била „акт на военна агресия, започната под грешен претекст“. Той описа резултата от инвазията като „колониален стил окупация“.

Говорител на семействата на 179-те британски военни и цивилни граждани, убити в Ирак между 2003 и 2009 г., каза, че те са загинали ненужно, без справедлива кауза и цел на конфликта.

По думите му семействата са разгледали всички варианти, включително завеждането на дела срещу посочените в доклада като отговорни за инвазията. Създаването на доклада „Чилкот“ отне седем години.

Документът не се наема с оценка дали Тони Блеър и министрите му са нарушили международното законодателство. Сър Чилкот обаче не пести личните си оценки за решението за влизане на кралството във войната и последиците от това.

Той каза, че войната в Ирак е тотално провалена, а последиците ѝ се усещат и днес. Ръководителят на комисията разкритикува остро начина, по който нуждата от военни действия е била представена пред обществото.

„Оценките на сериозността на заплахата от оръжия за масово унищожение в Ирак беше представена с неоправдана сигурност. Въпреки изричните предупреждения, последиците от нахлуването бяха подценени“, подчерта Чилкот.

Шестгодишната война сложи край на 25-те години на власт на Саддам Хюсеин, но последиците от нея предизвикаха вълна от сектантски конфликти и доведоха да смъртта на десетки хиляди.

САЩ, които поведоха инвазията през март 2003 г., загубиха 4487 войници. Броят на загиналите от иракска страна варират между 90 000 и 600 000 според различните източници на информация.

 Тони Блеър

Няма коментари:

Публикуване на коментар