Зима

Зима
Пролет

23 юли 2016 г.

Марсилия - величествен град, попил свободолюбивия дух на морските народи (галерия)

Пулсиращ в знойния ритъм на Южна Европа, той носи в себе си и вибрациите на Северна Африка...
 
Със своите сгради с теракотени покриви с цвят на сушено жито, узрели кайсии и обелен бадем, разпръснати сред обгърнатия в маранята на морето пейзаж, Марсилия  блика от безконечна енергия и светлина. 

Величествен, попил свободолюбивия дух на морските народи, със слънчеви песъчливи брегове, небрежно разпръснати скалисти заливчета  и посипани с праха на времето древни постройки и виещи се улички, това е вторият най-стар град след Париж и третият по големина френски град. Пулсиращ в знойния ритъм на Южна Европа, той носи в себе си и вибрациите на Северна Африка. 

Усещанато за микса от различни култури е най-силно по оживените улични пазари, сергиите със стоки от Прованс, типичните марокански пазари(сук), вековните рибни пазари по Vieux Port, където се продават подправките за традиционния рибен специалитет буйабес (bouillabaisse). Името на гозбата идва от начина му на приготвяне - когато заври (bouillir), температурата на готвене се снижава и ястието се оставя да къкри (baisser), което е доста добро кулинарно предложение като се има предвид горещия средиземноморски климат. 


Разположена на Лазурния бряг на Средиземно море, сгушена в обятията на високите хълмове и белите варовикови скали на известния масив Calanques, Марсилия е изумително красив град и както ще ви кажат самите марсилци с техния типичен чаровен и подвеждащ акцент - те са влюбени в своята Марсилия и са безкрайно горди с нейната история.

Марсилия е основана през 600 г. пр. н.е. от гърците от Фокеа (тогава градът е бил известен като Phocee), след това доразвит от римляните (Масилия ) като  търговски град, преди във времето от 15 до 19 век да стане водещо търговско пристанище и индустриален център, прочут с производството на сапуни - известните ‘savon de Marseille'.

Важен път за Африка и сборен пункт за корабите в Средиземно море, Марсилия винаги е била кръстопът на различните култури. Александър Дюма нарича града "кръстопътя на света". Това е градът дал националния химн на Франция, който  в последното  десетилетие успява успешно да се справя с високия процент на престъпността (благодарение на вложените от държавата пари за тази цел), без да загуби индивидуалния си чар, отчасти дължащ се на постоянния приток на емигранти, които внасят постоянно оживление. 


Кипящата от живот музикална и модна индустрия също добавят колорит в забързания ритъм на живота по улиците на Марсилия, а благодарение на разширението на линията TGV (rain à grande vitesse — свръхскоростен влак) градът е на само на три часа от Париж и отлична възможност за всеки отправил се на разходка из околностите на Прованс. Слънчево е почти през цялата година (в една година в Марсилия има около 3 000 слънчеви часа), а през есента особено силно става осезанието на мистрала - силният, сух северозападен вятър.

Какво не трябва да пропуснете да видите в Марсилия:

Катедрала Нотр Дам де ла Гард


Базиликата Нотър Дам дьо ла Гард (Notre-Dame de la Garde) е католическа църква,  построена между 1853 и 1864 г. по проект на архитекта Есперандьо, който е проектирал и Катедрала Дьо Ла Мажор.

На 21 юни 1931 г. в присъствието на 300 000 човека върху статуята на Пресветата Дева, издигаща се на върха на катедралата, е била поставена корона. Няма място в Марсилия, било то по вода или по суша, откъдето да не се вижда великолепната статуя. Те е висока 9,70 м. и тежи 4 500 кг. и е позлатена с 29 400 златни пластинки.

Катедрала Де Ла Мажор


Катедрала Де Ла Мажор е катедрален събор, състоящ се от две разположени една до друга църкви, по-новата от които е била проектирана от архитектите Водуайе и Есперандьо и нейното строителство е започнало през 1852 г. Сградата е във византийски стил и в нея са вложени калисанси камък, флорентински мрамор, оникс и др. Отрупана е богато и с венециански мозайки.

Крепостите Сен Жан и Сен Никола


Крепостта Сен Жан е защитавала града от север. Тя е построена през XIII в. от рицарите на ордена Свети Йоан. Сегашният си вид тя придобива през 1660 г. по времето на Луи XIV. По това време е построена и другата защитна крепост - Сен Никола.

Абатство Сен Виктор с най-старата християнска църква във Франция



Дворец Фаро


Той е построен по нареждане на Людовик Бонапарт, който го посветил на съпругата си Евгения. Проектиран е от Хектор Лафуел - един от архитектите на Парижкия Лувър.

Дворец Лоншан (Palais Longchamp)


В него е разположен Музеят на изобразителното изкуство и Музеят по естествена история.

Замъкът Иф


Шато д'Иф се намира на малкия скалист остров Иф в Марсилския залив, на около една миля от града. Построен е през 1524-1531 г. от крал Франсоа I, за да защитава града откъм морето. Островът става известен през 19-ти век покрай романа "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма, издаден за първи път през 1844 г. В него част от действието се развива в крепостта Иф. До нея се стига лесно с някое от корабчетата, които тръгват от старото пристанище на Марсилия. Днес туристите могат да посетят килията на Едмон Дантес.


Idi.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар