Зима

Зима
Пролет

6 юли 2016 г.

От БДЖ искат промяна на графиците заради намаляването на пътниците

Пътниците на БДЖ намаляват с 8-10% всяка година и поради тази причина на много места линиите стават безсмислени

Това стана ясно на кръгла маса за развитието на железопътния транспорт.

Намалелият брой пътници води до неефективно ползване на обществен ресурс, заяви Димитър Костадинов, управител на „БДЖ - Пътнически превози“. Така собствените приходи на БДЖ са само около 20%, останалото е субсидия. Затова държавният ресурс трябва да се ползва максимално ефективно, каза шефът на превозвача, съобщава Investor.bg.

Наистина има много губещи линии, припомни Костадинов, но увери, че няма да се закриват линии и гари.

Като пример за неефективна инфраструктура Костадинов посочи, че има гари, до които няма довеждащ транспорт - те са буквално в полето и пътниците трябва да си повикат такси. Проблемът е, че 80 - 90% от клиентите на БДЖ ползват влаковете заради по-ниските цени на билетите.

БДЖ предлага да има общи карти за влак и градски транспорт за пътниците към големите градове. Превозвачът вече е обсъдил идеята със Столичната община за основните крайградски линии до Перник и Своге. Засега няма вариант да се интегрират информационните системи на градския и жп транспорт, затова единственият вариант остават общите карти.

Влаковете между София и Перник ще се движат догодина през 20 минути в сутрешните и следобедните часове, когато перничани отиват и се връщат от работа в столицата, съобщи Ивайло Георгиев от БДЖ.

По направлението Пловдив - Димитровград влаковете ще се движат през 40 минути сутрин и следобед.

Костадинов уточни, че в случая не се променя броят на линиите, просто влаковете ще се движат на равни интервали за удобство на пътниците.

На конференцията стана ясно, че влаковете от столицата до морето ще минават догодина временно през Димитровград заради планираните ремонти по трасето София - Бургас. Това ще удължи пътуването с около 30 мин.

Представителите на БДЖ коментираха, че по второстепенните линии влаковете трябва да се движат през кратки интервали, за да станат атрактивни и хората да ги предпочитат пред автомобилите.

По данни на превозвача годишно БДЖ превозва 23 млн. пътници. Компанията е изчислила, че 210 млн. лв. са необходими за закупуването на 15 нови влака, които да обслужват трасетата София - Бургас и София - Свиленград.


Няма коментари:

Публикуване на коментар